Autobahn

Politie mag alle kentekens bewaren

'Opzij burger, hier komt uw overheid. Je hebt net gestemd dus de komende vier jaar bepalen wij wat er gebeurt.' De politie mag voortaan alle kentekens 28 dagen bewaren, ook de kentekens van auto's die nergens van verdacht worden.

Nadat de Tweede Kamer vorig jaar al akkoord ging met de nieuwe wet over kentekengegevens heeft vandaag ook de Eerste Kamer zijn toestemming gegeven. Het gevolg is dat de politie binnenkort de gegevens van alle kentekencamera's gedurende 28 dagen mag bewaren (dat wordt vast een succes).

Nu moeten de gegevens van de auto's waar niets mee aan de hand is (waarbij dus geen overtreding wordt geconstateerd) meteen worden gewist. Het plan zou moeten leiden tot meer aanhoudingen omdat de gegevens gebruikt kunnen worden bij het onderzoeken van misdrijven. Hoe dat in zijn werk gaat, zal waarschijnlijk iedereen ontgaan: criminelen gebruiken immers doorgaans valse kentekens.

De partijen die in beide kamers akkoord gingen zijn VVD, CDA, PVV, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie en SGP. De tegenstanders heten D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Die laatsten vrezen voor het verminderen van de privacy.

Reacties

Liroy 21-11-17 | 15:39 | 1

D66 zou ook voor zijn geweest als het kabinet geen meerderheid had gehad. Nu wisten ze dat er meerdere partijen akkoord mee gaan en kunnen ze voor de buhne net doen alsof ze tegen zijn, net als met die sleepwet affaire. Vies partijtje is het.

Maar goed, weer een stapje minder privacy he... We hebben steeds minder privacy. Door allerlei maatregelen die geen reet helpen tegen criminelen of terroristen. Dat is het excuus van de overheid. Maar wat gek dat het constant steeds de onschuldige burgers zijn die keihard genaaid worden en hun privacy massaal moeten opgeven; terwijl het in de praktijk niets oplevert op het gebied van bestrijding van criminaliteit. Ja misschien dat ze een paar extra boetes kunnen uitschrijven aan normale mensen, maar daar blijft het veelal bij.

Het is doodeng om te zien hoe onze privacy helemaal de nek om wordt gedraaid en je niet eens meer in je auto kan stappen zonder door het hele land gevolgd te kunnen worden door die bemoeials die het geen fuck aangaat wat je doet en waar je rijdt... Over een paar jaar kan je je huis niet meer uit als je nog privacy wilt. En als het zo doorgaat heb je nog een paar jaar later ook totaal geen privacy meer in je eigen huis. Enge nazi praktijken dit, walgelijk.

Sinclair 21-11-17 | 16:44

En ondanks de de steeds grotere schending vd privacy door de overheid blijven de oplos-cijfers van de criminaliteit laag.

CamaroHans 21-11-17 | 15:48 | 1

Binnekort ook kentekens verplicht op je fiets, want er schijnen mensen zich daarmee te verplaatsen op dusdanige wijze dat de overheid niet meer weet waar deze heengaan zich dan wel bevinden. Hierna kan het zijn dat een ieder die zich buiten zijn, van camera voorziene, huis gaat begeven een nummer zichtbaar op zijn kleding moet dragen. Het strafbaar stellen van ontrekking aan cameratoezicht zal zo vlak na de verkiezingen van 2029 ingevoerd worden.

r04drunn3r 21-11-17 | 16:32

Die wet hebben ze al lang, het 'Verbod op gezichtsbedekkende kleding' A.K.A het Boerkaverbod.

TP 1984 21-11-17 | 15:59

Als we nu met zijn allen afspreken om per ommegaande allemaal een Guy Fawkes masker op te zetten wanneer we van huis gaan.

Gewoon om terug te fucken.

