Autobahn

Vettel: de media maken van Marchionne een kwaaie peer

In zeer korte tijd zag Ferrari de kansen van Vettel op een wereldtitel door het afvoerputje gaan. En Ferrari-baas Marchionne? Die was niet boos, hij was radioactief. 'Allemaal schijn', aldus Vettel, die het voor zijn baas opneemt.

Nog geen maand geleden leek er geen vuiltje aan de lucht voor Ferrari, dat met kampioenschapsleider Vettel vol op koers was naar de eerste wereldtitel (bij de coureurs) sinds het Schumacher-tijdperk Raikkonen in 2007. Drie races later - na een domme actie van Vettel zelf in Singapore en twee keer haperend materieel - heeft de Duitser een ogenschijnlijk onoverbrugbare 59 punten achterstand op Lewis Hamilton. Kortom: Vettel is volledig afhankelijk van een falende Hamilton, wil hij nog kans maken op zijn vijfde wereldtitel.

Bovenstaande deed bij Ferrari-baas Sergio Marchionne de stoom uit de oren komen. Voor de Italiaan is het van groot belang dat Ferrari na vele magere jaren eindelijk weer eens succes oogst, en met de auto van dit jaar leek alles mogelijk. Ga er dus maar van uit dat er in Maranello de nodige donderpreken gehouden zijn, want hoe onschuldig en knuffelbaar Marchionne er met zijn boekhoudersvoorkomen ook uitziet, het is een koelbloedige killer. Anders word je geen CEO van een multinational.

Wijzigingen binnen Ferrari

De afgelopen weken maakte Marchionne bekend dat er dingen gaan veranderen binnen Scuderia Ferrari, uiteindelijk bleek dat teambaas Arrivabene niet hoeft te vrezen voor zijn positie, maar dat de wijzigingen binnen de afdeling kwaliteitscontrole doorgevoerd worden. Opdat er nooit meer een bougie een race verpest (iets waarover ze bij Red Bull kunnen meepraten). Desalniettemin leek de toorn van Marchionne als een donkere wolk boven het team te hangen. 'Allemaal onzin', zegt sterrijder Sebastian Vettel nu in een interview met Autosport. Het zijn de media die de uitspraken van Marchionne hebben aangedikt en uitvergroot, eigenlijk is Sergio helemaal niet zo'n boze blanke man. Over Marchionne's kritiek op het team:

"[...] the feeling I have after a couple of years now is that many times the way it gets translated is a bit too harsh. So I think whatever he says, he is usually very straightforward and he is right. [...] But then people tend to make a little bit too much noise about it. Whatever he says in the press, he is saying the same things inside the team and even more straightforward."

Kortom: Marchionne is een straight shooter die in de pers te veel als een boeman wordt geportretteerd. Hoewel Vettels uitspraken een duidelijke paraplu-functie hebben komen ze ook vrij oprecht over: de Duitsers ligt al tot 2020 vast, dus voor een baangarantie hoeft hij niet bij de grote baas in het gevlei te komen. "[Marchionne] is very involved and you know he is a very clever man. When he sees what is going on, he knows what is wrong and so on. And he is willing to win as much as we all do. In this regard I don't think he is actually putting pressure. The way that press sometimes translates sounds like pressure." Mooi. Maar je maakt ons niet wijs dat hij er niet doodziek van is dat de kansen op een wereldtitel in zo'n kort tijdsbestek zijn vergooid.

Reacties

Testa-Rossa 12-10-17 | 23:26

Uhm de eerste coureurstitel sinds het Schumacher tijdperk...?!?! Ooit al eens van een zekere fin genaamd Kimi Räikkönen gehoord? Kennelijk niet...

H.Feitsma 13-10-17 | 08:07

Touché. In 2007 ben ik in Suzuka blijven steken, in mijn hoofd had Hamilton de titel toen al.

Pedro el Negro 13-10-17 | 03:00

Iedereen vergeet maar dat fiat500e geen drol kosten. Als er geld zit in putdeksels zouden ze duurder zijn

Pedro el Negro 13-10-17 | 03:02

Edit: als ik zou roadtrippen zou ik em zo kopen en een espace als onderpand. Maar dat duurt niet meer lang ford of zo

Pedro el Negro 13-10-17 | 03:04

Donald trump snapt schaal beter

adjudant 13-10-17 | 04:02

Ze maken mijn niet wijs dat de uitspraken van Vettel niet oprecht zijn, raak ook niet overtuigt van enige schuld door Vettel, de dominantie van Mercedes is het enige wat Vettel/Marchionne zorgen baat,
Feitsma schrijft liever zijn eigen leugens over Vettel/Ferrari,

KapiteinKlein 13-10-17 | 08:56

Heb jij nog steeds geen van gehad?

RiKoMaWi 13-10-17 | 09:12

Ach, de komende races tikt Raïkkkönen Hamilton in de eerste ronde van de baan zodat Vettel rustig kampioen wordt.

The Ugly 13-10-17 | 10:45

Feit is dat Ferrari een aantal dingen gewoon heel goed gedaan heeft: de motor is op orde, en de het chassis was dit jaar een enorme verbetering ten opzichte van de concurrentie. Allemaal niet evident als je het vergelijkt met andere teams. En verder was het volgens mij Marchionne die Alonso eruit gegooid heeft voor Vettel en dat was ook een goeie move. Alonso maakt de indruk van iemand die denkt dat als iets niet goed gaat je gewoon harder moet schreeuwen en dan lukt het vanzelf.

Onderbuik 13-10-17 | 14:24

Je bedoelt ws. niet onevident?

The Ugly 13-10-17 | 15:48

Ik bedoelde: het was vooraf niet evident dat Ferrari dit jaar zo goed zou zijn. Het is wel evident dat ze dat nu zijn.

Onderbuik 13-10-17 | 18:32

Ok ik snap het. In België heeft dit woord een iets andere betekenis, misschien bent u een Belg?

Reageer