Autobahn

Boete in het buitenland? Incassobureau naait u keihard

Lang was je als toerist gevrijwaard van boetes in het buitenland, maar de Europese samenwerking heeft dat allemaal tenietgedaan. Dat is maar goed ook, want als incassobureaus eigen rechtertje gaan spelen, wordt het helemaal een ramp.

Een boete krijgen is op zichzelf al een vervelend verhaal. Soms gebeurt het omdat je de lokale regels niet snapt, even verkeerd van mijlen naar kilometers omrekent of omdat je het buitenlandse geld niet bij de hand hebt. Kan gebeuren natuurlijk, gewoon betalen. Gelukkig zijn ze in het buitenland bijna altijd een stuk lager dan in Nederland (tenzij je in Zwitserland over de schreef bent gegaan), dus het zal wel loslopen. Soms komt er echter meteen een incassobureau meekijken en dat zou helemaal niet moeten kunnen.

Officieel

De officiële bekeuringen die je van overheden krijgt in de EU-lidstaten komen tegenwoordig uiteindelijk via het CJIB bij je terecht. Die is gewoon hetzelfde als de plaatselijk opgelegde sanctie, plus die achterlijke administratiekosten die ze in Den Haag hebben bedacht om het dure kantoor van de paarse enveloppenstuurders mee te financieren. Het is balen, maar ja, je doet er niets aan: had je maar beter op moeten letten.

Privaat

Het kan echter veel erger. Neem dit voorbeeld uit Pula in Kroatië, waar een Nederlands incassobureau even 2.100 procent meer voor de boete het schikkingsvoorstel wil vangen. Gewoon omdat het bloedhonden zijn. De parkeerboete die de slachtoffers in dit verhaal hadden gekregen was uitgeschreven op een parkeerterrein in toeristenstad Pula. De gemeente is eigenaar van het terrein en heeft een private partij die het exploiteert (die uiteindelijk ook gewoon in handen van de stad lijkt te zijn). Blijkbaar kan dat in Kroatië. Puur juridisch is het daarom een privaatrechtelijk geschil, waarvoor de eiser (uiteindelijk de gemeente die ook keurig via het CJIB zaken zou kunnen doen) een Nederlands advocatenkantoor inschakelde.

Vliegt uit de bocht

Die advocaten zoeken het adres van de eigenaar van de auto bij de RDW op, want dat mogen advocaten. Tot zover ging het allemaal prima, maar vervolgens ontspoort het juridische steekspel volledig. In plaats van een keurig briefje te sturen met het verzoek om 100 Kuna (het Kroatische geld) plus wat advocaatkosten over te maken, geven de befjes van dienst de vordering meteen uit handen aan een incassobureau, wat ook geen normale gang van zaken is. Die geldwolven rammen er een onbeschofte brief uit en rekenen de 100 Kuna - wat €13 is - om tot €287. Inderdaad, dat is 2.100% meer.

Om het verhaal nog wat onbeschofter te maken doet Van der Meer en Philipsen, zoals de bloedhonden heten, een betaaltermijn van acht dagen bij de brief die ze tijdens de Kerstvakantie versturen. Niet alleen onbeschoft, maar ook niet correct aangezien een redelijke termijn volgens de voorschriften dertig dagen hoort te zijn.

ANWB

Op de site van de ANWB hebben zich tientallen gedupeerden gemeld die om advies vragen. Volgens de automobilistenclub heeft hun Duitse collega ADAC ook veel klachten ontvangen. De expert van de ANWB zegt dat het er op lijkt dat er is gewacht totdat er een groot aantal zaken was, want het incassobureau heeft volgens een van de gedupeerden/overtreders maar liefst vijfhonderd brieven verstuurd. Daarmee lijken de kosten helemaal bijzonder hoog: er is vijfhonderd keer exact hetzelfde gedaan en de brief is in alle gevallen gelijk. Daarnaast is in de brief niet duidelijk wat de aanvankelijke parkeerkosten waren, wat de advocaatkosten zijn en wat de extra kosten zijn: het is daardoor niet te verifiëren of de juiste stappen in het juridische proces zijn doorlopen.

