Autobahn

Dus toch, Range Rover mikt op Rolls-Royce

Terwijl de CEO in alle toonaarden ontkent dat Range Rover zich bedreigd voelt door de komende Rolls-Royce Cullinan, blijkt er toch wat aan de hand te zijn bij Land Rover. De Britten werken stiekem aan een tweedeurs coupé SUV.

Het doel waarop de tweedeurs SUV van Range Rover mikt is niet de grootste Rolls-Royce ooit, maar hij vestigt zijn blik op de veel kleinere Wraith. Hoe je met een SUV tegen een 'sportcoupé' gaat concurreren mag Joost weten, maar Jaguar Land Rover wil het gaan doen. De auto wordt momenteel ontwikkeld door JLR's in-house knutselaars van Special Vehicle Operations. Terwijl het bedrijf altijd ontkent dat de grote Rolls-Royce met de projectnaam Cullinan een bedreiging is, laat ontwerper Gerry McGovern weten dat er toch naar de aristocratische buren wordt gekeken.

Het idee van een tweedeurs coupé Range Rover doet een beetje denken aan de Range Stormer. Dat concept toonde Range Rover in 2003 op de autoshow van Detroit. De auto ging niet in productie maar legde wel de basis voor de Range Rover Sport. Het was een ultra-extreme Range Rover, met de V8 met supercharger van Jaguar in het vooronder. De topsnelheid lag op 289 kilometer per uur, in die tijd ongetwijfeld goed voor het record van snelste SUV op aarde (een titel die inmiddels bij de Lamborghini Urus ligt). 

Het is te hopen dat Range Rover het deze keer niet bij een enkel showmodelletje houdt. Als dan toch de hele wereld aan de SUV's moet, dan kunnen het maar beter zo belachelijk mogelijk opgepompte versies zijn.

Foto's: concept car Range Stormer uit 2003