Autobahn

Autoverkoop gaat stilvallen door autonome taxi's

Er komt een nieuw soort economische paradox aan. Er worden steeds meer kilometers per auto gemaakt, maar we hebben in de toekomst minder nieuwe auto's nodig. Dat komt niet omdat ze langer meegaan, maar omdat ze intensiever gebruikt worden.

Taxi's zijn nu nog duur en eigenlijk onhandig, want het duurt lang voordat ze er zijn. In de toekomst wordt dat allemaal anders als we zijn overgestapt op mobility-as-a-service (MaaS). De taxi heeft geen dure chauffeur meer en je betaalt wat voor de software en het gebruik aan brandstof om je van plaats naar plaats te laten vervoeren. Dat betekent niet alleen dat je geen auto meer voor je huis hoeft te zetten, maar het betekent ook dat er eigenlijk nauwelijks meer geparkeerde auto's nodig zijn (tenzij ze staan op te laden). De wagens rijden altijd door en daar gaat de schoen voor autofabrikanten wringen.

Zij verkopen graag steeds nieuwe auto's en hebben het liefst dat iedereen voor elke taak een aparte auto voor de deur zet.  Voor de taxidiensten zijn volgens een onderzoek van IHS Markit straks zeker tien miljoen wagens nodig in de vier grote markten: China, India, de VS en Europa. Dat is aanvankelijk lekker voor de handel, maar daarna zal het helemaal stil komen te liggen. Als de meeste mensen voor elke specifieke taak een andere auto kunnen bellen, dan hoef je ze niet meer te kopen.

Elektrisch

Voor de elektrificering van de wereld is MaaS goed nieuws: je hebt geen gezeur meer met range anxiety. Die ene keer per jaar dat je meer dan vijfhonderd kilometer op een dag rijdt is geen reden om de overige 364 dagen met een verbrandingsmotor rond te rijden.

Dat betekent overigens niet dat het verbranden van geplette dinosaurus in een keer gaat stoppen. De economen verwachten dat in 2040 nog steeds zestig procent van de nieuwe auto's uitgerust is met een ouderwetse cilindermotor. Het overgrote deel daarvan zal overigens wel hybride zijn.

Hoewel er voldoende gaat veranderen in de komende jaren zullen er nog steeds auto's aan individuen verkocht blijven worden en sommige daarvan zullen nog steeds op de ouderwetse manier (lees: handmatig) bediend worden. Laten we hopen dat de voorspellers gelijk hebben, dat zou immers daadwerkelijk betekenen dat er meer parkeerruimte voor de autoliefhebber is, dat er meer ruimte op de weg is omdat de zelfrijdende wagens in treintjes rijden en dat we nog steeds met ronkende V8's kunnen rijden als we daar zin in hebben. Het is alleen te hopen dat de autofabrikanten de dalende verkopen zullen overleven, anders valt er alsnog weinig te kiezen.

Reacties

Vogelbeest 14-11-17 | 22:38

Dr Tony Seba. Stanford University. The Clean Disruption. Duurt 1 uur en 3 minuten. Verandert je kijk op de toekomst van autorijden. Kijk deze en vraag je af of je uberhaupt wel een nieuwe auto gaat kopen.
www.youtube.com/watch?v=2b3ttqYDwF0

issieookweer 15-11-17 | 08:56

Ik wed dat je ook dogmatisch in je religie gelooft. Daar worden net zo veel sprookjes verteld.

ScumbaggusMaximus 14-11-17 | 23:35

Ja, ik zit graag in de sigarettenlucht en etensresten van mijn voorganger. Daarom lijkt een deel taxi mij een fantastisch plan.

lsimon 14-11-17 | 23:47

Heeft de fietsenbranche last gehad van deelfietsen zoals OV-fiets? Neen.
Autofabrikanten hoeven zich weinig zorgen te maken. Maar chauffeurs van taxi's/vrachtwagens/bussen worden wel weggeautomatiseerd.

alufoliegroothandel 15-11-17 | 05:25

Allemaal lucht fietserij en wensdenken. Zolang niet eerst alle trams, metros, en vliegtuigen zich zelf besturen waar lullen we over. Het ene na het andere proefproject loop uit op een mislukking. Het is allemaal subsidie zwendel.

adjudant 15-11-17 | 05:32

zijn er straks nog mensen die moeten werken ?

alufoliegroothandel 15-11-17 | 06:34

Iedereen moet werken tot hij dood neervalt. Iemand moet toch die steeds groter wordende spionerende overheid betalen. De levensverwachting is alleen maar opgelopen door de lagere kindersterfte. Denk je nu echt met al die troep die we nu eten dat je honderd wordt.

maaktgeenbaIout 15-11-17 | 08:46

Deels waar, maar de elektricien, loodgieter, noem maar op heeft toch echt een auto nodig hoor, alleen de econoom wordt werkeloos omdat echt iedere idioot snapt hoe dat spelletje werkt.

issieookweer 15-11-17 | 08:53

Weer zo'n halve gare profetie. Alle auto's gaan lopen op kernreactoren, o nee, toch niet want dat is technisch niet te doen, maar op alcohol, o nee, toch niet want zoveel alcoholproducerende gewassen kan in de hele wereld niet verbouwd worden, maar op electriciteit, o nee, toch niet want zoveel electriciteit kan niet opgewekt worden, zelfs niet met kolen en olie, maar op waterstof, o nee, toch niet want daar verlies je 80% van de energie in de produktie en daar heb je electriciteit voor nodig en opslagtanks op min 196 graden, dus dan komen wij, die onszelf experten noemen, maar met weer iets nieuws en zeggen dat helemaal niemand meer een eigen auto gaat kopen. Hoe wij dat weten? We hebben toch een grote kristallen bol? En ieder onkritisch kuddelid gelooft ons, als we maar hard en vaak genoeg roepen dat wij de deskundigen zijn.

Joris Draaksteker 15-11-17 | 10:27

Ach, als auto's intensiever gebruikt worden slijten ze ook harder, dus per saldo maakt het voor de verkopen waarschijnlijk weinig uit. Misschien botsen ze wel wat minder vaak. Het is in elk geval 1) goed voor de tuincentra: minder oprijpaden. 2) slecht voor de Q-park, want als je uitstapt rijdt hij verder in plaats van te parkeren 3) goed voor voetgangers in de stad (meer vrij zicht, want geen geparkeerde auto's) 4) slecht voor autowasserettes want er zijn dan gewoon minder auto's die tegelijk vies worden 5) Goed voor Ikea; veel mensen gaan hun garage ombouwen tot extra kamer.

Reageer