Autobahn

"Inruilpremies voor diesels maken de wereld stuk"

Om de lucht in de Duitse binnensteden te redden hebben de grote autofabrikanten besloten om bezitters van oude diesels te verleiden tot het kopen van een nieuwe. Maar volgens economen is het milieu helemaal niet gebaat bij nieuwe auto's

Deze week werden de nieuwste milieumetingen uit de veertig grootste steden van Duitsland bekendgemaakt. Veel goed nieuws stond er volgens Der Spiegel niet in: eigenlijk was overal de lucht smeriger geworden in plaats van schoner. Een opvallende uitkomst, aangezien de steden al jaren een milieuzone hebben ingesteld. De Duitse milieuzones werken met stickers, waardoor de bestuurders van auto's weten waar ze wel en waar ze niet mogen komen. De stickers worden toegekend op basis van het bouwjaar van de auto. De verslechterde luchtkwaliteit toont aan dat blijkbaar helemaal geen zin om onderscheid te maken tussen nieuwe en oudere auto's.

Milieuzonehaters

Enerzijds is dat natuurlijk mooi nieuws voor milieuzoneshaters: weg met die dingen, want het heeft geen zin. Maar aan de andere kant is dit slecht nieuws voor de autofabrikanten. De Duitse grootmachten hadden juist onlangs tijdens de Dieseltop beloofd om ervoor te zorgen dat er een hoop oude diesels van straat gehaald gaan worden om ze te vervangen door nieuwere auto's. Daarvoor geven de producenten een inruilpremie. Als we de luchtverontreinigingscijfers bekijken, blijkt dat weggegooid geld.

Milieu-economen

Maar er is nog een reden waarom milieu-economen het helemaal geen goed idee vinden om allerlei auto's plotseling af te schrijven. Het gaat daarbij om de verhouding tussen de vervuiling die een auto creëert tijdens de productie en het gedeelte dat hij uitstoot door daadwerkelijk te rijden. Econoom Henning Wilts van het Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie meent dat 60 à 70 procent van het grondstoffenverbruik van een auto tijdens de productie plaatsvindt. Het verbruik tijdens de periode dat de auto wordt gebruikt is maar 30 tot 40 procent.  Als er dus te jonge auto's nu al worden afgeschreven is het veel slechter voor het milieu dan er gewoon mee doorrijden.

Reacties

Flappie2006 12-08-17 | 23:11

Imho, de (Duitse) automobiel fabrikanten maken onze lucht stuk.
Lobbyisten betaald door de autoindustrie zijn dag in dag uit de normen aan het afzwakken.
Een gemiddelde Euro 3 diesel stoot in de praktijk 1,6x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 803 mg NOx/km. Bij Euro 4 is dat 2,7x 674 mg NOx/km.
Bij een Euro 5 is dat 5x de afgesproken hoeveelheden NOx. 907 mg NOx/km!
Bij Euro 6 is dat 7x de norm; 507 mg NOx/km
Vooral Euro 5 diesels zijn erg giftig en 39% van de diesels in Duitsland zijn een Euro 5 versie, juist die moet men aanpakken, maar de Pinokkios (fabrikanten) willen dit middels een software update fixen. VW-s sjoemel-diesel fix had geen effect op NOx uitstoot. De nu voorgestelde vrijwillige update waaraan iedere expert twijfelt of het iets uithaald werkt hoogst waarschijnlijk ook niet. Zeker binnen de gestelde kaders: geen meerverbruik en vermogensverlies. Stilzetten van deze gifdiesels is nu het enige wat werkt.
Euro 6 diesels kunnen ook veel schoner, tot wel 90% NOx reductie met een SCR, de industrie wil ze echter niet zo maken!
Dat kost ze namelijk ruim €1500 per verkochte Euro 6 diesel. Maal 5 miljoen zou dat een winst afbreuk van 7,5 miljard Euro zijn. Nein, wij mogen nog even door hoesten en er komt een vrijwillige software-update van €100. Kansloos!

