Autobahn

Quiz! Wat zegt Elon Musk over zijn elektrische truck?

Tesla's deze week te onthullen vrachtwagen gaat: A) je gezicht doen smelten B) je geest uit je schedel blazen of C) je je schouders doen ophalen en verder lopen, want het is een concept. Faites vos jeux!

Temidden van alle negatieve pers omtrent de Model 3 is een beetje afleiding voor Tesla zeer welkom. Of in ieder geval een ander onderwerp, zoals de toekomstige elektrische vrachtwagen. De presentatie van het eerste concept stond gepland voor 13 september, maar werd verschoven naar 26 oktober. Ook deze tweede datum was niet haalbaar, omdat Model 3 en Puerto Rico.

Voor Tesla lijkt drie keer scheepsrecht te zijn, de derde datum - 16 november - lijkt gehaald te worden. Dit is aanstaande donderdag, maar door het grote tijdsverschil met de Amerikaanse westkust sluiten we niet uit dat het voor ons vrijdagochtend 17 november wordt. Met de onthulling om de hoek toog Musk naar twitter om daar als hype man voor zijn eigen product te spelen:

Social

Fans van Rick & Morty herkennen de overduidelijke verwijzingen naar hun serie: Musk is fan van de serie, we sluiten een cameo in het vierde seizoen niet uit (hij kwam ook al twee keer bij South Park opdraven voor een rolletje). Maar dat terzijde. Stiekem zagen we het concept vorige maand al, en we moeten toegeven: onze geest zit nog steeds gewoon in de hersenpan. Misschien doet Musk een beetje aan overselling.

Aan de andere kant: wie weet waar het bedrijf donderdag mee op de proppen komt. Ze hebben in het verleden al meermalen positief verrast.

Reacties

KermitDeSticker 14-11-17 | 10:48

Het gaat niet om het uiterlijk. Het gaat om laadvermogen en actieradius.

ZomaarEen 14-11-17 | 11:46

Het wordt het zoveelste Tesla product dat niet bestaat of pas over vele jaren geleverd kan worden. Ze hebben nog niet eens een fabriek waar die gebouwd kan worden.
Ah, dan komen we ook gelijk bij de echte reden voor de onthulling:
Tesla heeft heeeeeeeeeeel veeeeeeeeel geld nodig om de truck te gaan bouwen en het is bijna op dus komt er een "captial raise".

magikeenklinkerhans 14-11-17 | 10:54

Het gaat vooral om bewijs in de praktijk, en geen eindeloos gescherm met papieren cijfertjes.

SmartJW 14-11-17 | 11:13

Vrachtwagens doen mij sowieso de schouders ophalen en doorlopen, zelfs als het een gamechanger van Tesla betreft.

arabes_eut_domus 14-11-17 | 16:21

Zo'n gamechanger zal dit opnieuw niet worden. Mercedes is al ruim een jaar op de weg aan het testen tussen eigen locaties met een electrische vrachtwagen.

Mather 14-11-17 | 11:52

Dood paard en zo, electrisch rijden is niet de toekomst.

glaaf 14-11-17 | 13:03

typisch USA, het zijn verkopers via superlatieven waarbij alles en z'n moeder awesome & kick ass zijn

Waldorf 14-11-17 | 15:07

Ja, want Elon Musk is ook inderdaad een Amerikaan.

two ball cane 14-11-17 | 13:59

Het grootste nadeel van elektrisch rijden is de kortere range. Voor personenauto's is dat eigenlijk geen probleem omdat die 99% van de tijd toch voor korte ritten worden gebruikt waarna ze een aantal uur stil staan. Alleen voor vakanties moet men een alternatief zoeken of accepteren dat er iedere anderhalf uur een half uur koffie geleut moet worden.
Voor trucks is range daarentegen van een veel groter belang. 1000 km is eigenlijk een operationeel minimum maar zelfs in het meest optimistische geval zou dit 500 km kunnen zijn als je alleen lokale routes gaat uitvoeren. De energie die je nodig hebt om 500 km te rijden is zelfs in het meest gunstige geval een forse aanslag op het gewicht van de truck. waardoor je een lagere effectieve laadcapaciteit overhoudt. (=economisch drama)
Ik betwijfel dus of elektrische vrachtwagens de toekomst gaan zijn. Eerder zou een elektrische booster kunnen helpen de vrachtwagen op snelheid te brengen waarna een kleinere/zuinigere motor die snelheid vast kan houden. En bij afremmen zoveel mogelijk energie opslaan om weer te kunnen gebruiken om te versnellen.

flatlander 14-11-17 | 15:42

Je vergeet in je overwegingen mee te nemen dat de totale kosten van brandstof en onderhoud veel lager zijn bij EV dan bij diesel. En vergeet ook niet dat alle truckers verplicht elke paar uur voor een X-periode stil moeten staan nu al, dus die downtime gebruiken om gelijk aan het prik te hangen is gewoon mogelijk. Daarbij komt ook nog (zoals je terecht opmerkt) dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen lokaal transport en internationaal transport.

