Autobahn

Roundup: overvallen op Formule 1-personeel in Brazilië

De wereld van Formule 1 is er een van glitter and glamour. Dat is nogal een verschil met je leven als je in een sloppenwijk woont. Als die goudgerande wereld dan in je buurt is, moet je toeslaan. Met een gewapende overval bijvoorbeeld.

Het is vrijwel jaarlijks raak bij de Grand Prix van Brazilië op het Circuit José Caros Pace in Interlagos: teams worden overvallen door gewapende bandieten. São Paulo staat wereldwijd bekend om zijn gevaarlijke straten. Niet omdat de mensen er niet kunnen rijden, maar omdat het er wemelt van de overvallers. Reden voor de lokale rijken om de straat helemaal niet meer te gebruiken, ze hoppen er van dak naar dak met helikopters.

Die memo is blijkbaar nog niet helemaal aangekomen bij de Formule 1, want we worden vrijwel jaarlijks opgeschrikt door verhalen over overvallen op coureurs of hun entourage. Vrijdag was het raak bij het team van Mercedes. De ploeggenoten van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hadden de pech dat hun konvooi bij een stoplicht werd verrast door gewapende bandieten. Alleen de Mercedesbus werd gestopt, terwijl de wagens van Sauber, Williams en de FIA zelf konden maken dat ze wegkwamen.

Dat Hamilton zichzelf een dag later van een podium beroofde, door in de bandenmuur te klappen tijdens de kwalificatie, zullen we maar niet meerekenen in de statistieken. De overvallen op de mensen van Sauber op zaterdag en Pirelli gisterenavond na de race kunnen wel meegeteld worden.

Maatregelen

De overval op de laatste twee teams mislukten gelukkig, doordat ze weg konden komen voordat er spullen buitgemaakt werden. Het is echter wel opvallend te noemen dat het geboefte in de buurt kon komen: FIA en de lokale organisatie hadden beloofd om de veiligheidsmaatregelen op te voeren. De vraag is nu of dat wel gebeurd is, en zo ja, waarom het dan niet gewerkt heeft. 

Hamilton windt zich intussen op dat het vreemd is dat hij en de hoogste bazen wel beveiliging krijgen, terwijl de teams blijkbaar zonder security naar buiten moeten: "Het is deels de verantwoordelijkheid van Formule 1, de mensen aan de top moeten actie ondernemen om iedereen hier veilig te houden. Niet alleen de bazen en ik moeten beveiliging hebben. We moeten naar iedereen omkijken."

Verleden

Het is bijna jaarlijks prijs in São Paulo, al is het dit jaar wel uitzonderlijk onveilig in Braziliës tweede stad.

In 2016 werd het team van Mercedes ook al opgeschrikt door een gewapende overval.

Onze eigen Giedo van der Garde was ook een keer het doelwit van een overvaller. Hij wist echter ook te ontkomen zonder kleerscheuren.

In 2010 was Jenson Button het beoogde slachtoffer van een overvaller. De politieagent/chauffeur van de toenmalig regerend wereldkampioen wist weg te komen door volgas weg te scheuren tussen de stilstaande auto's door.

Update 16:05 - De perikelen rondom de veiligheid hebben ervoor gezorgd dat Pirelli de bandentest van later deze week heeft gecanceld. De overval op het teambusje kan hiervoor de doorslag hebben gegeven.

Social

In bovenstaande tweet wordt in plaats van McLaren Pirelli bedoeld.

Reacties

The Ugly 13-11-17 | 13:27

Ik sprak een paar jaar terug iemand die net in Brazilie was geweest. Dat was de place to be, daar gebeurde het. Het lijkt wel alsof bij gelijke armoe er meer criminaliteit is in Zuid-Amerika dan in Azie. Interessant.

Spaanse Peetvader 13-11-17 | 13:50 | 3

De reden dat ik niet naar Zuid Amerika wil vertrekken. Spanje is aan de kust in de winter niet te vergelijken met het warme ZA maar ik kan tenminste wel gewoon zonder zorgen overal over straat ook zeker snachts.

Hanz der Schwanz 13-11-17 | 17:24

Tip van Hanzie: Costa Rica een van de meest veilige landen in de wereld, geweldige zorg, lekker weer en medium vrouwen (ja dat dan weer wel)

Autobahn-fahrer 13-11-17 | 17:55

Ben ik niet geheel met je eens dat Costa Rica zo veilig is, een jaar of wat geleden is daar de moeder van een con-collega vermoord toen ze even stopte bij een benzinestation, een ventje van amper 14 jaar vroeg niets maar schoot gelijk en jatte haar handtas, maar je kan pech hebben als jong broekie die het vak overvaller nog moet leren er zat niets van waarde in, hoe het met dat ventje is afgelopen heb ik geen weet van maar dat hij was opgepakt dat weer wel.
Misschien benoem je dit als uitzondering op de regel maar als je daar bent om je zoon te bezoeken op zijn werk bij een plantenkwekerij en zo aan je einde te komen is wel diep triest.

Spaanse Peetvader 14-11-17 | 17:49

Volgens mij was Costa Rica nou net laatst in het nieuws vanwege de extreme toename van roofmoorden daar. Dat stel uit Ik Vertrek is daar toen ook vermoord dacht ik (jaar geleden)...

GoedenMorgenDezeMorg 13-11-17 | 14:43 | 3

Niet zo zeuren allemaal. Brazielie-uh is een hartstikke veilig land. En iedereen die van zijn compound of resort afkomt zoekt het gewoon zelf op.

Autobahn-fahrer 13-11-17 | 17:57

compound of resort? oh je bedoelt die moderne concentratiekampen met zwembad en allerlei overbodige luxe, blijf dan lekker aan Noordwijk aan zee.

Sonja26 14-11-17 | 00:27

Dus eigenlijk bevestig je: de compounds en resorts zijn hartstikke veilig, in tegenstelling tot de rest van Brazilie. Duidelijk.

GoedenMorgenDezeMorg 14-11-17 | 10:05

@Sonja: idd, het is een stijlfiguur, zie ironie categorie omkering

janalleman 13-11-17 | 15:41 | 3

@GoedenMorgenDezeMorg

En hoe kom je op dat resort of compound? Je vliegtuig landt in het zwembad? Dacht het niet he. Wat een ongelofelijke domme reactie. Er is in Brazilie veel mis, maar niet zoveel als met jou.

GoedenMorgenDezeMorg 13-11-17 | 16:47

priceless :-)
Overigens is zojuist de bandentest door McLaren gecancelled vanwege... gebrek aan veiligheid.

Autobahn-fahrer 13-11-17 | 17:59

IK snap die F1 niet zo, als het nu zo onveilig is geworden daar dan kap je er toch gewoon mee om daar nog te gaan racen en als de Brazilianen dan gaan klagen dan hebben ze dat helemaal aan hunzelf te danken, dat land is door en door verrot.

Reageer