Autobahn

Tesla piswoest op Consumentenbond om lage Model 3-rating

Het Amerikaanse Consumer Reports kwam gisteren met een reeks betrouwbaarheidsscores van automerken. Hieronder de Tesla Model 3, die er bekaaid afkwam. Tesla is furieus en heeft goede redenen dit te zijn.

Hoewel het muffige, schimmelige imago altijd rond clubjes als de Consumentenbond en aanverwanten blijft hangen, en hun relevantie in de moderne tijd steeds kleiner wordt, blijven het wel instituten met invloed. Aanzienlijke invloed. In dat licht is het niet verwonderlijk dat Tesla als door een wesp gestoken reageerde toen Consumer Reports hun Model 3 als 'average' bestempelde.

Het punt is natuurlijk dat er nog maar anderhalve Model 3's is uitgeleverd en dat de enige ontvangers mensen uit de inner circle van Tesla zijn. Hoe kan je dan ooit een label op een auto plakken als je a) er zelf nog helemaal niet in gereden hebt en b) je scores zijn samengesteld op basis van ervaringen van klanten op de weg? Schier onmogelijk, en misleidend bovendien.

Het consumentenclubje, dat ooit de Model S de hemel inprees (and then some), plakt met de natte vinger een sticker op een volslagen onbekende auto en gebruikt als slap verweer dat er gekeken wordt naar de gemiddelde ervaring van de klant over de gehele breedte van het merk. Ze voelen zich gesterkt in hun mening omdat Tesla veel dezelfde componenten gebruikt in haar modellenpalet. Zo lusten wij er nog wel één: bij Tesla komt alles toevallig uit één fabriek, maar bij praktisch elk ander merk is dat niet het geval. Dan kan je niet een liniaal door een merk trekken en een model dat in Italië wordt gebouwd gelijkstellen aan eentje in Polen, om maar een willekeurig voorbeeld te geven.

Tesla scheurt CR aan stukken

Tesla is inmiddels aardig op zijn accupack getrapt en laat een woordvoerder vrij ondiplomatiek antwoorden:

Ever since Consumer Reports declared Model S to be the best car ever and then revoked the rating after being questioned by Tesla skeptics, they have lowered the integrity of their automotive reporting by singling out Tesla to a degree that is absurd, unnecessary, and misleading, implying for example that our cars are unsafe, underperforming and unreliable based on tests and surveys that lack basic scientific integrity.

Maar er is meer:

Regarding its predicted reliability rating for Model 3, it’s important to note that Consumer Reports has not yet driven a Model 3, let alone do they know anything substantial about how the Model 3 was designed and engineered. Time and time again, our own data shows that Consumer Reports’ automotive reporting is consistently inaccurate and misleading to consumers. We have urged them multiple times to correct this, and they’ve refused. We believe this refusal is rooted in the fact that their coverage of Tesla generates significant attention for the publication.

Kortom: als je over Tesla schrijft scoor je clicks (of abonnementen, in het geval van CR?), daarom wordt het bedrijf van Musk meegenomen in de beoordelingen, zo luidt de argumentatie. Die egocentrische vlieger gaat niet geheel op, er staan meer modellen (zoals de Kia Stinger) in de lijst, die evenmin getest zijn. Hoe het ook zij: het is bal tussen de twee partijen. Als ik Tesla was zou ik misschien wat minder ruzie maken en wat meer Model 3's produceren, maar aan de andere kant: broddelwerk moet je niet over je kant laten gaan.

Reacties

Waldorf 20-10-17 | 17:30

"Kortom: als je over Tesla schrijft scoor je clicks".
Dat geldt ook voor Autobahn.

loze stijl 20-10-17 | 17:43

Het trekt wel types aan als adjudant en dat soort types weet steevast elk artikel te verzieken met onnozel commentaar.

little C 20-10-17 | 18:57

loze stijl 20-10-17 | 17:43
Noem zijn naam niet, anders verschijnt hij!

ZomaarEen 20-10-17 | 20:21

Titel van het stukje had ook veel beter kunnen zijn:

Ook Autobahn piswoest op consumentenbond over lage Model 3 rating

Zoals gebruikelijk leggen ze de schuld weer bij anderen dan Tesla.
Geen woord over dat de "productie," "verkoop" en "aflevering" van de Model 3 al 4 maanden gestart is en dat de kwaliteit van de gebouwde Model 3s zo dramatisch is dat er nog steeds geen enkele journalist mee heeft mogen rijden.

En ook geen woord over dat er geen enkele Model 3 gespot is die in oktober geleverd zou zijn waardoor het gerucht gaat dat de productie al een maand volledig stil moet liggen.
Voor de iemand boos wordt: Dit wordt in de VS geconcludeerd doordat er een hele manie is waarbij mensen die een Model 3 zien op een parkeerplaats of bij een supercharger etc het VIN nummer in de voorruit fotograven en op social media zetten. En er zijn al weken geen nieuwe VIN gespot = dus als er al wat geproduceerd wordt, komen deze niet meer op de openbare weg terecht.

Maar daar hoeven we bij Autobahn geen artikeltje over te verwachten

adjudant 20-10-17 | 19:24

Tesla en hopeloos product

Techtalent 20-10-17 | 19:51

Kak, daar is ie al...

Dwergmaster 20-10-17 | 20:00

spelling en hopeloos iets voor adjudant

Slipsnifter 20-10-17 | 22:17

adjudant en domme comments

adjudant 21-10-17 | 04:03

de grammaticapolitie kan de pot op,

issieookweer 21-10-17 | 00:40

Gewoon nog een half jaar of zo afwachten, dan kun je weer zien hoe onderdemaats de 3, net als de andere, in elkaar geflanst is.
Nadat BMW hun 3-lijnproductie in de VS opgezet hadden, kostte het hun drie hele jaren stamperij eer de VSers voor het eerst de Duitste kwaliteit konden leveren. En nog steeds loopt die vergelijking vaak in het voordeel van de Duitsters.

adjudant 21-10-17 | 04:05

mag je dit ongestraft zeggen?

Reageer