Autobahn

Bovag maakt zich hard voor uw autoprivacy

Het zou niemand moeten verbazen, maar autofabrikanten lezen een berg privacygevoelige uit. Bovag komt met vrij schokkende claims. Als die waar zijn, hebben autobedrijven een groot probleem.

We schreven er al eerder over, maar je bent een beetje naïef als je verwacht dat mensen elkaar de godganse dag snapchats kunnen sturen en dat autofabrikanten geen gebruik zouden maken van het internet. Zoals we eerder ook schreven dat wij verwachten dat de autowereld dit juridisch dichtgetimmerd heeft. Het lijkt ons dat autokopers een krabbel zetten onder een grotendeels ongelezen koopovereenkomst, waar dus ook een paragraafje instaat met dooddoeners als "wilt u ons helpen onze producten te verbeteren?". De koper tekent en hoppa daar stroomt de data naar de fabrikant.

Het gebruik van de ruitenwisser, telefoongegevens, waar je bent, hoe diep het gaspedaal is ingetrapt en welke veiligheidssystemen aanstaan: alles kan worden opgeslagen en uitgelezen. Dat gebeurde in het verleden eigenlijk alleen bij de garagehouder, maar inmiddels gaat de data-overdracht ook rechtstreeks naar de fabriek en praktisch in realtime. 

Nu claimt Bovag dat veel automobilisten niet weten dat dit gebeurt. Dat is geen verrassing, maar wel dat ze het niet hadden kúnnen weten. Bovag: "Je moet weten wie je data aftapt en wat er mee gebeurt. Daar moet je toestemming voor kunnen geven, maar nu gebeurt dat niet of heel impliciet."

Dat voorlaatste is heel belangrijk: want als consumenten geen toestemming hebben gegeven, hebben ze mogelijk een onrechtmatige Big Brother in de auto zitten. Als dat zo is, schenden autofabrikanten op grote schaal en illegaal uw privacy. That's some big shit, Bovag.