Autobahn

Politiek wil Hyperloop in Nederland echt onderzoeken

Er moet een echt onderzoek komen naar de haalbaarheid van een proefbaan waar de techniek van Hyperloop getest kan worden. De baan kost waarschijnlijk €120 miljoen en uit het onderzoek moet blijken of de financiering haalbaar is.

Terwijl het met de autofabriek van Elon Musk de laatste tijd maar matig gaat, heeft hij op allerlei andere vlakken de wind in de zeilen. Zijn tunnelfabriek loopt op rolletjes en lijkt al twee tunnels te gaan bouwen, met zijn raketfabriek gaat hij een Tesla in een baan rond Mars brengen en met de ideeënfabriek van Hyperloop gaat het ook niet slecht. In ieder geval heeft Musk genoeg Tweede Kamerleden weten te overtuigen van het nut van zijn idee, dat er een onderzoek naar gaat komen. 

De kameronderzoekers hoeven niet uit te zoeken of het concept van Hyperloop werkt, ze moeten het financiële haalbaarheidsplan voor de testbaan onderzoeken. Het aanleggen van een baan van tussen de drie en de vijf kilometer in Flevoland zou €120 miljoen gaan kosten. De vraag is echter wie dat geld gaat betalen en of er dan ook nog mogelijkheid is dat het geld ooit terugverdiend gaat worden.

Lalala geld

De geïnteresseerde bedrijven willen dat de overheid het testtraject betaalt, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat juist het bedrijfsleven geld op tafel moet leggen. De Kamer wil die impasse doorbreken door een solide financieringsplan te laten ontwikkelen (of het hele idee toch bij het grofvuil te zetten).

Het onderzoek komt voort uit een voorstel van D66-kamerlid Rob Jetten. De kamer stemde gisteren in met het voorstel, waardoor het rapport er nu gaat komen.

Reacties

bisbisbis 06-12-17 | 21:30

Wij hebben onze overheden niet ingehuurd om research & development voor Elon Musk c.s. te bedrijven. Onze belastingcenten NIET naar private voertuigbouwers!

Dwergmaster 06-12-17 | 22:10

U weet werkelijk niet van toeten of blazen. De testbuis is niet voor Elon Musk, echter wel voor het bedrijf uit Delft wat voortgekomen is uit het prijs-winnende Hyperloop project.
Lijkt me een erg goede zaak als nederland eens wat meer in technische innovatie investeert.

adjudant 07-12-17 | 04:59

Dwergmaster

U bent ook niet alwetend, de hyperloop is net als de elektrische auto geen uitvinding van Musk,

flatlander 07-12-17 | 07:46

Begrijpend lezen blijft moeilijk voor je, adjudant. Nergens beweert Dwergmaster dat het een uitvinding van Musk is.

PantyHamster 06-12-17 | 22:45

Maareh een F1 circuit kan er dan weer net niet af, kutregering!

watergeus 06-12-17 | 23:00

Kennelijk moet de aandacht worden afgeleid.
Wat moeten we hier met hyperloops?
Boven de grond: veel te gevaarlijk wegens moslimgekken met pistolen.
Onder de grond: veel te duur wegens moeras.

Duffe 06-12-17 | 23:18

Fijn, dan ga ik ook een aanvraag indienen om een onderzoek te doen naar de financiering voor mijn tijdreis-en-teleportatiemachine. Als er toch niet gekeken wordt naar de technische haalbaarheid lijkt mij dit een veel betere investering dan zo'n suffe hyperloop.

Vunzigheid 06-12-17 | 23:22

Fix eerst een de bestaande infrastructuur voordat je met dit soort gein begint. De A6 van Lelystad naar Almere is nog grotendeels 2 baans. Net als tal van andere A wegen buiten de randstad.

alufoliegroothandel 07-12-17 | 00:58

En er wordt weer een nieuwe baantjes carrousel opgestart voor uitgerangeerde politici. Nederland is reddeloos verloren.

Vogelbeest 07-12-17 | 07:04

0,02% van Nederland is bedekt met wegen. Maak daar nou eens 0,04% van. Dan is er geen file meer te vinden. Kijk daarna verder naar OV-achtige contructies die altijd bakken belastinggeld kosten en niets opleveren.

Reageer