Autobahn

Tesla's zijn al stuk voordat ze de fabriek verlaten

Automaker Tesla heeft een bijzondere strategie om auto's te bouwen: de arbeiders moeten snel auto's in elkaar zetten en kwaliteitscontrole overslaan. Pas nadat de auto's klaar zijn worden gebreken gerepareerd, maar dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Volgens verschillende oud-werknemers die met persbureau Reuters hebben gesproken zijn de meeste Tesla's niet bepaald degelijk in elkaar gezet. Op de productielijnen van de Model S en Model X wordt voornamelijk haast gemaakt om zo snel en zo goedkoop mogelijk te bouwen. Achteraf wordt gekeken of alles goed is gegaan. Daarbij blijkt negentig procent van de wagens gebreken te vertonen.

Er zijn reparatieploegen die vervolgens de gebreken herstellen, maar het lijkt de algemene kwaliteit van de auto's niet ten goede te komen. Het is daarnaast ook helemaal niet efficiënt om zo te werken. Op deze manier wordt het proces namelijk ook niet verbeterd. Daarnaast kost het heel veel geld en tijd om de auto's achteraf te repareren.

Verklaring

Uiteraard heeft Tesla een andere verklaring voor het feit dat negentig procent van de auto's aanvankelijk wordt afgekeurd. Volgens de Californiërs stellen ze zelf zulke uitzonderlijk hoge eisen aan het kwaliteitsniveau van de afwerking dat ze veel foutjes ontdekken die elders niet als zodanig herkend zouden worden. Dat is een leuke verklaring van Tesla, maar bij Toyota ligt het foutpercentage rond de tien procent, en die staan niet echt bekend om hun gammele wagens.

Met de problemen in de productielijn van de Model 3 erbij, heeft Tesla wat te doen. Autoproductie is alleen winstgevend te maken als de banden altijd vol staan met auto's die in een keer verkocht kunnen worden. 's Werelds meest efficiënte fabrieken schrijven al rode cijfers na zes minuten hapering in de productie. Enerzijds zien we daar een reden waarom Tesla de processen volgas laat doorlopen, maar het zal ook niet echt winstgevend zijn om daarna alle wagens te repareren. En vergeet ook niet dat er vervolgens hordes klagende klanten het internet opgaan als blijkt dat hun Tesla rammelt, kraakt of zelfs lekt.

Social

Twitteraar zoekt foutjes bij de Tesladealer

Reacties

loze stijl 02-12-17 | 09:54

Zag pas op YT een bedrijfsfilmpje over de productie van de S en had nou niet de indruk dat de medewerkers met de zweep kregen om sneller te werken.
Zag er allemaal best relaxed uit maar dat zie je vaker bij bedrijfsfilms...
Hopelijk zien ze kans om de zaak te perfectioneren want het merk verdiend het om winstgevend te worden.

2voor12 02-12-17 | 09:56

Ach Musk overschreeuwt het wel weer met een nieuwe aankondiging van het zoveelste model dat in 2050 van de band gaat lopen maar waar je nu al voor kan inschrijven en aanbetalen.

RonnieKray 02-12-17 | 10:26

Tesla staat onder enorme druk om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Musk moet elke keer weer een nieuwe truc(k) uit zijn hoge hoed toveren om de investeerders zoet te houden. De kruik gaat net zo lang te water totdat die barst.

2Alabama 02-12-17 | 10:29

een Tesla ziet er misschien Duits uit, maar het blijft een Amerikaan, met Amerikaanse kwaliteit, schermen die kieren, plastic wat rammelt, hoort allemaal bij het rijden in een Amerikaan.

flatlander 02-12-17 | 11:08

Behalve dat deurpanelen incl alle schakelaars, stuurknoppen en poken zoals schakelpook en richtingaanwijzer allemaal van MB komen natuurlijk. En dat ik werkelijk nog nooit iemand heb gehoord over rammelend plastic, niet gek ook met zo'n Spartaans interieur waar ongeveer geen plastic in zicht is. Kritiek op Tesla prima, maar hou het bij feiten en geen vage bullshit.

RonnieKray 02-12-17 | 11:49

Het is hoe die componenten en elkaar gezet worden en hoe de kwaliteitscontrole daarop is.

alexbl 02-12-17 | 10:51

De reden dat Tesla als een malle produceert is dat die domme overheden hun wagens zo enorm subsidiëren. Kwaliteit is absoluut ondergeschikt aan kwantiteit.

Dat ze zelf verklaren dat het komt door hun 'uitzonderlijk hoge eisen' kan ik niet anders dan een slechte grap noemen. Elke Tesla vertoont enorme gebreken op het gebied van afwerking.

