Autobahn

'Bestraf smartphonegebruik even zwaar als drank achter stuur'

We zijn het niet vaak eens met Veilig Verkeer Nederland, maar vandaag scharen we ons voor 100% achter de geriatrische club. In een open brief wordt geopperd smartphonegebruik in het verkeer qua strafmaat gelijk te trekken met alcohol.

We zeggen het vaak en zullen het zonodig een miljoenmiljard keer herhalen: smartphonegebruik achter het stuur is moord. Niemand is zo belangrijk dat hij/zij geen seconde zonder de verbinding kan, en als dat wel zo is dan heeft hij/zij een chauffeur. Punt.

Mensen die hun lulijzer tijdens het rijden niet met rust kunnen laten rijden bijkans nog slechter dan iemand met een stuk in zijn kraag, qua slingeren, rijden over vluchtheuvels danwel het scheppen van op de straat spelende peuters. Want het is het totaal waard om dit soort risico's te nemen wanneer je 5 minuten eerder dan anders een facebookpost kunt liken.

De VVN zet een tandje bij in het offensief tegen de smartphone door in een open brief aan demissionair minister Blok te stellen dat mensen die zich toch schuldig maken aan dit gedrag bestraft moeten worden als drankgebruikers. OK, we zien zoals altijd wel wat beren op de weg: er is voor drankbakken een complete promillagetabel met oplopende straffen, en smartphonegebruik is smartphonegebruik. Wat je wel zou kunnen doen is per recidive de strafmaat wat opvoeren: één keer gepakt? Een uur rijontzegging. Twee keer? Twee uur. Drie keer? Vier uur rijverbod. Enzovoort, enzodoor.  Als hardnekkige smartphoneverslaafde heb je toch altijd iets te doen tijdens je rijverbod. Verder, wat NIels Kalkman zegt:

Social

Reacties

CamaroHans 02-08-17 | 09:05

Mensen vinden altijd wel iets nieuws om door afgeleid te gaan worden tijdens het rijden. Die tablet in de nieuwe Tesla kan je mooi films op kijken....

Texacoballletje 02-08-17 | 09:09

We werken langzaam maar zeker toe naar het punt waarop standrechtelijke executie in de berm de norm word voor het vergeten om richting aan te geven. Er zijn legio mensen die een zwaar sjekkie draaien en terwijl met hun knie sturen. Als daarna de brandende peuk tussen hun benen op de stoel flikkert rijden die ook niet echt veilig meer, evenals de mensen die 20 kilometer lang achterover hangen naar een baby op de achterbank. Die zouden wel op hun smartphone willen kijken maar hebben hier geen tijd voor.

Sjaak_Balboni 02-08-17 | 09:14

Een geoefende roker draait een shaggie blind. Net zoals je op de oude telefoons met toetsen blind een sms'je kon tikken.
Op een smartphonescherm moét je kijken, je vestigt je aandacht erop. Die aandacht is dan niet bij het verkeer. Ik hoef je hopelijk niet te vertellen hoe snel je in stadsverkeer op andermans achterbumper zit als je even een paar seconden niet oplet.

sinar2 02-08-17 | 09:19

Of van die kwetterende wijven in een Twingo op weg naar de Huishoudbeurs. Bestuurster kijkt gemiddeld 5 seconde per minuut naar de weg en de andere 55 seconde naar de andere roddelwijven in de auto.

John McClane 02-08-17 | 10:25

Wat wil je zeggen? Telefoongebruik achter het stuur is OK? Omdat andere dingen ook afleiden? Serieus?

meneerjan 02-08-17 | 10:57

" Als hardnekkige smartphoneverslaafde heb je toch altijd iets te doen tijdens je rijverbod "

Daarom pleit ik er al langer voor om niet boetes te verhogen of rij ontzeggingen te geven, maar gewoon de telefoon in beslag nemen en vernietigen.
Dat is het enige wat echt pijn doet bij de homo smartfonicus.

Wat mij betreft zelfs een langer telefoon verbod, of een zwarte lijst waardoor je voor een bepaalde tijd geen abonnement kunt krijgen en alleen nog op prepaid toestellen kunt prieken.

En voor mensen beginnen over: ja maar m'n foto's, m'n contacten, m'n privacy. Jammerrrrrrr, had je maar niet zo dom moeten zijn. Pleur dat ding in 't dashboard kastje of de kofferbak met 't geluid uit en ga rijden en opletten. Je bént niet belangrijk en de statusupdate van tante Annie op FB ook niet.

New Quacka 02-08-17 | 13:17

Sinds wanneer is bewezen dat de smartphone DE oorzaak is voor meer verkeersslachtoffers?

Volgens mij zijn er veel oorzaken:
* opkomst van de elektrische fiets waar veel ouderen op rijden (die te snel rijden, te traag reageren en sneller botten breken of erger)
* opkomst van hulpmiddelen in de auto zoals cruise control (minder concentratie nodig tijdens het rijden, op cruise control willen blijven rijden terwijl je eigenlijk moet remmen etc)
* komst van vele oosteuropese vrachtwagenchauffeurs, die duidelijk minder goed kunnen rijden en vaker zich niet aan de regels houden (weinig rust, alcohol)
* komst van vele migranten, die nog slechter rijden
* verhoging snelheid op diverse wegen met daaraan gekoppelde snelheidsverschil tussen vrachtverkeer en normaal verkeer (80 of 130 km/u)
* Wegen worden steeds drukker en mensen steeds ongeduldiger
* Opkomst van de smartphone

Ik haat al die onzinnige regels. Ik ben voor eigen verantwoordelijkheid. Als jij een smartphone gebruikt in de auto en je veroorzaakt een ongeluk: dat is een poging tot doodslag (en bij overlijden van iemand dus doodslag). Straffen en de schade terug laten betalen aan verzekeringsmaatschappijn. De kans wordt steeds groter dat een ongeluk gefilmpd wordt.
Eigen verantwoordelijkheid dus.

Johnweer 02-08-17 | 14:43

Nog zo'n feitenontkenner...

Als je onderweg achter een auto zit die of slingert, of regelmatig onnodig remt, of langdurig links blijft hangen, of zonder richting aangeven/spiegelen ineens naar links komt, of dan weer hard en dan weer langzaam rijdt, of een combinatie van voorgaande dan zit in 9 van de 10 gevallen de bestuurder te bellen/sms'en/appen.

Gewoon eerste keer 1500,- boete, elke volgende keer consequent verdubbelen.

voldemort 02-08-17 | 18:07

Als je een beetje oplet op de weg dan pik je ze er zo tussen uit de types die met de telefoon aan het spelen zijn. Ik drink niet als ik nog moet rijden maar ik denk dat ik dan nog een stuk beter oplet. Alleen het reactievermogen is vergelijkbaar met een gemiddelde bejaarde als je daar rekening mee houdt valt het nog mee. Telefoon miepjes kijken niet eens meer naar de weg je ziet ze echt met de kop omlaag naar dat ding staren.

Reageer