Autobahn

Max Verstappen vijfde in kwalificatie Japan

Vandaag geen regen op Suzuka, dus een ongestoorde kwalificatiesessie is mogelijk. Lewis Hamilton rijdt naar pole position, zijn teamgenoot heeft de tweede tijd, maar heeft een gridstraf. Vettel rijdt de derde tijd, gevolgd door Ricciardo en Verstappen.

Het is weer gridstraf-bonanza in Suzuka, bij elkaar zijn er 85 plaatsen straf voor verschillende coureurs. Onder andere de Valtteri Bottas, Jolyon Palmer en Carlos Sainz mogen verder achteraan starten dan ze gekwalificeerd hebben en uiteraard heeft ook Alonso weer een straf te pakken.

De Mercedes van Lewis Hamilton is onzettend snel, hij rijdt een aantal absolute baanrecords voor het circuit van Suzuka en rijdt bijna een seconde sneller dan de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo. De eerste kwalificatiesessie toont de moeilijkheid van de baan aan als zowel Bottas als Raikkonen een stukje gras toucheren. Het is echter Grosjean die aan het einde van Q1 aantoont dat het een moeilijke baan is: hij vliegt hard van de baan nadat hij het gras even raakt en de controle verliest.

In Q2 laat Lewis Hamilton zien dat hij de allerbeste is, met de beste wagen. Hij rijdt bijna een seconde sneller dan de rest van het veld. Verstappen en Ricciardo rijden een prima tijd en besluiten het bij een rondje te houden in deze sessie.

De raketmodus in de auto en het hoofd van Hamilton zorgt ervoor dat hij zijn eerste pole in Japan pakt. Vettel rijdt de tweede tijd, gevolgd door Bottas. De Fin moet echter vijf plaatsen naar achteren, waardoor de twee Red Bulls op de tweede startrij staan. Ricciardo staat deze keer voor Max Verstappen.

Q1: Code rood door Grosjean

De eerste die een tijd zet is Pascal Wehrlein, maar uiteraard rijden Hamilton en Vettel dat rondje snel snel van de top af. Max Verstappen rijdt een rondje dat nog sneller is dan de Mercedes en de Ferrari reden, maar Hamilton verbetert zich meteen. Ook Raikkonen weet een sneller tijd te zetten dan Max. Opvallend: Bottas, die in de derde vrije training van de baan raakte en zijn rechter achterwielophanging beschadigt, schiet in zijn eerste getimede rondje van de baan in Degner.

Tegen het einde van de sessie vliegt Romain Grosjean zijn Haas in de S-es achteruit tegen de vangrail, wat een code rood tot gevolg heeft. Het gevolg is een rode vlag op 1:18 voor het einde van de sessie, wat tot gevolg heeft dat dit het einde van Q1 is.

Out: GRO, GAS, STR, ERI, WEH

Q2:

Uiteraard rijdt Lewis Hamilton als eerste naar buiten in Q2, hij heeft supersofts onder zijn wagen gemonteerd. De Brit rijdt meteen bijna twee seconden sneller dan in Q1. Raikkonen zit er 1,3 seconde achter, maar Vettel zet zijn Ferrari ertussen, nog steeds op zes tienden van Hamilton. Verstappen en Ricciardo rijden zich op plek vier en vijf, maar Bottas gaat sneller dan de twee Red Bulls.

Met nog drie minuten op de klok rijdt het achterveld naar buiten voor nog een snelle ronde. Ook de koplopers melden zich op de baan, maar de beide Red Bulls en Kimi Raikkonen blijven binnen. Voor de volgorde van de auto's maakt de tweede sessie van Q2 niet uit, de auto's verbeteren stuk voor stuk hun tijd, maar het heeft geen invloed op hun klasseren.

Out: VAN, HUL, MAG, PAL, SAI

Social

Q3: Top ten shoot out

De twaalf minuten van Q3 starten met negen auto's die naar buiten rijden, Alonso (die een gridstraf heeft) blijft binnen. Zoals altijd hebben de Mercedesmonteurs de motor van de Zilveren Pijlen opengedraaid. Bottas rijdt een snelle tijd van 1:27.986, maar Hamilton is 0.641 seconde sneller. Vettel parkeert zijn Ferrari tussen de Mercedessen en Max Verstappen rijdt 1:28.985, een tijd die niet goed genoeg is, want Ricciardo is bijna zes tienden sneller. 

Met nog drie minuten op de klok rijdt Fernando Alonso toch nog naar buiten om een tijd te zetten. Vlak daarna rijdt de rest van het veld naar buiten voor een tweede snelle ronde. Voor de volgorde maakt de tweede sessie niet uit, vrijwel iedereen verbetert zijn tijd. Ricciardo is zesentwintig duizendsten sneller dan Verstappen, ze rijden een vierde en vijfde tijd maar starten morgen vanaf de derde en vierde plek. 

Social

Voorbeschouwen met Sylvana en Giedo van der Garde kan hier.

Reacties

netniet 07-10-17 | 09:46 | 2

Bottas er nog tussenuit dus plek 4. Lange doordraaier naar rechts in de eerste bocht. Vettel zal naar binnen moeten. Daniel kan niet starten, dus best wel kansen ij de start vor Max.

FrankVeer 07-10-17 | 11:41

Volgens mij kan Daniel redelijk goed starten, in Maleisië zat ie ook al op de start van MV die moest blokken.

netniet 07-10-17 | 13:01

Yup en daarom kon Valteri zo hard buitenom knallen. Daniel sloot als 3e aan in een treintje en moest dus als eerste inhouden. Hij had zelf aan de buitenkant moeten zitten en hij vergooide door zijn start bijna plek 2 en 3. Het is Max en zijn vasthuodendheid te wijten dat hij op plek 2 bleef. Daniel is naar mijn mening net iets te terughoudend bij de start.

Klepstoter 07-10-17 | 11:12 | 6

Mercedes weer oppermachtig zeg, ongelofelijk. Benieuwd hoe hun race pace morgen is.

Watching the Wheels 07-10-17 | 12:40

Ja toevallig zeg. Blijf denken dat ze RedBull een race gegund hebben.

adjudant 07-10-17 | 14:42

Helmut Marko en Red Bull erkennen dat uit eigen kracht winnen en fabel blijkt te zijn, Mercedes geeft elk jaar cadeautjes aan Red Bull,

Tapioca pudding 07-10-17 | 15:48

Adjudant
Cadeautjes worden er niet gegeven maar als je altijd het onderste uit de kan wil kan je dat ook zuur komen te staan. Het gaat alleen om eigen belang. Als je de risico’s niet durft te nemen, al is dit afgewogen dan verlies je terecht.

netniet 07-10-17 | 16:10

Adjudantje is overduidelijk Malysië, even vergeten.

De_Rokjesman 07-10-17 | 17:32

netniet is overduidelijk de spelling van Maleisië, even vergeten.

netniet 07-10-17 | 19:47

Ondergeschikt maar er moet een reden zijn dat jij een rokje aangetrokken hebt.

g[E]ulden 07-10-17 | 15:48

Zoals Max al zei, veel bochten zijn bijna recht en dus voor MERC een makkie, had 'Grote-Jan' weer remproblemen? Interessant is wel dat Renooit voor 2018 ook met de Q3BoostKnopje gaat komen.

Reageer