Autobahn

Appen op fiets vanaf 2020 verboden

In navolging van de automobilist wordt nu ook de appende fietser aangepakt. Verkeersministerin Cora van Nieuwenhuizen bereidt een wet voor die de smartphone ook op de tweewieler moet uitbannen.

Nederland heeft een nieuw kabinet, met nieuwe bewindspersonen en volstrekt nutteloze naamswijzigingen op de ministeries: Infrastructuur en Milieu wijzigde in Infrastructuur en Waterstaat, want waarom zou je niet een bak geld verkwanselen om nieuw briefpapier en dergelijke te laten drukken? Wat wel hetzelfde bleef is dat er een dame aan het roer staat: met uitzondering van Camiel 'K.O.' Eurlings (en een Balkenende I-man wiens naam we al zijn vergeten) gaan de laatste 35 jaar louter vrouwen over onze wegen.

De nieuwste hoogste baas op IenW is Cora van Nieuwenhuizen (VVD, foto). Een speerpunt van haar beleid is het bestrijden van de smartphoneterreur, zowel in de auto als op de fiets. Tot nu toe was de categorie fietsers gevrijwaard van straf bij het bedienen van hun telefoon, volgend jaar moet er concrete wetgeving komen om deze vrijheden in te perken. Van NIeuwenhuizens voorganger Schultz speelde ook al met dit idee.

2020

Een woordvoerder van IenW laat weten: "het ministerie werkt samen met meer dan 40 andere organisaties aan veilig gebruik van smartphones in het verkeer. Met technische oplossingen en lespakketten stimuleren de organisaties het gewenste gedrag. Het ministerie presenteert in 2018 een nieuwe campagne.

Uit onderzoek blijkt dat er veel draagvlak voor een verbod op appen op de fiets. Tegelijkertijd geeft het onderzoek van VeiligheidNL aan dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen mede oorzaak is van een ongeval. Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn. Het ministerie overlegt daarover met Openbaar Ministerie, Politie en Raad van State. Een concreet wetsvoorstel wordt in 2018 verwacht."

Naar verwachting duurt het tot 2020 voordat het verbod ingaat, wellicht omdat wetgeving op dit gebied aardig dichtgetikt moet zijn, wil je het ook maar beginnen te handhaven. Het ministerie rept niet over bellen op de fiets, dus dat punt is kennelijk nog open.

Social

Har har har

Reacties

nietvaneergister 07-12-17 | 10:37

Dan kan de in de struiken liggende agent via de sleepwet even controleren of je aan het appen of het bellen was voordat hij een boete uitschrijft van zeg eens wat, 360 Euro om eens te beginnen. Het is niet eens te handhaven in auto's. Ik fiets elke dag 50 km en appende fietsers zijn levensgevaarlijk maar deze symboolpolitiek gaat daar niets aan veranderen. Gaat slechts uitmonden in selectief burgertje pesten.

HarryKiri 07-12-17 | 12:37

Inderdaad, wetten maken is leuk hoor, verhoging van de regeldruk is superhandig! Het is helemaal effectief als je het niet gaat handhaven. </sarcasme>

Wel handhaven zal leiden tot het onttrekken van capaciteit op andere vlakken en/of grote irritatie bij de burger. Lekker zo'n leidinggevende die alvast een win-win kader voor he schept.

HarryKiri 07-12-17 | 12:37

he = je

PantyHamster 07-12-17 | 11:55

Volgens mij kan het veel makkelijker met spraak herkenning, er is niemand op het idee gekomen een app te ontwikkelen die voorleest en schrijft als je terug wil antwoorden. Veel goedkoper hoor!

HarryKiri 07-12-17 | 12:34

WhatsApp op iOS heeft 'gewoon' integratie met Siri, werkt superhandig!

Acces39 07-12-17 | 15:01

Precies. Even snel een appje in de auto sturen of laten lezen met Siri werkt perfect. Met netjes de telefoon in de houder uiteraard. Hetzelfde voor route plannen tijdens het rijden, gewoon tegen je telefoon zeggen waar je heen wilt.

SmartJW 07-12-17 | 12:03

Lijkt mij makkelijker te beboeten dan in een auto maar of die luie donders dat ook gaan doen?
Die zijn nog te belazerd om de snelheid in een 30km zone te handhaven of om boetes uit te delen als die appende zombies zonder licht rijden.
Iedereen weet dat de inkomsten belangrijker zijn dan de verkeersveiligheid.

Anarchist_Atheist 07-12-17 | 12:26

De reden dat de fietsers zich hier tegenwoordig zo achterlijk gedragen in het verkeer (onder andere met je telefoon rotzooien, verlichting als optioneel beschouwen, je handen alleen uitsteken om naar een vriend te zwaaien of je middelvinger op steken nadat je weer eens voorrang hebt genomen, enzovoorts) is omdat ze 'onschendbaar' zijn.

Ook al zou ik zonder licht, tegen het verkeer in de a12 befietsen dan nóg moet de automobilist bewijzen dat hij er niks aan kon doen dat ik op zijn motorkap terecht kwam en draait hij op voor mijn schade.

Ik stel voor dat we dat eens afschaffen. Moet je eens kijken dat in mum van tijd iedere fietser weer netjes de regeltjes volgt.

Acces39 07-12-17 | 15:03

Hear, hear..

The Ugly 08-12-17 | 10:26

Het punt is dat als je voor fietsers dezelfde aansprakelijkheidsregels als voor auto's gaat hanteren, fietsers vaker aansprakelijk zullen zijn. Dat heeft alleen zin als die fietsers daar ook voor verzekerd zijn. Dekt de doorsnee WA-verzekering dat? Niet iedereen heeft dat bovendien. Moet dat dan verplicht worden?

Het is IMHO normaal dat automobilisten voorzichtiger moeten zijn dan fietsers omdat een auto gevaarlijker is dan een fiets. Iedereen kiest zijn vervoersmiddel, en als jij een groot duur gevaarlijk ding kiest hoort er ook meer risico bij jou te liggen. Dat is de gedachtengang tenminste en ik denk dat dat juist is. En fietsers hebben uiteindelijk ook andere redenen dan financiele redenen om voorzichtig te zijn: hun eigen lichaam. Als dat niet voldoende drijfveer is dan is geld dat ook niet.

Jouw voorbeeld is overdreven trouwens, je zal wel moeten bewijzen dat je er niks aan kon doen maar dat zal heel makkelijk zijn en je zult uiteindelijk niet aansprakelijk zijn.

Mike Gaatjeniksaan 08-12-17 | 00:17

Boetes voor fietsers zijn niet zo hoog vanwege de jeugd die op de fiets naar school moet en terug. Die kunnen hoge boetes niet betalen denken onze prutsers in de TK. Ze laten zich liever doodrijden dan dat ze een lampje van 1 euro fixen.

Reageer