Autobahn

Volkswagen overweegt Up te killen in Europa

Hoewel je zou denken dat compacte stadsauto's uitstekend op hun plek zijn in Europa, blijkt het toch lastig om de kleine rakkers in de markt te zetten. Volkswagen twijfelt of de kosten van de Up nog opwegen tegen de opbrengsten.

De Volkswagen Up is een bijzonder populaire auto op onze wegen, maar Volkswagen heeft zo zijn twijfels over de toekomst van het model. Het blijkt verdraait lastig om de CO2-uitstoot van de stadsauto laag te houden zonder de kosten te veel te laten stijgen. "Bij kleine auto's is het heel moeilijk om de uitstoot onder de 93 of 95 gram CO2 per kilometer te krijgen zonder hoge kosten", geeft Volkswagens topman Herbert Diess toe. "We zien nog steeds een toekomst voor het segment, maar we moeten afwegen hoeveel winst en positieve CO2-effecten we krijgen van de Up." 

Iedere fabrikant moet volgens de Europese uitstootregels zijn gemiddelde uitstoot onder een bepaald niveau krijgen. Een paar jaar terug waren de kleine modellen nog essentieel om dat gemiddelde fors naar beneden te trekken. Ondertussen zijn de ontwikkelingen gevorderd en stoten ook veel grotere modellen minder dan 100 gram CO2 per kilometer uit. Het belang van de stadsauto voor het lage gemiddelde neemt hierdoor af. Door de stevige concurrentie in het segment zijn de marges ook klein en levert de Up relatief weinig geld op. "De kleine auto's moeten goed zijn voor ons CO2-gemiddelde en anders moeten we ze heroverwegen. Of de prijs omhoog gooien."

Toekomst

Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen toekomst voor de Up is. In opkomende markten als Brazilië doet het kleintje het uitstekend en daar doen ze ook niet moeilijk over een grammetje CO2 meer of minder. Voor Europa is het lastiger. "Het verkopen van kleine auto's is lastig. Het is een Europees probleem", moet Diess erkennen. Het probleem zit hem vooral in het goedkoop zuinig maken van benzinemotoren. "Het wordt ingewikkeld. Een elektrische Up is veel logischer", concludeert de VW-baas, waarmee hij misschien wel de sterkste hint over de Europese toekomst van het model geeft.

De topman bekent dat er momenteel nog geen beslissing is gemaakt over de Europese carrière van de Up dus voorlopig blijft de compacte auto nog in de showroom staan. Desgevraagd laat ook Skoda-baas Bernhard Maier weten dat er nog geen plannen zijn om de Citigo (Up met een ander logo) te schrappen, al benadrukt hij dat het model vooral een hit is in opkomende markten. Ook hij geeft aan dat het model zich goed leent voor een elektrische versie, waarmee het wel het wel duidelijk is waar het heen gaat. De Up en Citigo zullen voorlopig nog wel even bij ons zijn, maar hun toekomst ligt in Europa meer bij batterijen dan bij brandstof. 

Reacties

banaanreader2000 13-09-17 | 10:58

Ik snap het wel. Die 3-cilinders die ze erin proppen trekken voor geen meter. Ook zorgen milieuzones ervoor dat het steeds minder leuk wordt om een stadsauto op benzine te hebben. Elektrisch worden ze waarschijnlijk een stuk leuker van.

DutchNinja 13-09-17 | 10:58

Een elektrische Up? Waar laat je dan nog je boodschappen? Want ik neem aan dat die 2,5 bierkrat aan kofferbak ruimte wel op gaat aan het accupakket.

two ball cane 13-09-17 | 11:15

Elektrisch heeft een aantal nadelen ten opzichte van ICE, ruimtegebruik is er daar géén van.
De ruimte die een elektromotor+ accupakket inneemt is vele malen minder dan de ruimte van een verbrandingsmotor+tank. zelfs van een kleine verbrandingsmotor.

Grmblbarf 13-09-17 | 12:15

En al helemaal als het chassis wordt aangepast, zodat de accu's gewoon in de vloer geplaatst kunnen worden. Een elektromotor is maar klein en kan dus ook makkelijk tussen de voorwielen geplaatst worden.
Een 50kW Volkswagen Up zal dus inderdaad meer kofferbak ruimte opleveren. Achter iets groter vanwege geen benzinetank, en onder de 'motorkap' ook nog net ruimte voor een boodschappentas.
Dat een dergelijke auto dan maar een bereik van nog geen 300 km zal hebben mag niemand dan vreemd vinden. Deze auto's zijn niet gemaakt om afstanden te rijden.

Martinspire 13-09-17 | 13:11

Je kunt je boodschappen zowel achterin als voorin kwijt, gezien je er geen motor hebt zitten. Dat de bodem wat hoger ligt is dan niet zo erg?

2voor12 13-09-17 | 12:42

Het inherente probleem van een elektrische stadsauto is dat de mogelijkheden om hem in een stad bij je huis op te laden per definitie beperkt zijn.

Martinspire 13-09-17 | 13:12

Dit klinkt als een "we kunnen het niet goedkoop, dus dan doen we het maar niet". Die Japanners kunnen het wel, waarom die Duitsers dan niet? Misschien dan toch wat minder gadgets erin steken die niemand gebruikt?

mark660 14-09-17 | 07:40

Volkswagen heeft nog nooit een fatsoenlijke dwerg gebouwd (lupo fox up)
Laat kleine autos bouwen maar aan de Japanner, Koreaan of Italiaan over die zijn daar al decennia specialist in.

berkenboom 13-09-17 | 19:47

Aardgas en lpg zijn ook methoden voor schonere uitstoot.

mr.Cam 14-09-17 | 08:31

Nu er niet meer makkelijk gesjoemeld kan worden komen de echte technische capaciteiten van VW naar boven, oftewel weinig.

Reageer