Autobahn

NUL sterren voor Fiat Punto in nieuwste EuroNCAP-test

Europa's botsproevers hebben opnieuw tig auto's afgeschreven om de veiligheid te testen. Maar liefst zeventien modellen gingen in de afgelopen tijd tegen de muur. Een deel haalde de maximale vijf sterren, maar eentje -en dit is uniek- nul (0).

Botsveiligheid? Fiat geeft geen enkele fuck. De Punto scoort maar liefst een hele nul (0) sterren voor de veiligheid van de auto. Goed, als je met het ding tegen een muur klapt dan zit je als inzittenden semi-veilig, want daar scoort de auto twee sterren (eigenlijk is dat al compleet ruk), maar dankzij de totale afwezigheid van andere systemen die de veiligheid tegenwoordig verhogen komt het totaal op nul uit. 

EuroNCAP-directeur Michiel van Ratingen verklaart de lage ratingen misser van Fiat als een auto die gewoon voorbij zijn uiterste houdbaarheidsdatum is: "This is perhaps the strongest example of a manufacturer continuing to sell a product that is well past its best-before date, at the expense of the unsuspecting car buyer." De Punto is al sinds 2005 op de markt, omdat Fiat weigert om te investeren in nieuwe modellen. De gierigheid van Sergio Marchionne ontploft in dit geval dus vol in zijn eigen gezicht.

Drie en vier sterren

Naast de Punto werden er nog zestien andere modellen aan tests onderworpen. Opvallend is dat de meeste zeer kleine auto's niet verder dan drie sterren komen. Op zich is dat te verklaren door het gebrek aan ruimte rondom de passagier waardoor er weinig te verkreukelen valt. Een kleintje als de Toyota Aygo haalt drie sterren in zijn standaarduitvoering, maar wie het Safety Pack aanvinkt op de optielijst krijgt er meteen ook een extra ster bij.

De kleine SUV's zijn ook niet zo veilig als je zou denken. De Dacia Duster, Kia Stonic en MG ZS komen tot drie sterren. Kanttekening daarbij is dat de Stonic meteen vijf sterren scoort als je alle veiligheidsopties in de accessoirelijst erbij bestelt.

Vijf sterren

In deze test kregen maar zes van de zeventien geteste wagens een volle score van vijf sterren. De eerste poging van Kia om achter het hogere segment aan te gaan is meteen geslaagd: de Stinger pakt alle mogelijke sterren. Van een merk als BMW verwachten we niets anders en dus heeft 6-Serie GT het volle setje hemellichamen verzameld. Ook de SUV's Hyundai Kona en Jaguar F-Pace zijn topveilig voor inzittenden en plotseling overstekende voetgangers. Grootste opvaller (of eigenlijk de kleinste) is de Toyota Yaris, het kleintje uit Japan heeft alle sterren achter zijn naam staan. Kijk Fiat, zo kan het dus ook.

Reacties

StompieMandela 13-12-17 | 12:52

In het filmpje zie je met nog 2.55 te gaan (bij mij telt de video af) het automatisch remmen voor voetgangers. Dat gaat echt met een geweld en scheelt niet heel veel. Ook grappig te zien dat 10km extra snelheid zorgt voor of niet raken of raken met 20 km/u

redanx 13-12-17 | 13:21 | 2

Vroeger worden autos nooit opnieuw getest. Dan had je ook alleen maar de sterren volgens de oude regels. Der Punto scoorde in 2005 gewoon 5 sterren en is nog net zo veilig als 2005.

Seemann 13-12-17 | 13:37

Eeh, ja tuurlijk, of net zo onveilig. Want er is niks veranderd sinds 2005. Lekker logisch.

RideFreeOrDie 13-12-17 | 13:38

De Punto komt er inderdaad wel erg bekaaid vanaf. Vergelijk het eens met de DS3 daarboven, dan kost de afwezigheid van safety assist elementen bijna drie sterren.

