Autobahn

Parijs jaagt nog meer auto's de stad uit

Het wereldwijde klimaatakkoord is vernoemd naar de hoofdstad van Frankrijk en de groene burgemeester van de plaats doet er alles aan om haar stad in een groen Mekka te veranderen. Auto's moeten maar eens oprotten.

Na de milieustickers in januari en de autovrije oevers van de Seine heeft Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, nieuwe maatregelen aangekondigd om auto's te plagen. De luie Parijzenaars moeten maar eens uit hun stinkende wagens stappen en op de fiets stijgen. Daarom heeft Hidalgo besloten dat het aantal kilometers fietspad moet verdubbelen. Blijkbaar hebben ze al 700 kilometer van dat roze asfalt liggen, maar het moet nu zo snel mogelijk 1.400 kilometer worden. 

Op zich natuurlijk helemaal niets op tegen, want hoe minder mensen in er in de file staan, hoe groter de kans dat je C'était un rendez-vous eens zelf na kunt spelen. Parijse politici zien de plannen van de burgermoeder echter helemaal niet zitten. Hidalgo heeft een baan van de Voie Georges Pompidou, een doorgaande tweebaansweg langs de oever van de Seine, toegewezen aan fietsers. Daarnaast heeft ze een van de  twee rijstroken op de Rue de Rivoli laten veranderen in een vier meter breed fietspad.

De politiechef van Parijs heeft grote bezwaren tegen die twee maatregelen. Hij denkt dat hulpdiensten door de afnemende ruimte voor auto's steeds minder makkelijk op hun bestemming zullen komen als het nodig is. Gratis tip vanuit Holland: juist een fietspad is een ideale plaats om met een politieauto of ambulance de file te ontwijken.

Al met al blijft het zonde als het straks nog moeilijker wordt om met je 2CV door de stad van de liefde te toeren.Als die Fransen nou eens uit zichzelf met hun stokbrood op de fiets zouden stappen, dan kunnen wij tenminste rustig door hun hoofdstad rijden.