Autobahn

'De Formule 1 Grote Prijs van Nederland gaat naar Assen'

Sinds Max Verstappen succesvol is in de Formule 1 gaan er steeds meer stemmen op om de Grote Prijs van Nederland weer terug te laten keren op de kalender. Als het aan Lee van Dam ligt, wordt Assen de locatie voor het race-circus.

Niet Zandvoort, maar Assen moet de locatie voor de Grand Prix van Nederland worden. Hoewel de Noord-Hollandse kustplaats al haalbaarheidsonderzoeken laat uitvoeren, is er volgens Motorsport.com in het oosten van het land al een ondernemer die het risico durft te gaan nemen. Lee van Dam is de naam, en hij is geen onbekende in de motorsportwereld. De A1GP van Nederland op Zandvoort, maar ook de Champ Car races in Assen werden al door Lee georganiseerd. Ook de Gamma Racing Days en het WK Motorcross vinden dankzij Van Dam plaats in Assen, dus het is even doorpakken om ook de Formule 1 naar de Drentse hoofdstad te halen.

Het plan is om het circuit af te huren en dan de Grand Prix te organiseren: "Wij huren dit circuit voor de Gamma Racing Day, voor de motorcross en dus zouden we het ook voor de Formule 1 willen huren. Dat hebben we met de Champ Cars gedaan in 2007, de Superleague Formula en de laatste A1GP op Zandvoort."

Overigens moet er dan nog wel het een en ander aan het circuit veranderen. Vooral op het gebied van de veiligheid kan er wat verbeterd worden en ook het pitscomplex is te klein om de Formule 1 te kunnen huisvesten. Coureur Nico Hülkenberg ziet een race in Assen echter wel voor zich. En volgens Robert Doornbos was de bekende circuitarchitect Hermann Tilke afgelopen weekend al op het circuit, het lijkt er dus op dat Van Dam er geen gras over laat groeien.

Volgens Van Dam moet het allemaal kunnen lukken als het circuit zelf ook graag meewerkt. Dat betekent in ieder geval dat er nog een slordige twintig miljoen euro nodig is om het circuit te verbeteren. Zelfs van dat bedrag schrikt Van Dam niet: "Daar hebben we ook wel mogelijkheden voor, alleen het circuit moet het ook willen. De neuzen van alle partijen moeten dezelfde kant op wijzen en men moet zeggen: 'ga maar aan de gang'. Het zou goed zijn als er op de groene knop wordt gedrukt en dan gaan we kijken of er mogelijkheden zijn."

Voordat dit uitloopt in een wedstrijd tussen Zandvoort en Assen, die uiteindelijk beslecht wordt in een uitslag met alleen maar verliezers (lees: geen GP van Nederland) is het verstandig om een keus te maken. Wordt het Assen of Zandvoort? Daarna met zijn allen werken aan een mega-succes (voor Max).

Hier mag nog wel een stukje uitloopgrind bij...

Reacties

voldemort 12-08-17 | 14:41

Zandvoort is op een grijze doordeweekse dag wanneer er geen strand verkeer is al niet fatsoenlijk te bereiken. Vanaf de snelweg een duinpad met veel verkeerslichten en dan moet je nog door Heemstede, Aerdenhout, Bentveld en Zandvoort zelf. De andere route door Haarlem en Overveen is net zo treurig.

MoamaGP 12-08-17 | 19:51

Ik snap dat gezeur over de bereikbaarheid van Zandvoort nooit zo. Ik heb er nog nooit in de file gestaan en kom er toch een paar keer per maand. De zeeweg (route vanaf Overveen) is pas vernieuwd. Zelfs met de Verstappen racedagen gewoon tot op de parkeerplaats door kunnen rijden. Daarbij is er een station naast het circuit.

netniet 12-08-17 | 19:52

Zandvoort is van Oranje Nassau. Lee van Dam verwordt binnen no time tot Don Quichotte.

