Autobahn

Elon Musk wil Puerto Rico redden en dat is geen goed idee

Velen zien Elon Musk als de vleesgeworden stripheld Tony Stark die de wereld voor alle onheil zal behoeden. Nu wil de techmiljardair weer Puerto Rico gaan redden met stroom en batterijen. Heel goed, maar hij moet gewoon auto's bouwen.

Nadat een van de heftige orkanen, die de Cariben dit jaar teisteren, Puerto Rico's 3,4 miljoen inwoners zo goed als zonder stroom achterliet denkt iedereen aan de wederopbouw van het eiland. Goed, bijna iedereen: Donald Trump vond het aanvankelijk maar gezeur van zijn overzeese landgenoten. Elon Musk ziet een kans om zichzelf positief in de kijker te spelen. Tesla kan volgens hem het hele energieprobleem van het eiland in een keer goed oplossen met een groen-elektriciteitsnetwerk van zonnepanelen en batterijen.

Nadat een Twitteraar Musk vroeg of hij geen oplossing voor het probleem van het eiland had, antwoordde hij dat Tesla inderdaad te hulp kan schieten. Dat doet hij echter niet gratis. Volgens Musk moeten de lokale overheid en marktpartijen zijn bedrijven om hulp vragen. 

Social

De gouverneur van Puerto Rico was er als de kippen bij om Musk op de koffie uit te nodigen om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij mooie praatjes blijft. Het is niet de eerste keer dat Elon Musk een door stroomproblemen getroffen gebied te hulp schiet met zijn batterij-oplossing. Ook in Australië is Musk met een project bezig om een probleem met stroomstoringen op te lossen. Daar heeft hij zichzelf een extra moeilijkheid gegeven: Tesla kan het stroomstoringsprobleem binnen 100 dagen oplossen. Als het ze niet lukt binnen die tijd dan is het complete project gratis.

Schitterend natuurlijk al die batterijen die over de hele wereld groenheid en vooruitgang brengen. Maar Elon, even een puntje van de orde: waar blijven die Tesla Model 3's nou? Als je al niet genoeg accu's hebt om elektrische auto's af te leveren, kun je dan niet beter even wat minder regio's van de wereld redden? Als Tesla eerst de wachtlijsten voor de Model 3 wegwerkt kan Musk daarna naar hartelust de wereld redden.

Reacties

Trekhaas 07-10-17 | 12:46 | 3

Dus het punt van dit artikel is, dat hij Puerto Rico maar niet moet helpen, omdat andere mensen dan langer op hun auto moeten wachten?

Liroy 07-10-17 | 12:53

Precies. Die hebben daar voor betaald en wachten al lang genoeg. Die mensen kunnen nog wel wat langer zonder stroom, dat zouden ze anders ook moeten. Gezeur over stroom, met kaarsen heb je prima verlichting en er zijn genoeg omgewaaide bomen daar om te koken met hout en kool.

Mr. Happy 07-10-17 | 13:36

En wij kunnen nog wel wat langer op benzine rijden. Er is nog genoeg olie.

hendrikjandetuinman 07-10-17 | 13:58

@trekhaas het is niet dat Tesla het enige bedrijf ter wereld is dat stroomsystemen bouwt. De Amerikanen kunnen ook gewoon GE (General Electric) invliegen zodat Elon auto's en raketten kan bouwen.

Tisnietanders 07-10-17 | 15:27 | 2

En waar halen jullie vandaan dat de productie van accu's de bottleneck is bij de productie van de Model 3? Panasonic en Samsung leveren ook batterijen, bijvoorbeeld voor projecten zoals op PR. Het schijnt dat Tesla nog onderdelen van de Model 3 met de hand maakte in september en dat dus juist de productie van onderdelen nog niet op stoom was. Uiteraard is bij het produceren van zo'n auto elk onderdeeltje een potentiële bottleneck, van complete accupacks tot aan het kleinste knopje. Musk heeft ook al gesteld dat hij verwacht dat de productie later dit jaar boven de targets gaat uitkomen.
Kortom, het lijkt me dat jullie de link tussen de Model 3 en Puerto Rico uit de duim hebben gezogen.

De_Rokjesman 07-10-17 | 17:30

Spreekt ook voor zich. De 'weddenschap' om binnen 100 dagen het Australische 129 MWh batterijenpark te bouwen lijkt te lukken, dus wat betreft batterijproductie lijkt er niet veel aan de hand te zijn.

Ulle Ruttelflut 08-10-17 | 00:08

Voor Australisch project worden Samsung accu's gebruikt. Eerst verscheept naar VS, dan naar Tesla, stickertjes plakken, vervolgens weer per truck en trein naar LA. dan per boot naar Australië en daar ook weer met trein en truck naar bestemmingsoord. Nou ja, als de logistiek maar op orde is.....

mok 07-10-17 | 23:37 | 2

Elon Musk lijkt wel een beetje de realiteit kwijt te zijn. Hij kan zich geen fouten permitteren, Tesla zit zwaar in de schulden. Vertrouwen weg = Tesla weg. Opmerking van GM over de zelfrijdende auto vind ik in dit geval ook helder. Dit zijn toch de bedrijven die gewend zijn aan massa-productie en stellen veel realistischer doelen.

bitflip 08-10-17 | 03:22

Tesla's schulden zijn nu relatief hoog omdat ze investeren in het opschalen van de model 3 productie naar 200k per jaar. Zijn gewoon geplande operationele kosten die horen bij de huidige fase van model 3 productie. Blijkbaar is het opschalen van een auto productie lijn niet slechts een kwestie van meer uitzendkrachten oproepen en een paar extra schroevendraaiers aanschaffen. Who knew right?

Sterker nog als hij die investeringen niet rond zou kunnen krijgen, dan zou hij echt in de problemen zijn geweest.

Tisnietanders 09-10-17 | 11:49

De totale schuld van Tesla is rond de 8 miljard dollar als ik het een beetje degelijk heb opgezocht. De totale waarde van Tesla wordt door beleggers op dit ogenblik rond de 50 miljard gewaardeerd. Het orderboek staat bijzonder vol, zowel met Model 3, als met powerwalls, solar roof tiles en andere ongein. Ik denk dat Tesla (mits Musk zijn ambities bijvoorbeeld even op SpaceX gooit en niet meer nieuwe geldverslindende plannen komt zoals vrachtwagens... ;) ) binnen korte tijd schuldenvrij kan zijn en bedrijven zoals Apple achterna gaat.

Reageer