Autobahn

Behold, de nieuwe Rolls-Royce Phantom

Rolls-Royce presenteert de achtste generatie van zijn toplimousine, de Phantom. Op het eerste oog niet heel vernieuwend ten opzichte van de vorige, maar er is wel degelijk veel gewijzigd.

‘The most silent motor car in the world’

De vorige Phantom stamde uit het begin van deze eeuw, waarmee het model voor autobegrippen een eeuwigheid is meegegaan. In 15 jaar tijd veranderde er technologisch veel, waar de Phantom vanzelfsprekend van profiteert. Comfort is the name of the game bij de duurste limousine money can buy, en dus beschikt de Phantom VIII over niet minder dan 130 kg aan geluidsisolatie. Op 100 km/u is het 10% stiller dan voorheen, wat prettig is, want in je Phantom-bubbel wil je het liefst zo min mogelijk meekrijgen van alle peasants om je heen.

Twin-turbo V12

Was de vorige Phantom nog atmosferisch, de nieuwe krijgt net als al zijn kleine broertjes twee turbo's op zijn twaalfcilinder geschroefd. Dit betekent 570 pk en 900 Nm. Maar vermogen, daar praat je niet over, dat is er gewoon. Ook de 8-traps Satellite Aided Transmission (SAT) kwam over van de Ghost en aanverwanten. 

Hiernaast beschikt de Phantom nu over een state of the art 12" breed TFT-scherm, laser- en LED-verlichting, vierwielbesturing, en een systeem met de naam 'Flagbearer', waarbij een camera obstakels voor de wielen herkent en de luchtvering hierop aanpast. Erg handig om de inzittenden geen druppel van hun 30 jaar oude whiskey te doen morsen. What a time to be alive.

'Gewone' Phantom en EWB

Direct bij de introductie komt de Phantom er in twee varianten: gewoon of als Extended Wheelbase (EWB), zeg maar het verschil tussen een slagschip en een slagschip waar je de Weense wals in kunt uitvoeren.

De Phantom staat voor het eerst op een eigen aluminium platform, voorheen werd het grootste platform van moederbedrijf BMW (van de 7 Serie) gebruikt. De eerste leveringen vinden begin volgend jaar plaats, tegen een vanafprijs van zo'n €500.000. Maar zo bestelt geen klant hem, naar schatting 100% van de kopers gaat voor een bespoke Phantom. In het dashboard zit een gallery die klanten kunnen vullen met het werk van hun favoriete kunstenaar: je vertelt Rolls-Royce wat je graag in je gallery wilt hebben, en Rolls neemt contact op met de kunstenaar om de wens van de klant mogelijk te maken. Dit is wat lastig voor fans van Warhol of Picasso, maar bij levende artiesten gaan de Britten hun uiterste best doen.

Samengevat: de nieuwe Phantom oogt grotendeels hetzelfde als zijn voorganger, maar dan minder bakkig. De grote wijzgingen zitten onderhuids en het bespoke-element komt meer dan tevoren tot uiting. Want een Phantom, dat is in de eerste plaats maatwerk en geen massaproduct. Deze Phantom moet het tot pakbeet 2030 uitzingen, daarna volgt een nieuwe generatie met batterijen.