KermitDeSticker 14-11-17 | 16:52

Aanschaf is dan weer fors hoger bij EV. En ook accu's zullen bij veelgebruik vaker gewisseld moeten worden. Hoewel ik groot voorstander ben van EV, geloof ik bij vrachtwagens wel in EV, maar niet op basis van accu's.

flatlander 14-11-17 | 17:11

Ik weet niet of aanschaf fors hoger is bij EV voor vrachtwagens. Dat moeten we nog zien, maar dat het bij auto's hoger is (nog) wil niet zeggen dat het bij vrachtwagens ook zo zal zijn. Vrachtwagen diesels zijn van een andere orde dan auto diesels qua verbruik, onderhoud, levensduur, enz, dus mogelijk zijn vrachtwagens al bijzonder duur en zou een EV vrachtwagen helemaal niet zo duur zijn in vergelijking (nogmaals, ik weet het niet en jij ook niet, want nog niet verkrijgbaar). Wat al eerder is genoemd is bijvoorbeeld de mogelijkheid de accu's in de laadvloer van de trailer te verwerken (die laden dus op bij stilstand), en dat je ook aandrijving op de trailer kan maken, wat nu bij ICE
niet kan.

KermitDeSticker 14-11-17 | 18:24

Je kunt geen zaken in de trailer bouwen. In de internationale transport zijn trailers absolute sletten; ze doen het met iedereen en gaan met iedereen mee. Trekker en trailer is eigenlijk alleen lokaal of bij familiebedrijven een eenheid. Dat is dus sowieso geen optie.

Verder is het de accu die het duur maakt. Zonder accu is een EV veel goedkoper te produceren, daar de techniek veel eenvoudiger is. Dit geldt voor zowel auto's als vrachtwagens. Het is het accupack wat het duur maakt.

alexbl 14-11-17 | 14:18

War mijnheer Musk ZEGT over z'n nieuwe speeltje vind ik niet zo relevant... of er dit keer ook wat uitkomt is veel belangrijker.

issieookweer 14-11-17 | 21:51

Li-ion accu's verleizen iedere keer opladen een deel van hun capaciteit. Als bruikbaarheidsgrens wordt 550 keer opladen beschouwd (rest 50% of minder capaciteit); daarna moet er een nieuwe batterij in. Dat geldt voor je telefoon, alhoewel je daar er wat langer mee kunt werken omdat het er daar weinig toe doet, en voor alle accu-toepassingen. Dat wil dus zeggen, dat je bij drie keer per dag (1500km bij een nieuwe accu als die belofte waar is, maar waarschijnlijk hoogstens de helft) na minder dan 200 dagen weer een nieuwe accu nodig hebt, die bij een vrachtwagen zeer vele tienduizenden Euro's kost.

Bovendien, flatlander 14-11-17 | 15:42, met een beetje inzicht in bedrijfsrekenen had je die opmerking niet gemaakt. Ik moet de eerste ondernemer nog zien die net zo blij is met 25% stilstand van zijn vrachtauto om de accu te laden in bedrijfstijd dan met de 5% chauffeursrust die nu is voorgeschreven.

flatlander 15-11-17 | 09:36

Ten eerste: hoe kom je aan 25% stilstand. Dat is een ongefundeerde aanname. Ten tweede: je li-ion verhaal klopt gewoon niet. Uit gebruikersstatistieken met de Model S die nu al 5 jaar in de echte wereld rondrijden, is het verlies aan capaciteit gemiddeld 4% per 100.000km.

flatlander 15-11-17 | 09:39

Ik weet eerlijk gezegd niet wat voor accu/batterij er in mijn smartphone zit, maar die is twee jaar oud en gaat letterlijk elke nacht aan de lader, meer dan 550 keer dus, die heeft absoluut geen 50% verlies, not even close. Mijn gebruik en verbruik is al die tijd ongeveer hetzelfde en ik heb nog geen afname in capaciteit kunnen merken. Het zal er wel zijn, maar niet merkbaar en dus niet meer dan 10-15% (aanname).

issieookweer 15-11-17 | 09:53

Flatlander:

Als je in drie uur 250 kilometer kunt rijden en dan één uur nodig hebt om je batterij op te laden, sta je 25% van de tijd stil..

Overigens: snelladen van een Li-ion batterij is desastreus voor de levenstijd.

Er is genoeg documentatie van de fabrikanten en ontwikkelaatrs van Li-ion batterijen te vinden. Als je het beter weet dan zij, moet je niet aarzelen om je aanname daar te gaan promoten.

Een tip: in vrijwel alle versies van Linux kun je de actuele capaciteit van je laptopbatterij aflezen. Doen, is verhelderend.

flatlander 15-11-17 | 11:25

Ik weet niks beter, ik kom met concrete voorbeelden. Ik zou ook niet weten waarom je na 250km rijden een uur aan de laadpaal zou moeten (je kan veel sneller laden), noch waarom je het over 5% rusttijd hebt als 45min rust is voorgeschreven na 4.5u rijden: dat is namelijk meer dan 5%... Snelladen is op geen enkele wijze schadelijk bij Tesla's, TENZIJ je snelladen doet tot 100%. Ik weet niet welke variant van Li-ion Tesla gebruikt, er zit verschil in namelijk. BRON: electrek.co/2016/11/01/tesla-battery-...

Reageer