Autobahn

Code ORANJE. Vanaf 12 uur wordt het echt ellendig op de weg

Wie met veel moeite op kantoor is aangekomen kan maar beter nu alvast naar de winkel gaan om een overlevingspakket te kopen: je kunt niet meer naar huis. Code oranje gooit vanmiddag glibber en glij in de tombola.

Tegen het eind van de ochtend gaat het weer sneeuwen. Voor de Nederlandse weggebruiker betekent dat schaatsen op de autosnelweg, van de dijk roetsjen, sloothappen en dat soort gevaar. Beter is het om gewoon thuis te blijven, een advies waar je niets aan hebt als je al op je werk/school bent aangekomen.

De ochtendspits was minder hevig dan voorspeld, dus waarschijnlijk heeft half kantoorwerkend Nederland besloten om vanaf de keukentafel te arbeiden. Ben je in de gelegenheid om proviand in te slaan, doe het dan voor 12:00 want dan start de sneeuwhel weer. 

Ook de NS heeft last van het winterse weer. Juist op de dag dat ze als redders in nood tevoorschijn zouden moeten komen, vriest bij het spoor alles vast. Veel treinen rijden volgens een ander schema en dat komt niet omdat de vernieuwde dienstregeling gisteren is ingegaan. De NS heeft naast de nieuwe dienstregeling ook een winterdienstregeling ingesteld waardoor veel treinen zijn uitgevallen. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken is de nationale reisplanner van het openbaar vervoer vandaag vastgelopen. 

Gelukkig heeft Rijkswaterstaat genoeg zout en strooiers beschikbaar om alle glijtroep op te ruimen. Als niks meer werkt is er nog de Dikke Bertha van het sneeuwruimen: de Firestorm.