Volgens de wielrijdersbond is de gang van zaken in Duitsland en Oostenrijk al jaren bekend. Ze hebben bij advocaten in Kroatië een onderzoek ingesteld of in dat land, net als in Nederland, eisen worden gesteld aan het incassotraject. Als dat zo blijkt te zijn, kan het zijn dat de kosten op een onrechtmatige manier uit de hand zijn gelopen. 

Het is moeilijk om aan te geven of het verstandig is om de vordering wel of niet te betalen. De ANWB probeert uit te zoeken wat de beste oplossing is. Op hun site staat een uitgebreide thread waar de gedupeerden en experts informatie uitwisselen.

Reacties

Johnny66 14-01-18 | 09:39

Als de inning dan zo nodig via het ciljb moet gaan dan ook de regels inzake incasso''s in NL.

Bytemaster 14-01-18 | 12:41

Het probleem is juist dat ze het NIET via het CJIB laten lopen, maar gewoon via private partijen.

lsimon 14-01-18 | 10:16

Het is toch een beetje maf dat een Nederlandse incasso-bureau zich ineens niet meer aan de Nederlandse incassowetgeving hoeft te houden, als de overtreding in het buitenland is gemaakt.
Het zal volgens internationale wetgeving ongetwijfeld kloppen maar toch is het apart.

lsimon 14-01-18 | 10:18

Overigens vraag ik mij ook af hoe ze achter de NAW van de overtreders zijn gekomen? Dat de CJIB deze kan opvragen vind ik logisch, maar kan een Kroatisch bedrijf of een Nederlands incassobureau dat ook?

Majoor Pikindewind 14-01-18 | 10:31

Heb je het artikel gelezen?
"Puur juridisch is het daarom een privaatrechtelijk geschil, waarvoor de eiser (uiteindelijk de gemeente die ook keurig via het CJIB zaken zou kunnen doen) een Nederlands advocatenkantoor inschakelde.

Vliegt uit de bocht
Die advocaten zoeken het adres van de eigenaar van de auto bij de RDW op, want dat mogen advocaten. Tot zover ging het allemaal prima, maar vervolgens ontspoort het juridische steekspel volledig."

bosmaloot 14-01-18 | 10:33

Er zal best een maas in de wet zijn die dit mogelijk maakt...

Pierre Tombal 14-01-18 | 10:47

"Soms komt er echter meteen een incassobureau meekijken en dat zou helemaal niet moeten kunnen."

Exact. Dus ook het CJIB zou wettelijk bij het eerste schikkingsvoorstel geen aanhangende kosten in rekening mogen brengen. Het probleem is alleen dat ook rechters gewoon lid mogen zijn van een politieke partij en dat die hufters dit soort praktijken gewoon toelaten omwille van partijbelangen.

jemagookniksmeer 15-01-18 | 09:09

Dat heeft niets met politieke partijen te maken maar met het in dienst zijn van de koning.

Pierre Tombal 15-01-18 | 15:36

Waarmee jij dus aangeeft dat trias politica een fabel is en rechters niet onafhankelijk zijn. Waarvan akte.

Mike Gaatjeniksaan 14-01-18 | 11:03

Gewoon niet betalen en niet meer naar Kutkroatië op vakantie gaan. Er zijn zat andere mooie landen.

Inferi0r 14-01-18 | 11:30

Dat werkt dus niet als je een Nederlands incassobureau achter je aan hebt. Die schakelen dus zonder twijfel een Nederlandse gerechtsdeurwaarder in, die uiteindelijk je Nederlandse huisje komt leegtrekken met een politieagent aan hun zijde.

Lionfromzion 14-01-18 | 11:18

Er zijn daar zowiezo nergens parkeerplaatsen, of teveel Duitsers, t is maar hoe je daar tegen aan kijkt..

Is lekker cashen op die manier dan!

Duitsers spannen allemaal samen daar, laten gevaren driehoeken op de parkeerplekken achter, pak je die driehoek komt er een willekeurige mof huilen dat ie van zijn maat is die zo terug komt!

Ze gooien prima die dingen daar niet van maar in deze context voorzie ik een hoop verborgen kosten!

Kom je thuis na een paar weken had je net zo goed naar de malediven gekunt met alles er op en er aan!

