Autobahn

Kia: niemand wil een driedeurs hatchback

Kia heeft de Proceed Concept als aandachtstrekker op de autoshow in Frankfurt. Het merk noemt het een extended hot hatch en koos deze vorm niet alleen omdat ze het mooi vinden, maar ook omdat de driedeurs hatch uitsterft.

Kia's Europese ontwerpbaas Gregory Guillaume draait er niet omheen: "Many European drivers seeking alternatives to the traditional three-door hot hatch." Hoewel de driedeurs versie vaak de mooiste designs oplevert, kiezen de kopers vaak voor de meer praktische en ruimere vijfdeurs versie. Die koter moet tenslotte ook mee en elke keer je nek breken over die naar voren geklapte stoel is ook geen feest. 

Als alternatief voor de driedeurs hatchback heeft Kia gekozen voor de vorm van een extended hatchback voor de Proceed Concept. Oftewel ze hebben een nieuwe term verzonnen voor een iets langere vijfdeurs hatchback. 

Kia ziet de Proceed Concept als een voorbode van de volgende generatie van de cee'd. Wij verwachten dat de gestroomlijnde neus met klein grille en dunne koplampen zeker gaat terugkomen op het populaire model. De ver doorlopende voorruit, in één stuk doorlopende zijruiten en enorme 20 inch wielen gaan we waarschijnlijk niet zo terugzien. 

In het interieur is Kia helemaal wild gegaan met een bekleding die "is geïnspireerd op haute couture". Daarbij is een 100 meter aan stof net zolang geplooid tot die in een constante golf in de stoel ligt. Je wilt er niet dood in gevonden en we zijn blij dat dit deze concept car nooit zal verlaten. Dan liever nog een driedeurs hatchback!

Reacties

alki 13-09-17 | 08:09

Ach ach deze concept beetje afkraken de jaguar XF ziet het zelfde uit.
Ik geef ze gelijk dit is de toekomst

Techtalent 13-09-17 | 08:40

'Hot hatch' was een term voor de sportieve hatchbacks zoals de golf gti, peugeot 205 gti, ford focus rs etc. Wordt hier geen woord gerept over motorvermogen dus hoezo hot hatch?

owikzegmaarwat 13-09-17 | 09:55

als ze dat ding helemaal zo rood houden wil ik er best een hebben als ik geld had.

GerMonster 13-09-17 | 10:28

Is een beetje een stinger station, hebbuh

Freert Gilders 13-09-17 | 11:52

Mooi! Het blijft een KIA, maar de looks zijn prima!

Martinspire 13-09-17 | 13:15

Niet heel raar dit. De Mégane RS is ook naar 5 deurs gedaan zodat het beter dienst kan doen als dagelijkse auto en niet alleen als track-car. Dan verkopen ze er namelijk veel meer. En de hot-hatch liefhebbers sterven toch wel uit (of krijgen families waardoor prioriteiten veranderen).

Sowieso zijn de meeste hot hatches in Nederland onbetaalbaar geworden. Voor hetzelfde geld als een b-segment of c-segment hot hatch, koop je een dikke d-segmenter.

Duffe 13-09-17 | 23:22

Een verlengde hatchback? Een stationwagen dus.

Reageer