W_F 02-12-17 | 11:49

Is die 10% van Toyota inclusief alle motoren die ze binnen een jaar na afleveren vervangen hebben? Elk merk heeft wel wat, ik zou best blij zijn met een Tesla, ook als de kier tussen het blik niet overal even breed is. Bij 1x per jaar wassen, zoals de meeste auto's op de NL weg, ziet niemand dat.

Tom Aatje 02-12-17 | 12:19

Ik zou ook blij zijn, en het ding de hemel in prijzen als ik +70k€ op een auto zou stukslaan.. Het blijft gewoon bagger, dit hoort gewoon niet. Het is niet voor niks dat Toyota de grondlegger is van lean/six sigma en er tientallen jaren over heeft gedaan om de boel te stroomlijnen..

Bytemaster 02-12-17 | 12:16

Heb het al vaker gezegd: Tesla mag dan wel pionier zijn op het gebied van elektrotechnici in auto’s, maar het fabriceren van auto’s kunnen ze (nog) niet. Als BMW, Volkswagen, Audi, Mercedes, Hyundai, Honda en Toyota vol inzetten op elektrische auto’s is het met Tesla snel afgelopen.

Bytemaster 02-12-17 | 12:17

Elektrotechnici = elektrotechniek

Johnny66 02-12-17 | 12:55

Autovisie had een tesla voor een test . Ik herinner me scheve deuren , al versleten stoelbekled ing en nog veel meer... amen.

flatlander 02-12-17 | 18:14

Autoweek had een Tesla voor klokje rond. Ik herinner me 3 ton op de teller, nauwelijks capaciteits- en range-verlies, nog steeds op de fabrieksgemonteerde remschijven, en geen onderhoud gedaan.

ZomaarEen 02-12-17 | 20:40

He flatlander,
Volgens mij vat je deze test een beetje selectief samen.
Ten eerste: Autoweek had de Tesla niet, het was het verhaal van een Tesla-lover van het eerste uur over ZIJN Tesla ervaring.
Wat ook mist is de opsomming van alle onderdelen die door Tesla onder garantie zijn vervangen.
Maar oke, zoals je al aangeeft, daar herinner je je toevallig niets meer van.

adjudant 03-12-17 | 05:12

op de rollerbank lukt het Tesla 300.000km te lopen de rest is propaganda

DatInternetDingetje 03-12-17 | 21:36

lolzers.. Na drie ton nog steeds op fabrieksgemonteerde remschijven rijden? Heeft die auto drie ton lang op de rollenbank gestaan?
Er is veel mogelijk, maar remschijven / blokken zijn frictie delen, die heeft Elon Musk nog niet met zijn magische markering toverstaf weten te behandelen dus daar is de gewone natuurkunde op van toepassing. Die dingen slijten, net als op iedere andere auto..

stunter 02-12-17 | 15:42

dacht heel even dat dit over Nedcar ging. Die werken ook volgens ht principe eerst maken dan herstellen.

CamaroHans 02-12-17 | 17:17

OMG... weten ze dit al bij BMW??

issieookweer 02-12-17 | 20:31

@flatlander
Ik heb nog niet één enkele keer een kritiek op Tesla gezien, waar jij niet onmiddelijk dogmatisch ontkenned bovenopspringt en de kritiker voor onwetend, gek en onbenullig verklaart. Heb jij wel een redelijk beeld van de wereld om je heen en weet je wat de woorden "beschaving" en "beleefdheid" inhouden?

SmartJW 02-12-17 | 22:56

Hmmm, dat gaat mij iets teveel op VAG lijken.
Het verschil is dat de VAG-iban dat als zoete koek slikt maar Tesla er keihard op afgerekend wordt.

adjudant 03-12-17 | 05:23

Tesla fraudeert op grote schaal met subsidies blijkt uit nieuw onderzoek, koop auto,s uit Europa zal ik je aanraden, deze bedrijven betalen belasting en zorgen voor reële
werkgelegenheid,

Johnny66 03-12-17 | 07:16

Ps. Een automerk moet ook , terzijde , geld verdienen.... tesla zal niet lang meer bestaan .ze azen er zelf al op te worden overgenomen.

Johnny66 03-12-17 | 09:26

Duitsland stopt al met subsidieren , HET verdienmodel van Tesla is subsidies . EV''s zijn ook niet de toekomst , dat zijn waterstofauto''s . Toyota is er vol mee bezig , en die zijn niet bepaald onwetend.

Reageer