Autobahn

Hoe de F1 zijn doodsaaie kwalificaties wil fiksen

Sinds de omstreden nieuwe kwalificatieregels zijn ingevoerd buitelt iedereen over elkaar heen om zijn mening erover te spuien, met vooral onvrede over een gaaptastische Q3. Vandaag wordt in Bahrein bepaald hoe het dit seizoen verder moet.

Er zijn veranderingen die je even de tijd moet geven om in te werken, en er zijn veranderingen die je beter stante pede bij het grofvuil zet. De nieuwe knock-out-kwalificatieopzet van de F1 pakt heel wat saaier uit dan gehoopt, en dus moet hij op de schop. Red Bull-teambaas en Spice Girl-aanduwer Christian Horndog was er in Australië als de kippen bij om over het format waar hij zelf eerder mee had ingestemd te pissen, en even leek het er op dat we in Bahrein weer terug naar de oude situatie gingen. Maar nee, ook gisteren werd er nieuwe stijl gekwalificeerd, en ja hoor, ook Toto Wolff (Mercedes) had een mening: fix qualifying now, or look like fools.

Met na vandaag nog 19 races te gaan, is duidelijk dat we niet op dezelfde voet verder gaan. De uitkomst van de vergadering tussen de FIA, Charlie Whiting en de teams vanmiddag kan twee kanten op.

1. Terug naar de situatie van 2015, met zonder knockout en weer 10 rijders in Q3.

2. Een tussenoplossing, met behoud van knock-out, maar andere variabelen. Het belangrijkste punt in dit scenario is een extra set banden voor Q3. Na Australië werd Pirelli hierom gevraagd, echter, de Italianen konden dit op zo'n korte termijn niet voor elkaar boksen. Voor China - over 2 weken - lukte het echter wel. Volgens de huidige regels moeten Q3-kwalificanten hun Q3-setje inleveren bij Pirelli, en de race starten op hun set uit Q2 . Die set wil je dus niet te ver pushen tijdens de kwalificatie. Een extra setje vers rubber voor Q3 - waar je ook op zou mogen starten - zou uitkomst bieden.

Echter, als de 90 seconden-klok blijft aftellen, dan is het nog steeds onmogelijk om een spannend slot te krijgen, waarin het gehele overgebleven veld aan het eind nog de snelste ronde kan neerzetten.

Het is bovendien de vraag of een extra setje rubber het halen van Q3 aantrekkelijker maakt. Romain Grosjean was gisteren zeer content dat Hülkenberg hem van de 8e plek stootte, want nu heeft de Fransman voor de race vrijheid in zijn bandenstrategie. Wellicht gaat vanaf China dus de verplichting te starten op je kwalificatierubber er af.

Wat er ook bepaald wordt vandaag, een herhaling van de kwalificaties van de eerste twee races van 2016 gaan we niet meer zien. En nu we het toch over banden hebben, deze setjes hebben de coureurs vandaag tot hun beschikking (Pirelli heeft berekend dat een driestopper het snelst is). Om 17:00 gaan we los!

Social