Autobahn

Meer ongelukken in Nederland, en alle vingers wijzen naar de smartphone

Het aantal ongevallen op de Nederlandse hoofdwegen stijgt de laatste jaren stevig, en onderzoekers hebben wel een idee waar dat aan ligt: afleiding tijdens het rijden.

Om eerlijk te zijn hadden we nog nooit van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) gehoord, maar deze ploeg bestaat (sinds 1999) uit samenwerkende verzekeraars en wegbeheerders die bijhouden hoeveel ongevallen er op de hoofdwegen gebeuren. Best nuttig. De afgelopen maanden werden bijna 26.000 ongelukken geregistreerd, een flinke stijging ten opzichte van vroeger: in vier jaar tijd steeg het aantal ongevallen met 27%, zoals geïllustreerd in onderstaande grafiek des doods. 

Bron: SIMN

Secretaris Wildenberg van de SIMN zegt erover tegen de Telegraaf: "Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we jaarlijks te maken met een stijging. De infrastructuur en auto's zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten."

Klinkt legitiem, en het is eigenlijk compleet bezopen dat we elke dag op de minieme oppervlakte die Nederland telt meer dan 71 aanrijdingen hebben. Over 20 (30? 40?) jaar lachen we erom in onze zelfrijdende auto's, maar voor het zover is zijn ook wij er zeker van dat de weggebruiker een hoop leed bespaard kan worden als iedereen die tijdens het rijden de aandrang voelt zijn lulijzer te pakken dit gewoon niet doet. Hiermee willen we niet stellen dat dit ongelukken voorkomt, maar het zal toch zeker het mes in de 26.000 per jaar zetten (uiteenzetting per provincie hieronder). Check die shock and awe-beeldentactiek bij VNDG.

Bron: SIMN

En dan heb je ook nog de mensen die volslagen idioten zijn en de rest van hun leven wat ons betreft niet in een auto, maar in een dwangbuis moeten doorbrengen (of ergens ver weg in het Betische cordillera). Of we allemaal even in Utrecht willen zoeken naar..ahem.. 'een man met een opgeschoren kapsel en zwarte krulletjes' in een Corsaatje C, die met een noodvaart een fietsende student in poeier reed en hem voor dood achterliet. 

Reacties

TheEgg 12-10-17 | 08:17 | 5

Dat we niet opletten in het verkeer komt overigens, naast de smartphone, ook door andere oorzaken.
- 80 km/h op een 5 baans weg.
- De helft van de tijd zitten mijn ogen op mijn snelheidsmeter, want even 10 km/h te hard, en de straf is hoger als voor winkeldiefstal.
- Er staan zo achterlijk veel borden en aanwijzingen dat men de ene helft over slaat, en voor de rest men ook gestopt is met zelf nadenken.

En dat laatst wordt dan weer keurig bevestigd door dat smartphone gebruik.

The Ugly 12-10-17 | 09:51

Precies! Dat constant kijken naar de kilometerteller kost ongelukken, ben ik van overtuigd. En cruise control is niet altijd een oplossing, en inherent ook weer minder veilig.

jack and friends 12-10-17 | 09:53

En onderschat de veiligheidssystemen in de auto's niet, net als dat er idioten zijn die denken dat je op winterbanden ook gewoon 130 kan op een Ijzelbaan, zijn er nog veel meer die zo blind vertrouwen op alle afkortingen van hun auto en tomtom dat ze nergens meer op letten

Casamalakka 12-10-17 | 10:15

Volkomen eens! Wordt ook de hoogste tijd om de focus van verkeershandhaving eens op het daadwerkelijke probleem te leggen en dat is níet de alerte automobilist die vlot anticiperend een paar km/u harder rijdt dan toegestaan.

Memek 12-10-17 | 10:27

Als je de helft van de tijd (sterk overdreven) naar je snelheidsmeter zit te kijken ben je dus net als een apper een wezenlijk gevaar op de weg. Feitelijk geef je daarbij toe dat je niet de rijvaardigheid en/of beheersing bezit die nodig is om normaal door het verkeer te gaan, maar in plaats daarvan als een paranoïde snelheidsfreak op je metertje moet kijken of je jezelf niet hebt overschat.

Crapperiaan 12-10-17 | 12:34

Meneer Memek slaat de spijker op z'n kop.

Dima Beeline 12-10-17 | 08:34

Ik geef de schuld aan suikerziekte.

John McClane 12-10-17 | 08:56

Het ligt aan moslims/Wilders/vleeseters/witte mannen *

*doorhalen wat niet van toepassing is

Sinclair 12-10-17 | 09:00 | 1

Tja, dat steeds meer mensen bij hun baas overwerkt raken, er steeds meer dronken oostblokkers op de weg zijn en steeds meer mensen gehaast worden en tegelijk gefrustreert raken door de steeds groter wordende files heft er natuurlijk niets mee te maken.

Dima Beeline 12-10-17 | 11:18

Wellicht zie je die gasten wel beter aankomen als je niet naar Kate Upton's tetten zit te staren op je telefoon.

pip 12-10-17 | 09:10 | 1

of het door smartphone gebruik komt ja of nee laat ik in het midden. wel ben ik voor een invoering van de doodstraf voor mensen die hun smartphone gebruiken in het verkeer. al net iets te vaak bijna van de weg gereden door een pauper in een maatpak in een auto die zijn email aan het bestuderen was op een snelweg knooppunt. als toevoeging mijn dochter van 1 zat hierbij ook aan boord.