Halal gehaktbal 21-11-17 | 16:11 | 1

Het kan mij geen zak schelen. "Ik heb niets te verbergen" immers. En laten we wel wezen, de super op de hoek hoeft zijn camerabeelden ook niet direct na opname te wissen als er niks is gebeurd die dag.... daar zijn ze bij opsporing verzocht elke keer toch maar weer blij mee. Als ze daar zaken mee hard kunnen maken tegen criminelen dan is dat prima. Maar dan moet er wel die afspraak zijn dat die registraties ook alleen in strafzaken tegen criminelen gebruikt mogen worden.

dr.andus 21-11-17 | 19:20

Niets te verbergen ? Waarom reageert u dan hier niet gewoon onder uw eigen naam ?

[email protected] 21-11-17 | 16:50 | 1

Ze mogen dan wel valse kentekens of gestolen auto's gebruiken maar het geeft wel degelijk inzicht welke richting ze opgaan. En zolang de politiesystemen tussen de regios nog niet gekoppeld zijn heeft het wel een voordeel als je een beetje in een bepaalde richting kan zoeken. Anyway 28 dagen is een mooi alternatief.. zolang ze maar verwijderd worden daarna.

W_F 21-11-17 | 20:18

Dat verwijderen gaat net als het verwijderen van internet en telefoon gegevens: na 28 dagen wordt de data "ontoegankelijk" gemaakt. Je dacht toch niet dat ze het echt wissen? en vroeg of laat gaat iemand een onderzoek doen met de data van de laatste 10 jaar en laat z'n USB stick in een taxi liggen. (in 2028 gebruikt de overheid nog steeds geen encryptie op USB sticks)

henk7492 21-11-17 | 17:07

Gelukkig rijd ik met buitenlands kenteken

JosephKluns 21-11-17 | 18:24 | 2

Jammer Joh, maar dan snap je het niet. Ook de buitenlandse kentekens worden bewaard. En via de datashare van Interpol weten ze binnen 5 seconden je gegevens.

loze stijl 21-11-17 | 19:41

Nee, Interpol is een lekkere organisatie..
Kun je je de bonnie en clyde van oost NL nog herinneren? Die stonden maanden nadat ze al opgepakt werden nog als 'gezocht' op de interpol site. Dat bedoel ik dus...

henk7492 22-11-17 | 13:25

Nope, de Duitse overheid (in mijn geval) stuurt enkel boetes door, maar geeft geen kentekenhouder gegevens vrij.

Reden 21-11-17 | 18:36 | 1

Mansen die geen bezwaar hebben tegen die opgeslagen gegevens, stuur mij je email, password, rekeningnummer en pin.
Ik ga er 28 dagen héél goed mee om,.......................

Aardbeienshake 21-11-17 | 19:24

En daarna verwijderen we het alsnog! Prima deal toch?

TuurlijkNiet 21-11-17 | 19:55

28 dagen valt nog mee, zeker gezien men in NL computer gegevens met de nieuwe sleepnet 3 jaar wil gaan bewaren.

Hier in de tri-state area (Virginia, DC, Maryland) worden beelden 30 dagen bewaard en zijn op te vragen (door iedereen) na bijvoorbeeld een ongeluk. In dat geval worden ze langer bewaard. Realtime beelden van camera's en scanners worden ook realtime verwerkt om informatieborden over vertragingen te updaten.

Law Enforcement Agencies (niet alleen de politie dus) mogen de informatie ook gebruiken voor strafrechtelijk onderzoek. Hier in de VS probeert men over het algemeen de inbreuk op privacy klein te houden en over het algemeen probeert men er ook positieve mogelijkheden voor de burger eraan te koppelen.

Via de website '511 virginia . org' (spaties weg laten) kun je zelfs realtime de beelden bekijken.

noerg 21-11-17 | 20:08

Voel me altijd smerig als ik onder zo'n batterij camera's ben doorgereden.

W_F 21-11-17 | 20:26

Meerdere of valse nummerplaten mag niet, maar je gele auto vol stikkeren met letters en cijfers met een bepaalde letter grote en font mag wel.

BIEEEEER 22-11-17 | 07:34

Zeik niet zo over privacy. Je merkt er zelf niks van en niemand die specifiek gaat controleren wat jij de hele dag doet.

Reageer