Autobahn

Wow. Aston Martin bouwt een Vanquish Stationwagon

Puissant rijke autoverzamelaars kunnen binnenkort Vanquish Zagato-kwartet spelen. Letterlijk. Aston Martin breidt de samenwerking met carrosseriebouwer Zagato uit en maakt een Shooting Brake én een Speedster op Vanquish S-basis.

4 modellen, 325 exemplaren

We kenden reeds de Vanquish Zagato coupé en cabrio (99 exemplaren elk), hier komen de Shooting Brake en de Speedster bij. De laatste twee carrosserievarianten worden geheel in lijn met hun voorgangers in hetzelfde dieprood gepresenteerd: de Shooting Brake krijgt eveneens 99 exemplaren en als wiskunde je beste vak was had je al opgemaakt dat de Speedster de zeldzaamste van allemaal wordt, met slechts 28 te maken eenheden. Welke overigens allemaal al verdeeld zijn onder de trouwe klanten, het zal ook eens niet... De 28 leden van Andy Palmers inner circle-jerk krijgen hun auto's ergens in 2018.

De Speedster komt niet onverwacht, deze is al gespot op de Nürburgring. De Shooting Brake echter is goed onder de lakens gehouden. Beide auto's (prijs: onbekend, maar reken maar dat het heel rap richting de 7 cijfers gaat) gaan wonderen doen voor Astons cashflow, geen wonder dat het bedrijf eindelijk weer winst maakt.

600 pk

Niet alleen de kleur van de laatste twee varianten is identiek aan hun voorgangers, de specs zijn dit eveneens. Dit betekent 600 pk uit een atmosferische 6 liter grote V12. Kenmerkende motieven zijn een body die geheel uit koolsotfvezel is opgetrokken (zoals elke Vanquish Zagato), de typerende Zagato-double bubble en een 'Z'-motief in 3D op de grille en roosters. Er zit zelfs een snufje Vulcan in, bij de ‘Blade’-achterlichten.

Bij de Shooting Brake is het devies 'vorm boven functie': het is een tweezitter, dus vergeet het als je je gezin er in kwijt wilt. Maar dat zal niet echt een bezwaar zijn. Vanzelfsprekend komen ook de laatste Zagato-varianten met de bekende prullaria in de vorm van een op maat gemaakt bagagesetje van het duurste leer met de fijnste stiksels. Yada yada, dat kennen we inmiddels wel. Niet dat we hiermee de nieuwste Aston-versies neer willen halen overigens, want mèn, wat zijn het weer juweeltjes.

Hoewel Aston Martin zich er niet over uitlaat, gaan we ervan uit dat de nieuwe Zagato's komend weekend debuteren op Pebble Beach. Temidden van veel, veel meer moois.