Autobahn

Autobouwers al jaren aan het sjoemelstaal

Grote Japanse bedrijven stapelen faal op faal de laatste tijd. Was het eerder nog Takata die onveilige airbags leverde, nu is het Kobe Steel die sjoemelde met het geleverde staal. De gemelde kwaliteit werd niet altijd gehaald.

De staalgigant gaat diep door het stof en meldt dat het heeft gesjoemeld met documenten om de kwaliteit van hun producten beter te doen lijken. Vier procent van het geleverde aluminium en koper is van slechtere kwaliteit dan staat aangegeven op de levering. Dat is vervelend, omdat de producten zijn gebruikt bij het bouwen van Toyota's, Mazda's en Subaru's.

Wat voor invloed dit heeft op de gebouwde auto's is nog niet bekend. Het Japanse ministerie van Transport heeft wel de autobouwers opgeroepen om extra veiligheidscontroles uit te voeren op het de materialen die van Kobe vandaan komen. 

Toyota noemt de onthulling een "ernstig probleem", maar kan nog niet vertellen wat het effect is van het gesjoemel op de eindproducten. Ook andere bedrijven hebben nog geen melding gemaakt van gevolgen voor de producten waarin het aluminium is gebruikt. 

Takata

Kobe Steel is niet het eerste Japanse bedrijf dat de fout in gaat. Takata ging eerder door het stof nadat bleek dat de geleverde airbags slecht bleken te werken. In totaal riep het merk ruim 100 miljoen airbags terug, wat resulteerde in enorme terugroepacties bij tientallen fabrikanten. Het Japanse concern kreeg een boete van een miljard dollar en vroeg in juni faillissement aan. 

Reacties

voldemort 10-10-17 | 18:46 | 1

Hebben de Franse en Italiaanse merken het al eens over de kwaliteit van hun staal gehad. In de jaren 70 was zo'n auto al na drie jaar doorgerot.

CamaroHans 10-10-17 | 22:22

Ja maar dat wist iedereen, de roestplekken zag je namelijk al op de foto's in de folder. Japanners waren in die dagen niks beter trouwens.

Beffel0Bill 10-10-17 | 20:57

Ach jah
Kwaliteit en winst gaan nog steeds niet 1 op 1
Dus de kwaliteit zal het wel verliezen
Zit werkt het toch ....

The Ugly 10-10-17 | 22:41 | 1

Ik weet niet, een (onafhankelijke) garagist vertelde me een tijdje terug dat Japanners meer roesten dan andere auto's. Nu had ik toen ook een Mazda die behoorlijk aan het roesten was, maar die was wel al 10 jaar oud.

Lagging 10-10-17 | 23:39

Op mijn Mitsubishi 3000GT uit 1999, gebouwd in Japan, zit geen noemenswaardige roest, dus het zal ook wel behoorlijk van het merk afhangen (en uiteraard of je hem hele dagen langs de straatkant laat staan).

Frau Merkel 11-10-17 | 00:12

Neem eens een Mercedes van ongeveer 1999 tot 2003. Die roesten onder je kont vandaan. Foutje in het verfsysteem en de afdichtingen. Na 2003 opgelost en heel wat deuren en onderdelen uit coulance vervangen.

Reageer