Flipside 13-12-17 | 13:35 | 2

Hoe kan de Toyota Yaris nou 3 sterren (4 met extra opties) en even later 5 sterren krijgen? Of zou de Aygo bedoeld worden...

Droppot_dk 13-12-17 | 13:39

damn je was me te snel af.

M.Goes 13-12-17 | 13:46

Excuus, de eerste Yaris had Aygo moeten zijn. Inmiddels hersteld.

Droppot_dk 13-12-17 | 13:38

'een kleintje als een toyota yaris haalt drie sterren in zijn standaarduitvoering'- moet de aygo zijn. de yaris haalt volgens het plaatje 5 sterren in zijn standaarduitvoering.

prutser83 13-12-17 | 13:45 | 1

Echt, Autobahn, gooi anders even een linkje naar de test in het artikel, in plaats van alleen maar te linken naar je eigen oude artikelen, fucking clickbait...

mygfisbrazilian 13-12-17 | 16:47

Dit behoort helaas al meer dan tien jaar tot een van de belangrijkste aspecten van het bedrijfsmodel van GS Media, vooral Dumpert is er groot mee geworden: jatten/gebruiken van andermans gegevens zonder ere wie ere toekomt. (Evengoed geen mogelijkheid onbewust latend om men zelf op de borst te slaan.) Er zijn nou eenmaal weinig alternatieven in ons socialistische medialandschap.

BozeHenk 13-12-17 | 13:57 | 1

Fiat Punto, never ever again. Heb dat ding ooit als huurauto gehad met minder dan 5k op de klok en er was al vanalles aan kapot, niet te geloven gewoon

Neviathan 13-12-17 | 18:17

Ik heb een 2007 Evo diesel gehad en daar was nooit iets mee, zuinig en prettige auto om in te rijden. Nu een 1-serie benzine ter vergelijking

Amazing Tukker 13-12-17 | 14:04

Een poos geleden kreeg ik een huur-VW Tiguan mee, heerlijke auto.
Maar het werd pas een heerlijke auto nadat ik uitgevogeld had hoe ik de automatische rem-voor-grassprieten-en tijdens-inhaalmaneuvres uit kon zetten.
Die "veiligheidsoptie" was levensgevaarlijk: remde voluit in bochten als er een grassprietje omhoog stak, of tijdens een inhaalmaneuvre. Ik begreep meteen hoe die Google test-auto's zo vaak in ongelukken zonder schuld terecht kwamen.

TheEgg 13-12-17 | 14:16 | 1

Leuk dat auto's punten krijgen voor safety-assist features. Maar is er nou ook harde data dat het iets uit maakt? Laten de statistieken daadwerkelijk zien dat auto's met die features minder vaak betrokken zijn bij ongevallen?
Of is het alleen maar schijnveiligheid die het leuk doet in een test situatie, maar in de praktijk alsnog die voetganger over bumper en asfalt distribueert

Mr. Style 13-12-17 | 21:05

Inderdaad. Ik heb een "oude" Mercedes C Klasse zonder die toestanden die waarschijnlijk tegenwoordig maar 3 sterren zou krijgen. Ik weet echter zeker dat als ik op een Aygo met "Safety Pack" bots de Aygo bestuurder meer hoofdpijn heeft.

Lex Trumbauer 13-12-17 | 14:31

In 2005 reden we dus in levensgevaarlijke wrakken rond? Houd een sop.

Faecesbook 13-12-17 | 15:39

Als je moet kiezen om aangereden te worden door een BMW 640d Xdrive GT met een voetgangersveiligheid van 81% of een Fiat Punto met een voetgangersveiligheid van 52%, welke kies je dan?

Ter ondersteuning: De BMW heeft een leeggewicht van 1910 kg en de Punto een leeggewicht van 1065 kg, de BMW komt volgens Newton bijna 2 keer zo hard aan.

mygfisbrazilian 13-12-17 | 16:40

Jemig, wat een verschil met de superkleine C1/108/Aygo, die hebben tegenwoordig allemaal vier sterren.

Reageer