Autobahn

EuroNCAP crasht Porsche Cayenne, Mercedes X-Klasse plus nog zeven auto's

Negen nieuwe modellen zijn de afgelopen weken tegen de muur geramd in de testcentra van EuroNCAP. Daaronder vier nieuwe types en vijf geüpdatete modellen. Het gaat van Citroën e-Mehari  via de DS7 Crossback, tot en met de Subaru's Impreza en XV.

Opvallend is dat bijna alle auto's de volle mep van vijf sterren wisten te behalen bij de crashtests. Alleen de Citroën e-Mehari komt maar tot drie sterren. De testorganisatie maakt daarbij de kanttekening dat de auto wel airbags en gordelspanners heeft, en daardoor wel tot een redelijk resultaat komt.

De overige auto's die EuroNCAP testte zijn de Porsche Cayenne, Mercedes X-Klasse, Jaguar E-Pace, DS 7 Crossback, BMW X3, Subaru XV, Subaru Impreza en de Honda Civic. De Honda kreeg een herkansing, want de Japanners hebben in het definitieve productiemodel verbeteringen doorgevoerd aan de achtergordels.

Als verongelukkende bestuurder kun je het best kiezen voor een Cayenne, de grote Porsche behaalt met 95% de hoogste score voor degene achter het stuur. Op de achterbank zit jet het best in de Subaru's Impreza en XV, die beide 89% scoren bij de tests. Als voetganger met een doodswens kies je ervoor om op de motorkap van een e-Mehari te springen, die qua voetgangersveiligheid maar 48% scoort. Mocht je de aanraking met een auto graag willen overleven, dan is de Subaru XV je beste vriend: hij scoort 84%.

De volledige resultaten zijn hier te bekijken en de video's hierboven en -onder.