Autobahn

Kalashnikov stapt op elektrische motoren

Het merk Kalashnikov is natuurlijk voornamelijk bekend van de AK-47 waarvan miljoenen exemplaren dood en verderf vrede brengen over de hele wereld. De Russen willen het brengen steeds letterlijker doen, met mobiliteitsoplossingen, zoals een motorfiets.

Het illustere machinegeweer Автомат Калашникова 1947, beter bekend als de AK-47, dankt zijn enorme populariteit onder wapenzwaaiers aan het extreem simpele ontwerp. Door de low-tech werkt het ding altijd en is het voor de grootste prutsers nog kinderspel om het apparaat weer aan het vuren te krijgen. Die filosofie willen de makers nu ook naar de weg (en de lucht)  brengen.

Kalashnikov heeft een elektrische motorfiets bedacht die eigenlijk nergens in uitblinkt, behalve in bruikbaarheid. Het design is niet opzienbarend, gewoon een soort jaren negentig crossmotor. Ook de techniek geeft niets weg alsof er iets afwijkt van een gewone opgevoerde Honda MT. Kettingaandrijving en grote wielen, dat werk. Toch zit er geen verbrandingsmotor tussen de benen van de bestuurder van deze IZH motor, hij rijdt op een elektromotor en een batterijpakket.

De motor zit in het frame en niet moeizaam verstopt in het achterwiel, dat maakt hem ongetwijfeld makkelijker te repareren. Het geheel levert een schamele 20 pk en de batterij zorgt voor een range van 150 kilometer. Maar dat is genoeg voor de doorsnee parade-agent.

De Moskouse politie heeft al 50 exemplaren besteld voor tijdens het WK voetbal in 2018 (u weet wel), maar de motoren komen ook in dienst bij de boswachterij.

Reacties

pedaltothemetal 29-10-17 | 13:15

best lelijk

loze stijl 29-10-17 | 13:30

Ben zwaar benieuwd naar de prijs in NL ( na RDW typegoedkeuring en afdracht importheffing en BTW)
De spaakvelgen vind ik wel grappig en 150 KM range is helemaal niet zo gek volgens mij.

Abject 29-10-17 | 14:06 | 1

Hebben de Yank ook, en die zien er een stuk puiker uit. Ik had gaarne de links geplaatst, maar ook hier is de site dermate ruk dat het niet werkt. Dus stik dr maar in.

2voor12 29-10-17 | 14:52

Alleen zal dit russische geval veel simpeler uitgevoerd zijn en daarmee een stuk betrouwbaarder.

Halal gehaktbal 29-10-17 | 16:44

Blinkt toch ook wel uit qua lelijkheid. Is dit in een achteraf loodsje van de oude wapenfabriek in elkaar gepopt?

laatmaargaan 29-10-17 | 16:55 | 2

Waarom zit de motor niet in het achterwiel?
Tandwielen en kettingen die er niet zijn, kunnen ook niet stuk.

wasman 29-10-17 | 17:13

staat in de tekst, klaplong. Kettingen en tandwielen kosten geen hol en een elektromotor in het frame is een stuk goedkoper/makkelijker te maken. Deze motoren kopen ze gewoon in bij een chinees/koreaans/japanse fabriek, als ze het in het achterwiel willen verwerken zullen ze het mogelijk zelf moeten ontwikkelen. R&D kosten zijn erg hoog, ook in rusland. Bovendien ben je 5 generaties motoren verder voordat het uberhaupt betrouwbaar is.

adjudant 29-10-17 | 17:19

Deze motoren kopen ze gewoon in bij een chinees/koreaans/japanse fabriek ? het zijn geen Amerikanen die alles opkopen en een ander label opplakken,

Reageer