Autobahn

F1 wil budgetlimiet van 150 miljoen euro voor teams

Het lijkt erop dat de grote F1-teams binnenkort op de kleintjes moeten gaan letten. Formule 1-eigenaar Liberty Media wil de ongelijkheid tussen de teams verkleinen door een budgetplafond in te voeren van 150 miljoen euro. Bezuinigen!

In de Formule 1 woedt de discussie over de budgetverschillen al lange tijd. Het feit dat Mercedes met gemak drie keer zoveel geld uitgeeft als bijvoorbeeld Force India of Sauber is volgens veel critici de reden dat dezelfde teams altijd aan de top staan. Leuk voor de topteams, maar minder leuk voor die kijker die veel meer spanning krijgt voorgeschoteld als meer coureurs om de winst kunnen strijden. 

Liberty Media wil de ongelijkheid inperken door een budgetplafond in te voeren. Journalisten van Auto Bild hebben uitgevonden dat het bedrijf een voorstel wil doen van een maximum budget van 150 miljoen euro per jaar. Daarnaast zouden teams nog 50 miljoen per jaar mogen uitgeven aan marketing, PR, hospitality en de salarissen van hun coureurs. 

Ontslagen

Nu is 150 miljoen euro nog steeds een riant bedrag en veel van de kleine teams geven momenteel minder uit. Die zullen dus nergens last van hebben en hoeven niets te veranderen. Grote teams zoals Mercedes en Ferrari hebben budgetten die ver boven de 300 miljoen euro uitkomen en zullen dus grote maatregelen moeten nemen. De teams moeten inkrimpen en er zullen medewerkers moeten worden ontslagen om aan zo'n budgetlimiet te voldoen. Je snapt wel waarom de kans groot is dat deze teams tegen een dergelijk voorstel zullen stemmen.

Kleine teams zien een dergelijk plan wel zitten. "Dit is nog veel geld om goede wedstrijden te kunnen rijden. Meer dan de helft van de teams geeft momenteel minder uit", zo reageert Bob Fernley van Force India. Ook Haas F1-baas Gene Haas lijkt het wel wat. "150 miljoen euro zou een verhoging van ons budget zijn."

Vanaf Mercedes klinken, logischerwijs, minder enthousiaste geluiden. Toto Wolff laat weten open te staan voor een budgetlimiet, maar wil wel dat het team dan de tijd krijgt om langzaam af te bouwen. "Mercedes heeft de afgelopen jaren meer dan 1.000 medewerkers aangenomen in Brackly en Brixworth. Die kan je niet van de ene op de andere dag op straat zetten." 

Invoeren

Zelfs als het voorstel wordt doorgevoerd krijgt Mercedes nog even de tijd, want Liberty Media wil dit pas invoeren vanaf 2021. Vanaf dat moment gaat de Formule 1 ook over op nieuwe en goedkopere motoren, wat het makkelijker moet maken om binnen het budget te blijven. Voor die tijd heeft Liberty nog veel problemen op te lossen. Niet alleen moeten de grote teams overtuigd worden, maar ook moet de organisatie bepalen hoe de uitgaven van teams gecontroleerd gaan worden. In deze sport waar de deelnemers er alles aan doen om de concurrentie voor te blijven, zullen de grote teams ongetwijfeld alle mazen in deze nieuwe wet gaan misbruiken. 

Reacties

netniet 13-09-17 | 21:07

Mercedes en Ferrari leggen deze kosten in hun bedrijven neer, die de ontwikkelde modules en motoren voor de F1 vervolgens met verlies verkopen aan hun eigen teams. En nu ?

Goldenduckie 13-09-17 | 22:24

Zulke transacties verbieden/bestempelen als verkapte verbruik van budget of de onderdelen corrigeren naar reële waarde.

Alsjeblieft

Sinclair 14-09-17 | 00:12

Omdat dergelijke fabrikanten ook high performance auto's voor op de weg maken is het heel makkelijk om bepaalde taken bij de road car afdelingen te leggen.en deze kosten niet in het F1 pakket op te nemen.

netniet 14-09-17 | 05:36

Oh leuk zeg een auto zonder motor, dat maakt deze klasse vast veel spannender. In de F1 belzert men de hele boel bij elkaar en op basis van welk mandaat denkt men in de financiële administratie van toeleveraciers te kunnen kijken dan ?

Sierstrip 14-09-17 | 08:59

Goldenduckie, gaat er veel geld in administratie zitten. En je hoeft niet met verlies te verkopen. En wat is verlies?

Faecesbook 14-09-17 | 00:31

50 miljoen per jaar voor marketing, PR, hospitality en de salarissen van hun coureurs.

I will quit F1 after 2020. Honestly.

witchmaster 14-09-17 | 02:26

de soep wordt nooit zo heet gegeten zoals het is opgediend , ik neem dit niet serieus

adjudant 14-09-17 | 05:08

F1 moet geen teams toelaten die niet zelfs een motor/auto kunnen bouwen,

Grmblbarf 14-09-17 | 07:49

Dan hou je op dit moment precise 3 teams over. Dat zal het inderdaad een stuk spannender maken.....

adjudant 14-09-17 | 13:31

Grmblbarf

de Organisatie heeft van F1 een Angelsaksisch circus gemaakt,

The Ugly 14-09-17 | 09:29

Ben hier tegen. Wie niet sterk is moet slim zijn en er zijn in sport voorbeelden te over waarbij het grootste budget niet altijd wint. Denk aan jong tegen oud, talent tegen ster, innovatief tegenconservatief. Om het aantrekkelijker te maken voor kleine teams moet je zorgen dat ze meer mogeljkheden hebben om het verschil te maken, dus meer variabelen. Ik denk aan: herinvoeren van brandstof tanken, verschillende bandenproducenten, wellicht minder technische regels, etc. Er zijn voor kleinere teams nu simpelweg te weinig mogelijkheden om het verschil te maken, bijvoorbeeld door een keer een gokje te wagen met een gewaagde strategie. Het zal geen andere kampioen opleveren wellicht, maar wel (incidentele) winnaars en andere top-3's.

rayman2510 14-09-17 | 12:00

leg het constructeurs kampioenschap van de afgelopen jaren eens naast de (geschatte) budgetten van de verschillende teams in die jaren. Misschien dat er in alleen een (negatieve) afwijking is bij Honda in de afgelopen jaren maar verder komt het altijd overeen.

Reageer