Autobahn

Aantal Nederlandse verkeersongelukken escaleert uit de klauw

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar dit hoekje lijkt steeds groter te worden. Vorig jaar steeg het aantal schadeclaims met 8 procent tot 905.000. Het Verbond van Verzekeraars wijst drie mogelijke oorzaken aan.

Elk jaar brengt het Verbond van Verzekeraars, de overkoepelende organisatie van de branche, een Risicomonitor Verkeer uit. In de editie van 2017 komt bovengenoemde stijging naar voren, onder particulieren nam het aantal schadeclaims zelfs met 10 procent toe, tot 625.000.

Hoofdschuldige is de toegenomen drukte op de weg door de aantrekkende economie. Daarnaast zou verslechterd wegdek (door intensiever gebruik) een rol spelen en als derde factor - ja, daar is 'ie al - wordt het smartphonegebruik aangehaald. Het momenteel meest favoriete discussiepunt onder verkeersveiligheidsmensen mag ook hier niet ontbreken. In oktober nog werd vanuit de hoek der verzekeraars al een voorzetje gegeven voor deze discussie.

Regionale verschillen

De cijfers vertalen per week naar een aantal van 17.400 claims, waarbij de zomermaanden en de periode tussen eind december en begin januari het rustigst zijn. De meeste schadeclaims werden in juni gedaan, met pieken tot boven de 20.000. 

Opvallend is ook de regionale spreiding: de grootste brekebenen rijden in de zuidelijke helft van Nederland: per 1000 huishoudens is het aantal claims het grootst in Noord-Brabant (100), gevolgd door Zeeland (96) en Limburg (88). Groningen en Drenthe (57) zitten het laagst.

Reacties

kapotte_stofzuiger 07-12-17 | 08:46

Een dashcam (mits geheel autonoom functionerend) is zo gek nog niet.

Barbarous_Relic 07-12-17 | 09:03

Wat een onzin dat het aan de drukte op de weg of aan het wegdek zou liggen. Mijns inziens is het volledig te wijten aan het smartphonegebruik in het verkeer. Want het wegdek is echt niet slechter dan 10 jaar geleden. Laat staan 1 jaar geleden. En die files waren er ook altijd al.
Dus ik zou graag pleiten voor een 100% controle bij ongevallen en veel hogere straffen en/of boetes. Het zou misschien zelfs strafbaarder moeten zijn dan alcoholgebruik. Omdat je na alcoholgebruik toch enigszins ontoerekeningsvatbaar bent, want je bent dronken en kan niet meer helder denken. Het besluit om te appen met 130 km per uur gebeurt bij volle verstand. Rijbewijzen afpakken en mobiel mogen ze houden voor in de trein.

JanSees 07-12-17 | 10:23

je kan mij een boel vertellen, maar al die ongelukken komen toch echt door die smartphones. Op een rechte weg zonder invoegstroken zie je de raarste ongelukken voorbij komen omdat gewoon een of andere jostie weer eens zit te appen tijdens het rijden.

New Quacka 07-12-17 | 10:39

Knap dat je dat zonder onderzoek kunt zeggen.
Mijn gok dat het aan alle oosteuropese chauffeurs en aan alle andere migranten ligt. 9 van de 10 zijn die bij aanrijdingen betrokken.

MaxLoadingCapacity 07-12-17 | 11:11

Briljant. Anderen aanspreken op het doen van uitspraken zonder onderzoek en vervolgens moeiteloos strooien met uit de duim gezogen getallen.
Ik ben "motor-forens" en kan op de A1 bijna altijd voorspellen wie met z'n telefoon zit te spelen: geen richting aangeven, bijna-ongelukken want weinig aandacht voor wat er om ze heen gebeurt, nauwelijks spiegelen, niet verder vooruitkijken dan de eigen motorkap, flauwe bochten niet in de gaten hebben en zo per ongeluk de eigen rijbaan verlatend, en natuurlijk: niet rechts houden maar blijven hangen op één van de linker rijbanen omdat ze blind zijn voor het gapende gat rechts van minimaal 3 vrije rijbanen.
De meeste mensen in het verkeer hebben geen idee wat er allemaal om ze heen gebeurt en wat ze zelf aan het doen zijn. En dan denken ze ook nog dat ze even kunnen bellen, appen of de navigatie kunnen bedienen op de smartphone.

pedro300 07-12-17 | 09:15

Nou al die rotzooi op de weg ,van boerenmest en modder.plus weinig strooien en zo weinig mogelijk onderhoud aan bermen.,En de verkeersdrempels en meer van die onzin om het verkeer ter remmen, maakt dat men te veel afgeleid is , en bellen in de auto en verkeer met of zonder carkit maakt niet uit ,moet verboden worden

jemagookniksmeer 07-12-17 | 09:21

Apart dat er een KPI wordt gehanteerd als aantal per 1000 huishoudens.
Zo komen de provincies met relatief veel auto's per huishouden (rurale gebieden zoals Groningen en Friesland) er gunstiger uit dan de provincies met weinig auto's per huishouden, hetgeen maar weinig zegt over de daadwerkelijke schadekans per provincie.