CamaroHans 13-08-17 | 00:21

Als alle auto's 100% schoon zouden zijn, dan nog gaat de lucht niet schoon genoeg worden... stoppen met die onzin!

adjudant 13-08-17 | 04:44

Flappie2006

ben jij de aangewezen expert, zelden zoveel onzin gelezen,
de vermeende expert die twijfelt heeft andere belangen te verdedigen, milieulobby en betweters gaan de wereld niet schoner krijgen door het verbieden van verbrandingsmotoren, de hype om elektrische voertuigen is lachwekkend, de vervuiling neemt niet af door elektrisch rijden zeggen ook de expert,
Met het afpersen van miljarden van Duitse ondernemingen is de handelsoorlog net begonnen, de claimhyena,s brengen het milieu meer schade toe dan een vermeend vuile diesel,

mr.Cam 13-08-17 | 08:31

correct!

mr.Cam 13-08-17 | 08:32

adjudant dan hè.

Diotima 13-08-17 | 12:45

@CamaroHans: "de vermeende expert die twijfelt heeft andere belangen te verdedigen, milieulobby"
Goh, wat zijn die belangen van de milieulobby, behalve een schonere wereld voor ons allemaal?

adjudant 14-08-17 | 15:27

Diotima

te beginnen de milieulobby niet te vertrouwen ,gebruiken helaas hersenspinsel als feiten,

ristretto 12-08-17 | 23:13

Daarom rijd ik al jaren een oldtimer. Die is al gemaakt. Er hoeft geen nieuwe ( porcodio wat zijn die moderne auto's lelijk ) gemaakt te worden en je haalt je wegenwacht abbo er altijd uit.

Pierre Tombal 13-08-17 | 12:02

haha. Dat moet dan wel een Jaguar zijn want dat is de enige oldtimer die zo vaak stuk gaat én niet door de berijder zelf binnen vijf minuten weer aan de praat gebracht kan worden.

BekiekUtMoar 12-08-17 | 23:43

Logica is niet besteed aan klimaatterroristen.

Plukvandepetteflat 13-08-17 | 00:20

Klopt, logica is niet bepaald een gave die je bij een VAG-rijder zult vinden..

CamaroHans 13-08-17 | 00:21

Bij een Tesla rijder nog minder

der Schmutz 13-08-17 | 01:02

Klimaat is een verdienmodel.
Wat het klimaat echt goed zou doen is 1 a 2 miljard minder mensen op deze aardkloot.

adjudant 13-08-17 | 04:50

vooral minder Amerikanen/Britten/Canadezen/Australiërs zou helpen de aardbol weer leefbaarder te maken, het Angelsaksisch verdienstemodel is een ramp voor het milieu en de medebewoners van deze aardbol,

Diotima 13-08-17 | 12:49

@ der Schmutz 13-08-17 | 01:02 : "Klimaat is een verdienmodel. "
Hoe dan? Milieuzorg (lokaal & mondiaal) lijkt me toch vooral een kostenpost. Klimaatverandering ontkennen is pas een verdienmodel (zolang het principe van 'de vervuiler betaalt' niet wordt nageleefd).

Plukvandepetteflat 13-08-17 | 00:19

Niet de inruilpremies maar VAG en hun sjoemelmeuk maken de wereld stuk.
De leaskneusjes die het roetfilter en de EGR lieten saboteren deden de rest.

CamaroHans 13-08-17 | 00:22

Nog meer onzin....

adjudant 13-08-17 | 05:04

Plukvandepetteflat
jou wereld is stuk gemaakt door de agrarische sector,de scheep/luchtvaart, de pillen industrie, maar vooral Amerikaniche ondernemingen hebben jou wereld/lucht verziekt in Nederland,

Verwarde_man 13-08-17 | 04:17

Milieuzones, het bewijs dat lokale politiek hoofdzakelijk wordt bedreven door zwakbegaafde mensen. Logisch nadenken is een utopie voor dit soort mensen. Een soort klimaatgeloof gevoed door in dit geval door de autolobby

GerMonster 13-08-17 | 07:39

Verkeerde veronderstelling : het gaat niet om het milieu het gaat om de afzet van dik een miljoen nieuwe auto's , goed voor de economie.

