Autobahn

Omtzigt: Nederlanders omzeilen massaal BPM door parallelimport

Het aantal auto's dat wij in Nederland importeren neemt hand over hand toe, en dit nieuws heeft de politiek inmiddels ook bereikt. VVD en CDA stellen Kamervragen, en Pieter Omtzigt doet een aantal riskante aannames over BPM-ontwijking.

Allereerst, over het begrip parallelimport: dit is niets meer dan import buiten de officiële kanalen om. Kortom: niet een dealer, maar een particulier haalt -eventueel met hulp van een hierin gespecialiseerd bureautje - een auto uit het buitenland.

De BPM-opbrengst is de afgelopen jaren in Nederland (redelijk lineair) fors afgenomen, maar dit was ook de bedoeling: in de autobrief II liet staatssecretaris Wiebes weten dat de BPM langzaam wordt afgebouwd. Daarnaast heeft de BPM zich ontwikkeld van een vast percentage tot een variabele, CO2-afhankelijke belasting. De flinke dip van de afgelopen jaren kwam vooral door de zotte vrijstelling van allerhande zogenaamd schone leasewagens. Maar we drijven af. 

Social

Met bovenstaande tweet wekt Omtzigt de indruk dat je je BPM-plicht uit de weg kunt gaan door gewoon maar een jonge gebruikte auto (en dus geen nieuwe, zoals hij hierboven vrij achteloos beweert) te importeren, maar niets is minder waar. De belastingdienst is ook niet op haar achterhoofd gevallen en rekent gewoon een BPM-tarief, dat, naarmate de leeftijd van de auto vordert, afneemt.

Feit blijft wel dat de import stijgt, en explosief ook. We vermoeden echter dat het gegeven dat de wereld door onze moderne hulpmiddelen een stuk kleiner wordt hier debet aan is. Door de interne markt binnen de EU zijn belangrijke hordes in het goederenverkeer weggenomen, hoewel een interne markt niet betekent dat er een geharmoniseerd belastingsstelsel is. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer we kijken naar de vanafprijs van de zojuist aangekondigde Porsche 718 GTS, die in Nederland dankzij de BPM en een 21% BTW-tarief maar liefst €31.000 hoger ligt dan in Duitsland.

Social

Omtzigt kopt 'verkoop nieuwe auto’s in NL: laagste in meer dan 10 jaar! Reden? Import van ‘2e hands’, maar we vragen ons af hoe hij de stijging van dit jaar daarmee wil verklaren. Cijfers met betrekking tot parallelimport over 2017 zijn er nog niet, over de ontwikkeling hiervan kunnen we nog geen enkele uitspraak doen.

De cijfers zijn momenteel ideaal om creatief te gebruiken: de verkopen bevonden zich het afgelopen jaar in een dal, vooral veroorzaakt door jarenlange marktverstoring door de overheid (constant wijzigende bijtellingstarieven en belastingvrijstellingen). Dit jaar groeien de nieuwverkopen echter weer (fors): tot en met Q3 werden 323.797 auto's nieuw verkocht, tegenover 285.113 stuks in 2016. Er is geen reden om aan te nemen dat er dit jaar minder dan 400.000 auto's nieuw worden verkocht.

Import ≠ nieuwe auto's

Parallelimport kan je bovendien niet gelijkstellen met nieuwverkoop zonder ook occassionverkopen (een slordige 2 miljoen per jaar in Nederland) in het verhaal te betrekken. Wat naar Nederland wordt gehaald is doorgaans nooit nieuw (aangezien je hier de volle mep aan BPM en BTW over betaalt, dus waarom zou je al die moeite zelf doen?), maar wel vaak jong. Het heeft derhalve meer zin de parallelimport naast de occassionmarkt te leggen. Het meeste tweedehands-verkeer speelt zich nog gewoon binnen de landsgrenzen af, maar het is aantrekkelijk over de grens te kijken: een buurland als Duitsland (waar 60% van onze import vandaan komt) heeft nou eenmaal een wat ruimere keuze aan jonggebruikte modellen van een courante auto. Een extra factor die import aantrekkelijk maakt is het gegeven dat een auto in het buitenland vaak iets royaler wordt aangekleed.

Overigens willen we hiermee niet direct Omtzigts verhaal in diskrediet brengen, de man brengt zijn boodschap echter nogal gechargeerd. De vraag is sowieso of er zoveel geïmporteerd wordt omdat we allemaal een paar honderd euro aan BPM-voordeel willen halen of dat er andere redenen aan ten grondslag liggen. Een vraag die ook door de experts gesteld wordt overigens:

Social