Autobahn

Gemeenteraad steekt stokje voor milieuzone Arnhem

Er blijken gemeentes in Nederland te zijn waar de controlerende functie van de gemeenteraad werkt. De activistische wethouder in Arnhem moet eerst bewijzen dat zijn milieuzone effect heeft, voordat hij hem mag invoeren.

Vanaf 1 januari 2019 wilde Arnhem het centrum dichtgooien voor alle diesels van voor 2004. Nou ja, Arnhem... Het was voornamelijk wethouder Geert Ritsema van de SP (en Milieudefensie) die zijn stemmers de toegang tot de stad wilde ontzeggen. De gemeenteraad van de Gelderse hoofdstad bleek eigenlijk helemaal niet zoveel zin te hebben in de milieuzone. 

Gisteravond behandelde de gemeenteraad de begroting voor 2018 en daarin was een post van ongeveer €530.000 opgenomen voor de uitbreiding van de milieuzone. Momenteel geldt de milieuzone alleen voor vrachtwagens met een oude motor. Vanaf 2019 moeten alle diesels van voor 2004 het veld ruimen volgens het plan, maar de gemeenteraad greep de begroting aan om alsnog wat hobbels op te werpen. Wethouder Ritsema moet eerst maar eens aantonen dat de luchtkwaliteit in het centrum van de stad daadwerkelijk omhoog gaat als er geen diesels meer rijden.

Dankzeggingen voor de kordate handelingen kunnen naar VVD, D66, PvdA en lokale partij Arnhem Centraal. Zij floten de wethouder terug die zich als zonnekoning bevoegd voelde om bewoners de toegang tot het centrum te ontzeggen. Eerder haalde de Rotterdamse D66-wethouder Pex Langenberg al meermaals bakzeil bij de rechter over de milieuzone in die stad, terwijl die in Utrecht steeds stand blijft houden.

Reacties

two ball cane 07-11-17 | 11:34

Ehh, Goes, in Rotterdam mogen oude benzines naar binnen. Dat is het enige deel van milieuzone dat is gecorrigeerd door de rechter. Dieselmiliezones zijn niet omstreden en kunnen gewoon worden ingesteld.
Ik ben wel benieiwd hoe komt dat pas bij de begroting er een aantal partijen tegengas (lol) biedt. Dit hadden ze veel eerder al kunnen doen. Riekt naar opportunisme.

pedro300 07-11-17 | 12:28

aangezien het voor nederlandse luchtkwaliteit geen invloed heeft ,het wegverkeer ,zijn die zones luchtfietserij ,Plaatselijk kan je het mischien wel aantonen ,maar houd de sensor voor de uitlaat of erin ,krijg je wel gelijk.Maar dat is pure nep voor het geheel.

Gregovic 07-11-17 | 13:26

Simpel onderzoekje: Metinkje opzoeken van een stad voor milieuzone gedaan op een slechte windstille dag, metinkje opzoeken van een stad na invoering milieuzone op een goede winderige dag zodat er frisse lucht wordt aangevoerd en ziedaar: Megaveelvoudige afname in fijnstof door invoering milieuzone. Gemiddelde gemeenteraad is toch te dom om de problemen met zo'n rapport te zien, dus huur een bureautje met de juiste naam voor veel geld in om dat rapportje te schrijven en klaar is Ritsema...

KermitDeSticker 07-11-17 | 16:02

Nutteloze geldverbrassing. 530k voor het ophangen van wat bordjes. Want zo rollen dit soort SP auto-terroristen. Hier in de buurt een gigantische discussie gehad Met Cees Verbokkem, nog zo'n klojo. Noemt zich 'senior verkeersdeskundige' die even voor 2,5mln een weg verbouwt zodanig dat een fietspad de weg 3 keer kruist onder een hoek, ipv 1 keer recht, voor de 'fietsersveiligheid'. Zo zegt ie zelf. En bij navraag blijkt er in 7 jaar nooit een ongeluk met een fiets geweest te zijn. Het gaat helemaal niet om het verkeer bij de gemeente. Het gaat er om dat ze weer een regeltje aan hun CV kunnen toevoegen, weer een projectje hebben waar een stempeltje om kan. De burger mag het betalen, en kan verder gewoon de rambam krijgen.

Reageer