Dat de luchtkwaliteit in de steden in de loop van de jaren achteruitgegaan is heeft een heel duidelijke oorzaak : Bergen oostvolk en ander spul wat zich alleen maar een goedkoop brik kan veroorloven, oostblok vrachauto's en de opkomst van die kut scooters op 2takt. 1 zo'n ding vervuild meer dan 20 oude diesels.

nieuwe_Deen 13-08-17 | 08:06

Is niets nieuws... in 2009 schreef de ADAC al: "Das Ergebnis zeigt alles in allem deutlich, dass angesichts der hohen Variabilität innerhalb
der einzelnen Städte kein bemerkenswerter Einfluss von Umweltzonen festzustellen ist,
Umweltzonen also nicht zu einer nennenswerten Verbesserung der Luftqualität beitragen
können."

nieuwe_Deen 13-08-17 | 08:19

En ook in 2012 schreef Die Welt al: "Die Luftqualität in Deutschland hat sich trotz der inzwischen mehr als 40 Umweltzonen und veränderter Energieerzeugung bislang nicht verbessert"

mr.Cam 13-08-17 | 08:36

Het is ook nogal naief (ik zeg liever dom, maar dat mag niet van mijn vriendin, want schijnbaar beledigend) om te veronderstellen dat je de luchtkwalitieit lokaal kan beinvloeden terwijl er zoiets bestaat als wind... Stupiditeit alom onder milieugekkies.

sinar2 13-08-17 | 09:27

Ondertussen word er wel flink verdient aan de milieustickers. 10 Euro vragen voor een plakkertje wat 20 cent kost.

nieuwe_Deen 13-08-17 | 11:20

Sterker nog: 5 euro als je zelf even bij de Tüv langsrijdt, tot €31,90 als je je laat leiden door een fear mongering website met een handige url...

Diotima 13-08-17 | 12:57


@sinar2 13-08-17 | 09:27

Ondertussen word er wel flink verdient aan de milieustickers. 10 Euro vragen voor een plakkertje wat 20 cent kost.
_
Goes, lees je mee? Leuk artikeltje als je de mensen achter deze websites interviewt en vraagt wat het hun oplevert!

AntonJensen 13-08-17 | 11:26

Gerelateerd:

"De elektrische auto is aan een opmars bezig, maar zal de auto met verbrandingsmotor niet volledig vervangen. Want ook elektrische auto’s belasten het milieu"

"De milieuvervuiling door het winnen van zeldzame aardmetalen in dagbouwmijnen in Chili, Bolivia (lithium voor batterijen), Congo en China is enorm, omdat de ertsen vaak zulke lage concentraties hebben dat de metaaloxiden er alleen met zuren uit kunnen worden vrijgemaakt. Dan gaat het met name om zoutzuur, zwavelzuur en salpeterzuur"
bron: FD.

Pierre Tombal 13-08-17 | 12:42

Wilts is niet echt vernieuwend met zijn mening. Deze werd namelijk reeds zo'n twintig jaar geleden door ter zake kundigen geponeerd. In een studie van Toyota uit die tijd valt te lezen dat uitgaande van een normale economische levensduur (10 jaar) een auto meer vervuilt tijdens de productiefase dan tijdens het totaal van gebruik en sloop. In dat rapport kun je ook lezen dat hybriden en EVs tijdens de productie nog eens extra vervuilend zijn, respectievelijk 110% en 130% (uit geheugen) ten opzichte van conventionele brandstofslurpers. Een EV is dus pas schoner wanneer deze minimaal vijf jaar heeft rondgereden en zelfs dan pas wanneer dat volledig op basis van groen opgewekte elektriciteit is, hetgeen per definitie onbestaanbaar is omdat dit voor slechts 2% van de totale productie geldt (je woont niet alleen op de wereld, Remy). Hoe dan ook, het voortijdig afschrijven van auto's in de veronderstelling dat je daarmee het milieu gaat rijden getuigt boven alles van buitengewoon slecht kunnen boekhouden.

Reageer

'De Formule 1 Grote Prijs van Nederland gaat naar Assen'

Sinds Max Verstappen succesvol is in de Formule 1 gaan er steeds meer stemmen op om de Grote Prijs van Nederland weer terug te laten keren op de kalender. Als het aan Lee van Dam ligt, wordt Assen de locatie voor het race-circus.

Lees verder