Watching the Wheels 12-08-17 | 21:15

@ MoamaGP 12-08-17 | 19:51
Dan zijn van die stromannen van Bouwend Nederland die voortdurend problemen signaleren die er niet zijn in de hoop dat ze een nieuwe weg aan mogen leggen voor iets teveel gemeenschapsgeld of niet @voldemort :-) ?

drs. P 12-08-17 | 15:36

Denkt met weemoed terug aan het jaarlijkse F1 evenement in Zandvoort. Net als de Veronica Strandcross. Prachtige evenementen allemaal gesloopt door linkse bakfietsers. Net als al die prachtige luchtshows waar honderden duizenden mensen een geweldig dagje uit aan hadden.

Satria 13-08-17 | 08:46

de red bull knockout us er nog steeds, en zo zijn er meer strandraces, ouwe jankert.

Pedro el Negro 12-08-17 | 16:09

Assen zal dan wel beter bereikbaar zijn maar zandvoort is toch meer f1 waardig

CamaroHans 12-08-17 | 20:04

Waarom dan? Niemand die ook maar iets van de historie nog kent... verder is het op alle fronten slechter.

Watching the Wheels 12-08-17 | 21:40

@CamaroHans 12-08-17 | 20:04
Ze hebben het circuit blijkbaar bijna gehalveerd 25 jaar geleden en.wikipedia.org/wiki/Circuit_Park_Za... dan wordt het inderdaad nooit meer wat.

Watching the Wheels 12-08-17 | 21:42

Oh wacht sorry, het is ook weer vergroot!

CamaroHans 13-08-17 | 11:58

Zandvoort zou inderdaad ook fantastisch zijn, maar daar moet zo ontzettend veel gebeuren dat ik dat gewoon echt niet zie gebeuren. In de duinen woont namelijk het West-Hollandse Zandholtorretje en dat is beschermd he....

wapster 12-08-17 | 17:32

Mag iemand wel een grote zak geld naar Drenthe brengen, want die F1's zijn alleen voor Bernie Eccelstone financieel interessant.

RonnieNietZoFlex 12-08-17 | 17:41

Ecclestone is niet langer de grote baas. Dat is Chase Carey.

Frits_v_Schuttingen 13-08-17 | 13:26

Wapster, hoelang heb jij wel niet onder een steen gelegen?

TuurlijkNiet 12-08-17 | 17:54

Of je zet een paar straten af in zeg groningen, laat de NAM de gaskraan weer kort openzetten en dan krijgen we onverwachte aardschokken. Eens kijken hoe de heren coureurs daarmee omgaan..

Linke.Loetje 13-08-17 | 10:02

Zeg dan gewoon niets....

Joris Draaksteker 12-08-17 | 18:00

Logistiek en overlasttechnisch gezien wint Hazz'n dit op zien slovv'n. Ook qua overnachtaccomodatie is Drenthe natuurlijk goed uitgerust met campings, B&Bs en dergelijke. Ben benieuwd.

DatInternetDingetje 12-08-17 | 19:31

Beide circuits zijn op dit moment niet F1 waardig.

Alhoewel ik Zandvoort graag een GP zou willen zien organiseren zie ik daar enorme beren op de weg: de bereikbaarheid is nul, de uitloopstroken zijn niet F1 waardig en de circuit infrastructuur van het circuit kan de belasting van een F1 GP niet aan.
In Zandvoort zou je moeten beginnen met het slopen van Center Parcs om in staat te zijn voldoende ruimte te creëren. Zie je het gebeuren? Ik niet.

Assen is eigenlijk ook niet geschikt voor een F1GP. Sowieso kwa baan is het niet GP waardig, maar ook daar laat de bereikbaarheid te wensen over. Vraag even aan mensen die tijdens een groot evenement op Assen zijn geweest.. urenlang stilstaan op parkeerplaatsen rondom het circuit is standaard.
De beschikbaarheid van hotels in de regio is ook niet optimaal.
Niet om lullig te doen, maar kijk even waar de grootste bevolkingsgroep in Nederland huist en kijk dan even wat de dichtstbijzijnde GP is. Spa Francorchamps anyone?

Ik zou ook graag een Nederlandse GP zien, maar het blijft op basis van wat we nu hebben luchtfietserij. Een nieuw uitdagend circuit op een goed bereikbare plaats; een soort basis voor de vaderlandse race scene zou een kans maken, maar Zvoort en Assen.. nope..

Gazzerop 12-08-17 | 23:44

Mee eens met (vooral) je laatste alinea.