Memek 07-12-17 | 09:25

De vraag is op welke wegen gebeuren de meeste ongelukken, zijn dat wegen in de bebouwde kom, provinciale wegen of snelwegen. Ik denk de eerste. Ongelukken op snelwegen zijn vaak omvangrijker/ernstiger gegeven de snelheid maar niet talrijker.
In de bebouwde kom en prov. wegens gebeuren de meeste ongelukken op kruisingen en kruispunten en met parkeren.
Op snelwegen is afstand houden en snelheid vaak de killing factor.
Ik vind de NL wegen absoluut niet slecht en files waren er altijd al.
Wat de verzekeraars niet meenemen is dat de rijvaardigheid en met name de opleiding tot het rijbewijs vrij ernstig in kwaliteit te kort schiet zodat mensen aan het drukke verkeer deelnemen die feitelijk niet volledig daarvoor geschikt zijn, met alle gevolgen van dien.
En dan die vermaledijde smartphone, wat een rampengeval is dat.

Johnny66 07-12-17 | 09:26

Wat ik zelden tot nooit hoor is het opgefokte rijgedrag van nagenoeg iedereen . We hebben altijd maar haast , en als we geen haast hebben hebben we nog haast . Heerlijk geregeld in DLD te rijden ( hoewel de wegen op zich een grote ramp zijn , bar slechte staat dus ..)

lucasenjenniegoerree 07-12-17 | 16:46

Als je nog nooit opgefokt rijgdrag in Duitsland hebt bemerkt, vraag ik mij af in welk deel van Duitsland je dan geweest bent.

Dima Beeline 07-12-17 | 09:34

Zeker smartphone gebruik maar daarnaast stikt het ook van de hopeloze weggebruikers die door ondeskundige vriendjespolitiekerige rijscholen door examens gezwijnd zijn en na het examen geen spiegel, dode hoek of kruising meer bekijken voor ze zonder richting aan te geven ergens begeven. Wat een zooitje ongeinteresseerde klerelaaijers rijden er tegenwoordig rond.

Man-Van-De-Rekening 07-12-17 | 11:59

Het aantal chauffeurs met een van origine buitenlands rijbewijs stijgt ook flink. Toeval?

SmartJW 07-12-17 | 12:08

Als we met zijn allen ons gewoon weer bezig hielden met autorijden ipv met al die onzin die men nu tijdens het rijden allemaal doet dan zou dat een eind schelen.
Dus naast het onmogelijk maken van smartphone gebruik zodra je sneller dan 5km/u beweegt (ben je ook gelijk van die fietsende app-zombies af) zou het goed zijn als het bedienen van touchscreens in auto's onmogelijk zou zijn als die eenmaal in beweging is.
Ook in de moderne auto's zit veel te veel afleiding.

Klassenfeind 07-12-17 | 13:25

Steeds meer ongelukken ondanks al die flitsers, trajectcontroles, snelheidsdrempels, bloembakken, rotondes enz enz.

Goh wat gek... NOT!

Amazing Tukker 07-12-17 | 14:23

Na mijn emigratie naar de VS in 2002 kom ik maar eens per jaar in NL, en heb daar geleerd veel defensiever te rijden, dingetjes als afstand houden, rekening houden met slechte beslissingen van medeweggebruikers, veel, maar dan ook ècht veel te hard rijden in druk verkeer...

Bij mijn jaarlijkse bezoek aan NL vallen me wat dingetjes op:
- het asociale rijgedrag van *alle* weggebruikers: ritsen vanaf een snelwegoprit, heel normaal hier in de VS) is er niet bij.
- veel, maar dan ook veel te dicht op elkaar rijden. Ieder klein ongelukje , een kleine vergissing en er klappen een half dozijn auto's op elkaar. De 2-seconden-regel (hier de 3-seconden-regel) geldt al jaren niet meer.
- Een warboel aan verkeersborden, strepen, kleuren, geautomatiseerde sturing. Toen ik afreed in 1980 werd er gezegd dat er nooit meer als 3 of 4 verkeersborden bij elkaar moesten staan, afgelopen september telde ik 7 borden op één paal, met verklarende tekst (alleen tussen 18:00 en 6:00)
- het huurautootje (luxe versies van de Ford Kuga, Volkswagen Tiguan, Renault Grand Scénic) zit stampvol met electronica, beeldschermen die de aandacht afleiden van de weg. Zelfs om simpelweg te snelzoeken naar het volgende radiostation moet je een iPad-groot scherm bestuderen.
- hele hordes mensen, vooral in goedkope uitvoeringen van middenklasse auto's, zie je in hun schoot staren in plaats van naar de weg kijken. Vertegenwoordigers die even snel en ongemerkt een WhatsAppje sturen...

Amazing Tukker 07-12-17 | 14:27

Slechte wegen?
Die hebben ze hier in de VS uitgevonden. In NL kan je op de snelweg èn op de buitenweg biljarten. Een beschadiging e dat stu weg wordt professioneel over-geasfalteerd. Hier doen ze op een gat in de weg een dot asfalt, en die dot wordt er binnen no time weer uitgereden.
Strepen op de weg? net zoals in NL een halve cm dik, dat gaat hier niet, want de sneeuwploegen rijden die er af. Ze worden geverfd, en vervagen best snel. Eens per twee jaar worden de strepen (à la de Even Apeldoorn egel) opnieuw getrokken.

Reageer