Autobahn

Hamilton spuwt gal over F1-auto 2018: 'het zuigt'

Voor de bolides in het volgende F1-seizoen gaan twee zaken op: ze worden dankzij de halo nóg zwaarder en de teams mogen er zonder straf nóg minder motoronderdelen in kwijt. Lewis Hamilton vindt hier iets van.

Er is een mening over moderne F1-auto's die door praktisch iedereen gedeeld wordt: the weight is too damn high. Toen Lewis Hamilton net kwam kijken bedroeg dit 600 kg, inmiddels zitten we op 722 kg. Met de verplichte halo volgend jaar worden de auto's weer zwaarder, tot ergernis van de kersverse wereldkampioen. In een interview met de Beeb vliegen de vergelijkingen met NASCAR en een bus ons om de oren: 

"The car is going to be a bus next year, it is going to be so heavy, like a Nascar. The braking distances get longer, the brakes are always on fire, on the limit. I know it sounds negative but as a racer we want fast, nimble cars where we can attack always every single lap."

Kortom: F1-auto's moeten op dieet, het kan niet zo zijn dat je in de koningsklasse van de racerij alleen maar gewicht blijft toevoegen.

Motorenregel

Ook over de aangescherpte regels van de FIA om volgend jaar slechts 3 motoren tijdens een heel seizoen toe te laten (voor sommige onderdelen ligt de limiet zelfs op 2 stuks) voordat er gridstraffen uitgedeeld worden heeft Hamilton geen goed woord over: "I don't like the idea of going to three. That sucks. Sprinting is what we are missing in F1."

De reden voor een beperking van het aantal motoren moet in kostenbeheersing gezocht worden. Echter, als iets stuk gaat moet het vervangen worden, een alternatief is er niet. Vooral bij Honda en Renault leverde dat dit jaar veel problemen op. Mercedes pakte dit seizoen nog geen enkele grid penalty, maar wel kreeg Hamilton in Brazilië en nieuwe motor. Dit verklaart deels zijn indrukwekkende opmars tot P4: het ding hoeft maar 2 races mee te gaan.

Reacties

shakebeker 14-11-17 | 14:55

Voor de teams met bakken vol geld is het best vervelend natuurlijk, maar ik geloof dat ze een beetje van de heilige drie af willen en een "eerlijkere" sport willen voor de kleinere teams. Als je ziet dat de topteams regelmatig achteraan starten ivm gridstraffen en dan eigenlijk moeiteloos naar een P5 of P4 rijden is dat niet zo tof voor de sport.

KermitDeSticker 14-11-17 | 15:18

Het is een non oplossing. Want topteams gaan er niet minder motoren door gebruiken. Het enige wat je krijgt is meer races waarbij de toppers eerst door de rest van het veld moeten. De uitslag zal hetzelfde zijn verder. Dat wordt een regen van gridstraffen.

CamaroHans 14-11-17 | 16:39

Juist de teams met bakken vol geld hebben hier baat bij. Onderdelen die zo lang mee kunnen gaan worden van steeds exotischer materialen gemaakt en zijn daarmee ook steeds duurder. Het is echt niet zo dat als er bijvoorbeeld maar 3 krukassen gemaakt worden ze de kosten van 2 krukassen uitsparen. Die 3 van komend jaar zijn straks 100x zo duur als die 5 van dit jaar. De engineering die hierin gaat zitten moet ook allemaal betaald worden.

Harry Turtle 14-11-17 | 16:10

De F1 is langzaam een soort hypermiling contest aan het worden ipv focussen op maximale snelheid, gevechten en entertainment.

SmartJW 14-11-17 | 16:59

Vriendelijke dank mag naar Jean Todt, die zorgt voor al deze ellende.
Dat het huidige motorenreglement de koste door het dak zouden jagen was vooraf al bekend.
Gebruik je verstand en hou het zoals het dit jaar was tot het nieuwe reglement ingaat.

Wat betreft de Halo, iedereen behalve Ferrari was tegen, dus voert Ferrari International Assistance het in.

CommandeurBroekhuis 14-11-17 | 19:33

Voor de top 6 maakt het geen fuck uit. Voor de kijker is het prima. Dan hebben we tenminste een rondje of 20 een knap schouwspel. Daarna zijn de toppers met gridstraffen gewoon weer aan de top.

Reageer