Autobahn

Schrikbarende stijging drankongevallen rond feestdagen

Het bericht scoort wellicht 10/10 op uw 'no shit, sherlock'-meter, maar dat maakt het nog niet minder waar. In de weekends rond de feestdagen rijden meer mensen met een slok op, zo blijkt uit een recente ongevallenanalyse.

Kerstborrels

De donkere decembermaand is hét moment bij uitstek om de toko iets eerder te sluiten en aan de kerstborrel te gaan (of anderszins een drankje te doen). Aangezien veel mensen nog steeds met de auto naar hun werk komen, betekent dit dat je vooral dan mensen achter het stuur treft die over de limiet van 0,5 (0,2) promille zitten. Dat weten wij, dat weet u, en dat weet de politie ook. Er wordt rond de feestdagen veel intensiever op alcohol gecontroleerd, maar we wonen hier niet in de DDR, dus de pakkans is niet overal even groot.

Weekends

Echter, ook in de weekends, wanneer de deur van de werkgever al lang op slot is, worden er in benevelde staat brokken gemaakt. Om de cijfers te kwantificeren analyseerden de politie en het Verbond van Verzekeraars ongelukken in de weekends rond kerst en oud en nieuw en met oud en nieuw zelf, in de periode 2014 tot en met 2016. 

Dit leidt tot een piek in het aantal drankongevallen, zoals het AD met veel taalgevoel omschrijft: deze liggen 21 procent (weekend voor Kerst) tot 29 procent (oud en nieuw) hoger ligt dan normaal. Op 31 december en 1 januari vallen per dag 30 alcoholslachtoffers, wat zich laat definiëren als 'doden en (zwaar)gewonden'.

Stappende mannen

In de geanalyseerde ongelukken zat in ruim vier op de vijf gevallen een man achter het stuur; het piektijdstip ligt bij Kerst iets na middernacht en tijdens oud en nieuw tussen 4 en 9 uur 's ochtends. Vaak betreft het (gelukkig) eenzijdige aanrijdingen, met objecten als een boom, verkeersbord, of vluchtheuvel. Wellicht helpt hierin mee dat de weersomstandigheden in december/januari minder gunstig zijn: je glijdt eerder uit, zogezegd. 

De achterliggende boodschap van het onderzoek mag duidelijk zijn: wie te veel drinkt om nog te kunnen rijden kan beter een paar uurtjes blijven slapen of een taxi/uber regelen. De praktijk is echter weerbarstiger dan de theorie.

Reacties

Memek 21-12-17 | 09:50 | 1

-------Aangezien veel mensen nog steeds met de auto naar hun werk komen----------------

Waarom dat "nog steeds"? Heeft u het liever anders?
Volgens mij is het: aangezien veel mensen met de auto naar hun werk komen. Wat ook al niet verrassend is.

klap-kut 21-12-17 | 10:54

Inderdaad laten wij met zijn allen met de trein gaan! Mijn werkgever kent het begrip mobiliteitsbudget waar je zelf je reiskosten uit kunt halen. Stel dat ik dit om zou zetten naar een NS abonnement of treinkaartjes ben ik 5x zo duur uit als een leasewagen waarmee ik ook privé onbeperkt mag rijden. Ik zie de voordelen voor werkend Nederland om met de trein te gaan echt niet behalve wanneer je naast centraal station woont en naast een ander centraal station werkt. En zelfs dan... de service van de NS laat mij te wensen over de laatste tijd. Liever warm in de file omgeven door luxe, dan in de kou wachten op de trein die door een lekke band niet komt opdagen.
In ruil daarvoor drink ik op kerstborrels toch niet wat ik ook niet zou doen als ik met de trein was gekomen.

HA, BIER!1! 21-12-17 | 15:28

en ook hier ontbreekt de statistiek of er meer of minder ongelukken in het algemeen gebeuren.
oftewel, zijn al die drankongelukken te wijten aan drank of hadden ze sowieso wel gebeurt.
Het probleem met deze statistieken is dat een ongeluk direct als drankongeluk wordt geregistreerd, of de drankrijder nou wel of niet er iets aan kon doen of schuldig was doet er niet toe.

lekkeraustralie 22-12-17 | 11:02

Overal hetzelfde. In de kou bij jullie of de hitte hier; er wordt wat afgezopen. Overigens is het aantal drugs rijders hier nog hoger dan de zuiperts. (bus,tram,trein,taxi ?. in de grote steden misschien) En als je het hier zonder rijbewijs moet doen........ graaf je eigen graf maar.

Reageer