Autobahn

Porsche doet bijna Tesla na door succes hybride Panamera

Accubouwers hebben grote moeite om de vraag naar hybride Porsche Panamera's bij te houden. Meer dan de helft van de verkochte auto's is een stekkeroplader en daar moeten dus batterijen in. Niemand had echter zoveel verkopen verwacht.

In de afgelopen twaalf maanden is de vraag naar de Porsche Panamera Hybrid verdubbeld. Terwijl de markt voor stekkerhybrides in Nederland dankzij de belastingen sinds dit jaar volledig op zijn gat ligt, wordt de rest van de wereld net warm voor de 'milieuvriendelijke' auto's. 

Bij Porsche is inmiddels zestig procent van de verkochte Panamera's een hybride exemplaar, zo meldde de Duitse autobouwer eerder deze week trots. Nu blijkt echter dat die goede tijding ook gepaard gaat met minder goed nieuws. De fabriek in Leipzig loopt tegen zijn limiet aan. Niet omdat Porsche niet nog meer auto's zou kunnen bouwen, maar omdat er niet genoeg accu's zijn.

Hebben we dat niet eerder gehoord bij Tesla en bij GM? Inderdaad, de batterijenfabrieken van de wereld moet hun uiterste best doen om de stijgende vraag aan te kunnen. Bij Porsche is het effect van de druk op de accubouwers te merken aan de wachttijd voor een nieuwe Panamera Hybrid, je moet nu drie tot vier maanden wachten voordat de auto er is. Dat is nog steeds een stuk minder dan de jaren die je op een nieuwe Tesla Model 3 moet wachten.

Reacties

CamaroHans 17-12-17 | 16:20

Fantastische auto, maar ben benieuwd hoe dat gaat aflopen met die accuproblemen. Elektrische auto's in het algemeen worden nog amper gemaakt en er zijn al tekorten.

Pedro el Negro 17-12-17 | 17:02

beetje kip ei

CamaroHans 17-12-17 | 18:46

Dat zie ik niet echt, het aanbod volgt normaal gesproken de vraag. De vraag stijgt snel op het moment en het aanbod kan (nog) niet volgen. Als dat snel genoeg opgevoerd kan worden dan is er slechts een tijdelijk probleem.

__underscore 17-12-17 | 18:46

Investeer dan in de accuindustrie.

CamaroHans 17-12-17 | 21:10

Ik heb al mn geld, én 13e maand, in Bitcoins gestoken. De overheid waarschuwt ervoor, dus dan moet het wel goed zijn...

2voor12 17-12-17 | 17:27

Google eens op "lithium mining environmental impact" en je schrikt je rot wat voor impact die electrische hype heeft op onze natuur.

flatlander 17-12-17 | 17:59

Google eens op "oil drilling environmental impact" en je schrikt je rot wat voor impact die fossiele brandstoffen hype heeft op onze natuur.

Tikkie Terug 17-12-17 | 18:00

Daarom zijn de chinezen al jaren bezig Afrika op en om te kopen. Geen enkele stam7 corrupte generaal/president geeft iets om het milieu. En de Chinezen dicteren straks de prijzen. (En dat geld voor zo ongeveer alle delfstoffen.)

adjudant 18-12-17 | 04:32

liever de Chinees die prijzen dicteert dan ene Tesla, met Amerikaanse bedrijven heb je constant ellende of dagelijks vorderingen om geld,

flatlander 18-12-17 | 08:49

Adjudant heeft duidelijk nooit van het Middle Kingdom Complex gehoord.... noch verder gekeken dan z’n Duitse neus lang is.

bitflip 19-12-17 | 10:32

Lithium mining? Waar dan?

De meeste lithium wint men door in the middle of nowhere grote plassen water te laten verdampen en het slib verder te verwerken.

Wat betreft batterypacks... Uit Afrika komt vooral cobalt, en daar zijn ook prima alternatieven voor. Veel succes met chinese prijzen verder hoor.

omineuze omnipotent 18-12-17 | 10:22

U heeft niks geleerd. "rest van de wereld net warm voor de 'milieuvriendelijke' auto's" ,moet zijn "rest van de wereld net warm voor de 'belastingvriendelijke' auto's"

jalapzeg 19-12-17 | 09:55

3 tot 4 maanden levertijd? Voor een Ford Fiesta moet je gemiddeld net zo lang wachten. Niets bijzonders.

Reageer