Autobahn

Kijk hoe dieventuig in 60 seconden een Mercedes jat

Dit is de manier waarop criminelen steeds ongezien auto's stelen. Deze Mercedes C-Klasse is zonder enig probleem binnen een minuut verdwenen en de eigenaar ziet hem nooit meer terug. Je auto is niet meer veilig zonder dat je tegenmaatregelen treft.

Eindelijk is het gelukt om vast te leggen hoe criminelen er met allerhande dure auto's vandoor gaan. In het Engelse Solihull had een slimme huiseigenaar een degelijke camera op zijn auto gericht, waardoor we nu precies zien wat er gebeurt tijdens een flitsdiefstal.

Als je een auto hebt die vanzelf van het slot gaat als je in de buurt komt, moet je je zorgen maken. De sleutel die in je broekzak zit zendt continu een signaal uit voor je auto. De machine weet zo dat jij er bent en dat je deuren open mogen en als je op de startknop drukt, dan start de auto daadwerkelijk. Reuzehandig allemaal, want je hoeft je sleutel nooit meer uit je zak of tas te halen. Er is echter een schaduwzijde die door de twee heerschappen in bovenstaande film wordt getoond. 

Beide mannen hebben een computertje bij zich, de ene loopt rechtstreeks naar de gevel, terwijl de andere bij de auto blijft staan. De man bij de gevel zoekt met zijn apparaatje het signaal van de autosleutel op en zendt het door naar het apparaat van zijn handlanger. Het apparaat van de man bij de auto doet nu alsof het de sleutel van de auto is, waardoor de auto van het slot gaat en de motor gestart kan worden. De gehele actie duurt minder dan een minuut.

Wat kan je hier tegen doen?

Behalve in een heel oude auto rijden is er weinig te beginnen tegen dieven met ultramoderne hack-apparatuur. Toch heeft de Britse politie wat tips klaar:

  1. Zorg ervoor dat je auto altijd voorzien is van de meest recente software van de fabrikant. Het kan zijn dat het beveiligingslek al softwarematig is opgelost.
  2. Doe een goedgekeurd stuurslot om je volledige stuur. Het is onhandig voor jezelf, maar het is ook extra vervelend voor een rover: die wil immers binnen een minuut wegwezen met je auto.
  3. Een voertuigtracker is handig voor het geval je auto is gejat. Al lijkt het dat een beetje high-techboef ook het signaal van de GPS-tracker wel kan onderdrukken.

Vooral het stuurslot maakt dat we terugverlangen naar de tijd dat we nog gewoon een sleutel in het contact moesten steken om de auto te starten. De hoogtechnologische vinding (keyless-go) die het nodig maakt om zoiets ouderwets als een fysiek stuurslot moet gebruiken is geen vooruitgang.

Naast de tips van de politie lijkt ons een andere oplossing voor de hand liggender: stop je autosleutels in een metalen kistje. Het radiosignaal gaat niet door het kistje naar buiten en daardoor kan het ook niet doorgegeven worden aan degene die de auto wil gappen.

Overigens is de witte AMG-line C-klasse die in deze video werd gestolen nog niet teruggevonden. Als je in de buurt van Solihull bent en je krijgt een rechtsgestuurde C aangeboden, dan moet je de politie even bellen.