Autobahn

BEELD. De eerste grote woei van 2018

Omgewaaide bomen. Rondvliegende takken en daken. Noeste brandweermannen (m/v) die de kettingzaag in het hout zetten. Geplette SsangYong's. Code geel. Heel veel vroegtijdig wakkere twitteraars. Onze eerste winterstorm van het jaar is een feit.

Zoals aangekondigd heeft vanmorgen vroeg de eerste winterstorm ons land bereikt. Vooral de kustprovincies en Utrecht hebben te maken met zware tot zeer zware windstoten, doch in het hele land - tot en met Limburg - is een code geel van kracht. 

Het KNMI verwacht de komende uren lokaal zware windstoten van 80-100 km/uur, tijdens de passage van een gebied met actieve buien kunnen deze korte tijd ongeveer 110 km/uur zijn. Overdag komt er langs de kust een westerstorm te staan, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd een zware storm (windkracht 10). Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind af, maar gelukkig is het nog vakantietijd, dus de spitsverwachting is rustaahg. Overigens werd deze nacht in Vlissingen al 141 km/u gemeten.

Het advies is, vooral op bruggen en viaducten, het stuur stevig in beide handjes te nemen. Wij wensen iedereen die over wegen met veel bebossing moet het geluk ongeschonden van A naar B te komen. Tenzij je rapper Boef heet, dan verdien je vier lekke banden en een grote eik bovenop je geleasete Audi RS6. En een passerende auto vol kortgejurkte Hollandse kechs die je smakelijk uitlachen in plaats van helpen, alhamdullilah. Hieronder een stukje stormcontext, gevangen in het immer actuele en mooie medium dat twitter heet:

Social
Social
Social

Storm? In Ierland, daar stormt het pas

Social

Update: nu ook booms op het spoor, treinverkeer vertraagd

Social