Autobahn

Sad. Oer-Amerikaanse Saleen bouwt sportauto S1 in China

Bij Saleen denken we aan Stars and Stripes, adelaars en American Muscle. Toch krijgt het bedrijf deze Kerst ongetwijfeld geen kaartje van Donald Trump, want ze bouwen hun nieuwe sportauto in China. Een model dat ons verdraaid bekend voorkomt. 

Saleen is goed te vergelijken met Hennessey. Beide bedrijven zijn Amerikaanse tuners die vooral de muscle cars aanpakken, maar eens in de zoveel tijd willen ze ook een eigen sportauto bouwen. Bij Saleen leidde dat in 2000 tot de S7 supercar en nu proberen ze het nogmaals met de S1.

Het bedrijf zet nu een meer bescheiden modelletje neer. Waar de S7 nog een volwaardige supercar was die in racevorm zelfs meestreed op Le Mans, is dit een minder ambitieuze sportieveling. De details zijn nog niet bevestigd, maar een 2,3 liter benzineslurper van Ford zou voor de aandrijving zorgen en 450 pk en 577 Nm aan koppel leveren. De topsnelheid komt uit rond 290 km/u. 

Het formaat en de verhoudingen van de S1 komende de doorgewinterde autoliefhebber mogelijk bekend voor en dat kan kloppen. De Saleen zou gebaseerd zijn op de Artega GT, een Duitse sportauto die slechts een kort leven kende. Dit platform is vervolgens ook nog gebruikt voor de nooit verschenen Spyker B6 Venator (al houdt Victor stug vol dat dit model echt in productie gaat) en lijkt nu dus een nieuw leven gevonden te hebben in China. 

Jiangsu

De auto wordt gebouwd in China door Jiangsu Saleen Automotive Technology Co. Je raadt het al: een joint venture van Saleen en een lokale fabrikant. De fabriek moet volgend jaar gereed zijn en de sportauto verschijnt dan ook op de Amerikaanse markt. Het model maakt later dit jaar nog zijn publieksdebuut op de autoshow in Los Angeles. 

Deze Amerikaans-Chinese samenwerking heeft grote plannen. Er wordt al gedacht aan een elektrische uitvoering van de S1, maar daar houdt het niet op. Charles Wang, CEO van de joint venture, denkt zelfs aan compleet andere modellen, zoals sedans, SUV's en crossovers. Ambitieuze plannen dus, maar met een flink dot Chinees kapitaal in de rug is alles mogelijk. 

Reacties

Harry Turtle 14-11-17 | 17:54

Gebaseerd op de Artega GT net als dat luchtkasteel van Muller?

Harry Turtle 14-11-17 | 17:55

Ok voortaan lees ik eerst het artikel helemaal.

SmartJW 14-11-17 | 17:55

Jammer van die mislukte 911 kont, het origineel ziet er veel beter uit.
Wat ik dan wel begrijp is dat ze dat VW blok vervangen hebben voor een betrouwbare Ford krachtbron.

Techtalent 14-11-17 | 21:46

Hoe meer ford, hoe beroerder het wordt.. maar ja als je dan toch nog iets amerikaans aan je chinese, op een evolutie op de mitsubishi eclipse ogende 'sportscar' wilt hebben. Dan maar een ford motor ;-)

Blubberbazooka 14-11-17 | 20:17

Amerikaanse rommel in een Chinees jasje. ( afgekeken in Duitsland )

Reageer