Autobahn

Eerste volledig zelfrijdende taxi's komen nog dit jaar

Als u dacht dat de Johnny Cab uit Total Recall nog erg ver weg was, denk dan nog eens. Volgens mediaberichten plant Waymo nog deze herfst de eerste echte taxidienst zonder chauffeurs.

De stad die de eer krijgt de eerste mensen zonder iemand links voorin te voervoeren is Phoenix. Google-dochter Waymo heeft al lang een flinke aanwezigheid in Phoenix, met een grote vloot Chrysler Pacifica's. De hoofdstad van Arizona ligt midden in de woestijn, en dus zijn de weersomstandigheden gunstig: doorgaans is er geen regen of sneeuw die de wegbelijning verstopt of sensoren verwart. Daarnaast is de wet er soepel ten opzichte van autonome voertuigen en komt geen hond er op het idee te gaan lopen of fietsen, waardoor het verkeersbeeld een heel stuk eenvoudiger wordt.

De Pacifica's hebben de afgelopen maanden tijdens hun ritjes elke centimeter van Phoenix in kaart gebracht, en de techniek is inmiddels ver genoeg om ze geheel zelfstandig te laten rijden. Dat beweert althans de auteur van dit bericht in The Information, dat op basis van twee anonieme bronnen stelt dat Waymo "a commercial ride-sharing service powered by self-driving vehicles with no human 'safety' drivers as soon as this fall." voorbereidt.

Waymo wordt - gezien de vroege start van zijn programma, de schaal waarop het werkt en de investeringen die zijn gedaan - al gezien als de voorloper op het gebied van zelfrijdende technologie, en als het in deze of de komende maanden inderdaad met een geheel bestuurderloze taxidienst komt is het de eerste. Uber heeft iets soortgelijks geprobeerd, maar hier zat altijd nog iemand achter het stuur. Daarnaast was het niet altijd een onverdeeld succes, ook gezien het negeren van lokale wetten. Waymo lijkt deze zaken afgedekt te hebben, en lijkt met meer dan 5 miljoen autonoom afgelegde kilometers (en nog veeeeel meer in de simulator) helemaal klaar voor de volgende stap in het personenvervoer: die zonder bestuurder.

Social

Twee weken geleden sloot Waymo nog een verbond met Intel om samen te werken aan zelfrijdende technologie. Intel nam eerder dit jaar voor miljarden het Israelische Mobileye over, en partnerde met onder andere BMW en FCA voor de ontwikkeling van een level 3/4/5 autonoom platform, dat in 2021 op de markt moet komen.

Wie de Waymo-taxi's moet uitbaten is nog niet bekend. Wel werkt de Google-dochter sinds enkele maanden samen met Lyft.

Reacties

Wedstrijdkrokodil 06-10-17 | 19:15 | 1

En als je daar dan toevallig bij in de buurt komt als andere weggebruiker zijnde ben je gewoon even proefkonijn. Of je daar nu van gediend bent of niet. Want die dingen kunnen natuurlijk nooit gecertificeerd zijn. En jij braaf je rijbewijs halen voordat je je op de openbare weg begeeft anders krijg je een dikke boete.

Eén ding weet ik zeker: Voordat dat auto's zonder bestuurder van de ene kant van Amsterdam naar de andere rijden zonder fietsers en voetgangers plat te rijden of opstoppingen te veroorzaken zijn we nog wel een paar jaartjes verder.

watergeus 06-10-17 | 23:17

Phoenix is een echte stad, 1.6 miljoen inwoners. Niet een groot dorp zoals Amsterdam. Dus als het daar kan dan kan het ook in Amsterdam.

maaktgeenbaIout 06-10-17 | 20:15 | 4

Ik vraag me af wat zo'n ding doet wanneer er een ongeluk voor zijn neus gebeurd is, stopt hij dan? Blijft hij dan wachten tot het ongeluk verholpen is? Wat gebeurd er als er een agent met sirene achter hem rijdt? Kan hij überhaupt borden lezen? Snapt hij ook hoe zo'n supernitrothunderultramegarotonde werkt? Hoe reageert het als de motor uitvalt? Hoe reageert het als het dan een kind aangereden heeft? Of een hert? Of een kikker? Snapt het wat wegwerkzaamheden zijn? Snapt het een parkeerbegeleider? Hoe reageert een alcoholcontroleagent? Wat doet hij bij een lekke band? En als het sneeuwt, of mist, wat wordt dan zijn snelheid? Snapt het een politiestopbord? Snapt het een begrafenisstoet? Kun je ook nog gewoon in een bos rijden? Of een andere alternatieve locatie? Hoe reageert het als een passagier zijn deur open doet? Vragen, vragen...

Beffel0Bill 06-10-17 | 20:32

Dat regelen ze straks allemaal met een hele grote computer die die zooi allemaal aanstuurt via het internet
Toch?

Jostifiel 06-10-17 | 21:05

Wat als de antistralingsgekkies van Niburu alle zendmasten rondom het Prins Clausplein opblazen? Wat gebeurt er dan met al die autonome auto's?

Beffel0Bill 06-10-17 | 21:07

Jah, dan hoop ik dat ze automatisch stoppen
Zo niet .......
Dan hebben we een puinhoop
Zien we dan wel weer

maaktgeenbaIout 07-10-17 | 09:42

Ook als ze automatisch stoppen krijgen we waarschijnlijk een puinhoop

Wat zou hij doen bij een ondergelopen tunnel? Wat gaat hij doen bij een overstekend kind buiten een zebrapad? Wat doet hij als er een zwaan besluit stil te zitten midden op de weg? Wat doet hij als een gek besluit de auto te overvallen? Wat doet hij als de remlichten, of andere lichten kapot gaan?

Reageer