Hoe het qua baan zit heb ik niet echt zicht op (ben geen F1 rijder) maar de bereikbaarheid is toch echt wel verbeterd. Sinds enige tijd heeft het circuit zelfs een eigen afslag.
Daarbij: verwacht jij ooit een grootschalig evenement waarbij je wel in 1x weg kunt rijden (zonder dat je eerder weg gaat)? Nee hè; overal waar veel publiek op afkomt heb je dat.
Dan noem je Spa. Als er een circuit berucht is om de gebrekkige voorzieningen en bereikbaarheid dan is het dat wel. En er nauwelijks iets aan veranderen, alsof ze er schijt aan hebben.
Dan is Assen toch echt wel voortvarender bezig.

Jammer alleen dat er zoveel gezeik is over geluidsdagen daar en dat een relatief kleine groep zeikerds het plezier van heul veul meer mensen denkt te moeten vergallen.
Dat circuit ligt er niet sinds gisteren ofzo...

Vind het jammer dat Zandvoort er steeds bijgesleept wordt en Lelystad er nu ineens buiten gehouden. Dat leek me een veel betere optie, voor een (goed) Zandvoort moet zoveel over de kop, dan kun je net zo goed opnieuw beginnen.
Maar als het aan mijn geheel niet van belang zijnde voorkeur ligt wordt het Assen, dan zou ik op mijn fietsje naar een F1 race kunnen. B)

artie 12-08-17 | 19:45

Kunnen we Schiphol niet afhuren voor een paar dagen F1. Asfalt zat om een mooi circuit op uit te stippelen en goed via de lucht bereikbaar voor de racestallen en toeschouwers uit de hele wereld.

Movvy 12-08-17 | 20:21

zelfs als je in nederland een circuit in orde krijgt moet je nog de F1 bazen weten te overtuigen.ze willen meer races in amerika,ze willen blijven racen over de hele wereld.maar je kan niet zomaar races op de kalender blijven gooien.de teams hebben nu eenmaal een winterstop nodig.dus welke race (uit europa waarschijnlijk) zou er dan moeten verdwijnen? engeland,italie,belgie and monaco zijn te iconische om ervan te gooien.duitsland en frankrijk moeten elk jaar vechten voor een gp op de kalender te krijgen (en daar moet je als nederland dan tegen moeten concureren) je kan altijd proberen maar centraal europe lijkt volzet in mijn opinie.

XaleX_2 12-08-17 | 20:25

Geen van beide. Straatrace in Rotterdam of bouw een nieuw circuit dat de komende 20/30 jaar meegaat.

Sonja26 12-08-17 | 23:36

Haha, Rotterdam, beter plan. Maarre, als R'dam de Tour krijgt, moet A'dam de Giro.
Oftewel, krijg je i.p.v. Zandvoort vs. Assen nu Rotterdam vs. Amsterdam.

CamaroHans 13-08-17 | 12:01

Grote evenementen gaan naar Amsterdam om te sterven, dat is al jaren zo....

Vaartje 13-08-17 | 12:05

Straatrace in Rotterdam (of op de Maasvlakte) lijkt mij ook het meest haalbaar. In Valencia lukte het ook, Rotterdam is meer geschikt dan Valencia. Als Max een Rotterdammer was geweest dan was het allang geregeld.

Wees_eens_creatief 12-08-17 | 21:11

Zandvoort is gewoonweg niet bereikbaar. Dit zijn evenementen met factor 10 aan bezoekers van welk event op Zandvoort dan ook. Dan ligt 010 en 020 ook helemaal op z'n gat.... zon event in de randstad... lol, alleen een volslagen gek bedenkt zoiets

Sonja26 12-08-17 | 23:34

Ik heb ditmaal beide Jumbo/Max-dagen onder de watertoren in Overveen gestaan: zelfs het drukste moment was nauwelijks file te noemen.
Factor 10? Blijkbaar heb je geen benul hoeveel verkeer zich er normaliter verplaatst.
Plus -eh- is Assen werkelijk zoveel beter bereikbaar?

Linke.Loetje 13-08-17 | 10:08

Ja, Assen is veel beter bereikbaar dan Zandvoort. Eigen afslag op A28 op nauwelijks paar honderd meter van het circuit. Dat ga je in Zandvoort niet redden.

Reageer