Spaanse Peetvader 13-10-17 | 00:41

De doodstraf voor iemand die op zn telefoon zit? Gaat dat niet een beetje ver? Wel vermalelijk die lui doorgeklikt hebben van de Geenstijl site...

Plukvandepetteflat 12-10-17 | 09:19

En terecht dat alle vingers naar de smartphone wijzen.
Kijk voor de grap eens om je heen ipv op dat schermpje en zie hoe schrikbarend weinig mensen op de weg en het verkeer voor en naast zich letten.
Gisteren werd een collega van de weg gereden door zo'n kuttekop die druk moest appen.

Stel smartphone gebruik strafrechtelijk gelijk aan stomdronken rijden inclusief de daarvoor geldende straffen als EMA en het invorderen van het rijbewijs.
Inmiddels vallen er meer slachtoffers als het gevolg van de smartphone dan door rijden onder invloed.

nooitgrappig 12-10-17 | 09:47

Vanmorgen ook weer, 1 op de 10 zit continue naar beneden te kijken achter het stuur. Grote gaten laten ze vallen met hun voorganger, remmen laat en de pakkans is 0,0.

Waarom is dat eigenlijk? Kunnen ze echt niet 1 of andere paparazzi fotograaf een ochtendje inhuren om vanaf een viaduct alle bestuurders die een telefoon in hun hand hebben te fotograferen, die netjes 200 meter verderop de controle fuik ingereden worden, waar ze meteen hun rijbewijs innemen. Als je liever op je telefoon zit dan wilt rijden, huur je maar een chauffeur in en rij je maar niet. Dat rijbewijs hoef je in ieder geval niet meer te hebben.

ReadyPlayerOne 12-10-17 | 09:51

Ik rij regelmatig door de binnenstad op de motor. Het is niet normaal hoe vaak je mensen ziet met hun telefoon op schoot of in de hand. Gelukkig is het niet mogelijk op de motor om te appen, en dat is maar goed ook.
Dit moet echt keihard worden aangepakt! Kans dat je gepakt wordt is echt 0,0 inderdaad. Nieuwe opsporing is nodig! Maar ik denk dat we het nooit zullen leren

Xirdalan 12-10-17 | 10:05

De oplossing voor dit probleem is simpel: smartphones en auto's verbieden, en meer rubberen tegels!

kapotte_stofzuiger 12-10-17 | 10:11

Slaapregels zorgen voor slaaprijders. Zo simpel is het.

Doctor 660 12-10-17 | 10:46

Vervelende aan die telefoon gebruikers is ook dat ze in het midden gaan rijden, om vervolgens de snelheid met 20% te laten zakken, terwijl idioten die hun smartphone net hebben neergelegd het verschil in tijd goed willen maken en op de meest linker baan 20% te hard gaan rijden. Gewoon netjes de max snelheid rijden en zoveel mogelijk rechts rijden wordt je zo wel erg lastig gemaakt.

TP 1984 12-10-17 | 11:22

Maar over het infotainment systeem wordt geen woord gerept want die is heilig.

Hoeveel mensen zonder IT opleiding hebben er eigenlijk echt verstand van de functionaliteit in de auto?
Dat is pas schrikbarend hoe laks men over de eigen auto denkt en niet gemotiveerd is er meer van te willen weten.

En in geval van een vreemd storingslampje weet ineens niemand wat te doen en heerst er ook paniek in de tent, maarja wel doorrijden tot de auto stil valt, want het rijdt nog en heb geen zin om een dure wegenwacht af te tikken figuren.

Maar ook de extra irritatie als je geen fatsoenlijk radiostation krijgt gevonden en alweer naar die irritante reclame moet luisteren en tenenkrommende saaie gezever met die lachband op de achtergrond. Dat draagt natuurlijk ook niet bij om snel even het mobieltje te pakken?

Ik praat het smartphone gebruik ook niet goed, maar verplaats je in menig bestuurder/bestuurster en je snapt waar de gewoonte vandaan komt.

Gewoon minder reclames en meer muziek op de radio. Want muziek zorgt wel degelijk voor comfort op de drukke Nederlandse wegen.
Wifi in je auto daarentegen?? Ja dat geeft ook goede muziek maar de smartphone wordt dan nog sneller in de hand genomen tijdens het rijden omdat we dan zonodig youtube moeten streamen omdat het kan en dus nog meer afgeleid zijn.

Internet in de auto is wel mooi, maar er kleven serieuze nadelen aan.

Raak! 12-10-17 | 12:40

Geheid zal smartphone gebruik een negatieve invloed hebben, de vraag is echter hoeveel.
Sinds 2014 is ook de drukte op de weg met een kleine 7% toegenomen, daarnaast is er veel onderhoud aan de weg, Hoe liggen de onderlinge verbanden, linear, exponentieel? Het lijkt me wat te kort door de bocht om het allemaal op de smartphone te gooien... knowledge is power... please share....

Veenendaler26 12-10-17 | 20:04

Laten we ook het volgende feit even belichten:
Ongeveer 4 jaar geleden is de verkeerspolitie van het KLPD overgegaan in de dienst infrastructuur van de Landelijke Eenheid en hebben zij een andere taakstelling dan het verkeer....
Zou het daar iets mee te maken hebben?

Reageer