Autobahn

Hyundai opent aanval op Car2Go, parkeert 100 Ioniqs in Amsterdam

Zal je net zien: raken we die rondslingerende fietsen eindelijk kwijt in de hoofdstad, laat Hyundai een paar dozijn Ioniq's slingeren in 020. De Koreanen gaan de strijd met Car2Go aan en de voorwaarden zien er aantrekkelijk uit.

Met de Ioniq heeft Hyundai een populaire eerste elektrische auto, met een redelijke vanafprijs (voor een EV) en een 28 kWh-accupakket dat je in de praktijk zo'n 200 kilometer ver brengt. Wie vandaag tegen de storm in moet komt wellicht iets minder ver, maar dat terzijde. In het tweede kwartaal van dit jaar verkocht alleen de Tesla Model S beter, en zelfs de Duitsers zijn enthousiast over de eerste volelektrische Koreaan.

Hyundai rolt vanaf vandaag een Car2Go-concurrent uit in Amsterdam, met een vloot van 100 deel-Ioniqs. Zowel op prijs, ruimte als randvoorwaarden worden de bestaande elektrische Smarts beconcurreerd.

De hoofdpunten

  • Aanmelden is tot 19 oktober gratis, daarna kost het een tientje.
  • De kosten bedragen maximaal €0,25 per minuut, of €12 per uur. Een etmaal kost €60. Hiermee duikt Hyundai onder de prijs van Car2Go.
  • Met de Ioniq mag je Amsterdam verlaten (met Car2Go niet), zo lang je de auto er maar terugbrengt.
  • Parkeren in Amsterdam is gratis.
  • Onderweg laden kan bij snellaadstations van Fastned (de Ioniq kan tot 69 kW aan DC-stroom aan) of bij een openbare laadpaal. Er worden geen 'brandstofkosten' afgerekend en de huur is kilometervrij.
  • In de auto is plek voor maximaal 5 personen (in een Smart passen er maximaal 2)

De lancering van deze IONIQ Car Sharing-service vindt later vandaag plaats bij het van Gogh-museum, waar alle Ioniqs momenteel nog op een kluitje bij elkaar staan. Mocht u het willen proberen, dan horen we graag de ervaringen in de comments. De app downloaden kan hier. In dit document (pdf) staan alle eventuele kosten en het eigen risico. We adviseren u niet te frauderen met bestuurder of laaddruppel, want hier staat een boete van € 2.000,- (!) op.

Overigens moet Hyundai nog wel even de stekker in een paar modellen stoppen, zo zien we op de lijst van beschikbare auto's.