EU maakt alles kapot, als het oplichten en uitzuigen niet je favo bezigheid is..
Je kunt zelf natuurlijk ook dat soort dingen gaan bedenken maar je moet er maar zin in hebben mensen kapot maken voor wat euro's..

Verder gaaf land, steeds gaver continent ook!

Die volyooid leven discussie gaat nog eens heel groot worden, als in wachtrijen bij HTM kantoren bij de invoeren ov chip groot!

redanx 14-01-18 | 17:42

Wat ben jij voor een rare kaaskop. Leer eerst Nederlands voordat je over moffen zeikt.

Man, man wat een armoede weer.

Lionfromzion 14-01-18 | 11:21

Griekenland zo mooi ook, aardige mensen, lekker eten, maar niet meer te betalen straks met alle sancties.. Hoewel de belastingdruk is nog steeds veel hoger in nl dus je kunt er nog even genieten tot die glimlach verdwijnt daar..

Klassenfeind 14-01-18 | 11:24

In Europees verband de grenzen sluiten om de hordes Miele-zoekers buiten te houden lukt niet, maar oh wee als ze je voor honderd Eyro een boete kunnen sturen...

FeddeSonnema 14-01-18 | 12:14

Te gierig om 50 cent in de meter te gooien. Karma

Bytemaster 14-01-18 | 12:45

Blijkbaar nooit in zo’n land op vakantie geweest.

Klassenfeind 14-01-18 | 13:28

@ FeddeSonnema Gelukkig zijn Hollanders dom genoeg om zich voor duizenden Eyro's per jaar te laten belazeren door de (r)Overheid in de vorm van BPM, wegenbelasting, ecotaksen, belasting en accijnzen op benzine (NL is een van de duurste landen van Europa) enz enz.

En jij maar '50 cent parkeergeld' betalen voor de omvolkingsprojecten, de EU, de bailouts, de gouden handdrukken, de wachtgeldregelingen, de subsidies voor de maffe cultureel Marxistische projectjes van het Bij1, GroenLinks, D66 en PvdA stemvee.

Blootkapje 14-01-18 | 12:43

@FeddeSonnema, wellicht moet je je toch iets beter verdiepen in de zaak voor je hersenloze onzin uitkraamt.

D-Fens_1963 14-01-18 | 13:21

Heb ook al eens een paar keer met van die *kuch* private partijen in de vorm van incassoscialen te maken gehad.
Laat nu iedereen "gewoon" een incassoburo kunnen uitbaten.
Ging ik het adres nazoeken, kwam ik ergens 3 hoog achter op een verlaten industrieterrein terecht.
Ik denk dan (ondanks de herhaaldelijke dreigbrieven); kom maar op.
Het ergste wat er kan gebeuren is een of andere aap aan de deur die de schuld even wat kracht bij komt zetten e/o innen.
Dat regelen dan wel even.

Frau Merkel 14-01-18 | 13:29

Dat is vrij eenvoudig aan te pakken. Daar waar het pijn doet, dus in de portemonnee en in Kroatie. Bel en mail de burgemeester helemaal plat, boycot Pula, alle restaurants in Pula een ster met commentaar op Google, TripAdvisor en booking.com en dan bier en chips pakken om te kijken hoe de lokale middenstand het parkeerterrein gaat omploegen. Het incassobureau (Van der Meer en Philipsen) in Nederland heeft genoeg verdiend en heeft geen klandizie meer nodig. Wie zijn hun klanten? Als je wat gevonden hebt een rondje adverteerdersbellen via de panelen alhier, faecesbook, twitter en wat je verder invalt.

kapotte_stofzuiger 14-01-18 | 15:17

Nu zal het uurtarief van het gemiddelde "slachtoffer" wat minder zijn, maar voor 287 euro kan je veel beter je tijd doorbrengen.

PresidenteDeConjovia 14-01-18 | 21:42

Toch een goed plan. Scorched earth.

Frau Merkel 14-01-18 | 23:06

Dat ben ik met je eens, al zal de ANWB er wel wat meer uurtjes aan kwijt zijn en kan het voor de ANWB best rendabel zijn. De voldoening deze parasieten aan te pakken, is echter onbetaalbaar. Als de ANWB en ADAC iets meer hun best doen en het de burgervader en fijntjes op wijzen dat hun maandblad een redelijk bereik heeft, en dat de ANWB een redelijk bereik heeft bij vakantievierders, dan zou er toch wat meer beweging moeten kunnen komen. Een individuele bijdrage om de sterren van de restaurants in de omgeving naar beneden bij te stellen is een voorbeeld van goed nabuurschap. Iemand de GPS locatie van het parkeerterrein? Die ontbreekt namelijk in het verhaal.

ger1306 14-01-18 | 13:33

omdat je de plaatselijke situatie niet kent loop je in flitsvallen, bijv bergje af.hoogst irritant.wel fijn dat je dan in dezelfde muntsoort kunt betalen... EEG aub!

2voor12 14-01-18 | 14:40

Op deze manier is iedereen vogelvrij en kunnen ze ook wat kentekens verzinnen en die een rekening van 287 euro sturen. Want er is geen enkele controle of het wel echt gebeurd is of ze moeten maar met foto's en dergelijke komen.
Ontkennen dat je daar bent geweest en niet betalen.

kapotte_stofzuiger 14-01-18 | 15:16

Wees blij, een incassobureau zal eerst moeten procederen om uiteindelijk een deurwaarder op uw dak te sturen. Het CJIB kan gelijk aan loonbeslagen en andere ongein beginnen om het geld binnen te krijgen.

gato 14-01-18 | 15:17

Ik kreeg er twee vanuit Frankrijk in Spanje.

Sporkeh 14-01-18 | 15:44

Als je een bon uit het buitenland welke niet via het CJIB komt betaald ben je gek. Denk je nu echt dat ze een procedure gaan starten om 200 euro?

2voor12 14-01-18 | 16:00

En dan nog, de bewijslast ligt bij hen en niet bij jou omdat het een civiele zaak is en niet via de rovers van het CJIB.

Bytemaster 14-01-18 | 18:09

Dit stuk gaat er nu juist over dat ze inderdaad WEL zo’n procedure opstarten.

TuurlijkNiet 15-01-18 | 00:50

@bytemaster: Nee, ze gaan er gewoon van uit dat zeker 25% gewoon betaald en storten het oorspronkelijke bedrag op rekening van de Kroatische gemeente en de rest gaat in eigen zak..

Ik ben inmiddels al enige jaren niet meer woonachtig in NL, dus ben niet volledig op de hoogte van de incasso regels. Echter tot 2009 was er wel gewoon een incasso wet waaraan elke incasso bureau in Nederland zich aan moet houden. Net zoals iedereen een glazenwasser bedrijfje kan starten, mag ook iedereen een incasso bedrijf starten..

Echter de incasso wet stelt dat de eiser in eerste instantie de vordering zonder extra kosten bekend dient te maken bij de schuldenaar met een redelijke betaaltermijn. Pas nadat niet die termijn is voldaan mogen achterstandskosten in rekening worden gebracht. Tot 2009 was dat 15% met een minimum en maximum bedrag. Die laatste twee werden via een bedragen staffel bepaald.. Deurwaarders kosten mogen alleen door deurwaarders in rekening worden gebracht en dat is (was?) een beschermd beroep..

Bij onredelijke kosten van een incasso bureau niet betalen en eisen om een gang naar de rechter. Brief aangetekend versturen (belangrijk voor je verdediging bij de rechter). Rechters doen moet moeilijk om onredelijke kosten te schappen en vaak worden alle overige kosten behalve de originele schuld geschrapt..

kloopindeslootjijook 14-01-18 | 18:28

Zolang ze er mee weg kunnen komen blijven ze het proberen. Eerlijk en rechtvaardig? Niet belangrijk. Lekker lucratief heet dat. What's new.

Tapioca pudding 14-01-18 | 21:25

Dit is niet zo moeilijk maar wel vervelend. Laat ze maar een zaak starten.

PresidenteDeConjovia 14-01-18 | 21:27

Even 25 mei afwachten, en daarna de AP op het dak van iedere nazi-bloedhond in deze keten afsturen. Is vast wel ergens iets niet in orde t.o.v. de AVG. Eens kijken wie er duurder uit is.

Reageer