Autobahn

Max Verstappen start als vierde in Silverstone

Het vijftigste Grand Prix-weekend van Max Verstappen is een 'thuiswedstrijd', vlakbij de Red Bull Racing-fabriek. De kwalificatie begint nat, maar eindigt in het droog. Hamilton rijdt de snelste tijd, gevolgd door Raikkonen, Vettel en Bottas. 

De grootste vraag van het weekend is of de auto van Max Verstappen het einde van de race gaat halen. Het is nu echter Daniel Ricciardo die motorische pech heeft. Al in de eerste sessie stopt zijn motor ermee. Op een langzaam drogende baan is het Fernando Alonso die alle eer naar zich toe trekt met de snelste tijd in de eerste sessie.

De tweede sessie is met een snel opdrogende baan spannend en rommelig. Helaas weet Alonso niet weer te knallen, zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne mag echter wel door.

In de derde sessie zijn de Ferrari's snel, Hamilton is echter sneller. Valtteri Bottas rijdt naar de vierde tijd, maar daar mag hij door een gridstraf niet blijven staan. Max Verstappen mag daardoor op de vierde plaats starten tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Q1: Alonso steelt de show

Op een natte baan is het Max Verstappen die als eerste naar buiten rijdt, gevolgd door zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo. De Red Bulls staan op intermediates, terwijl veel anderen supersofts rijden. Regenexpert Verstappen is echter na een paar minuten al duidelijk: het is nat genoeg voor de nat-weer-banden.

Na de eerste getimede rondjes ligt Verstappen op een derde stek, achter Ricciardo en Hulkenberg. De meeste coureurs glibberen een beetje: Hamilton schiet rechtdoor, en ook Vettel mist bijna een bocht. De eerste pechvogel van de kwalificatie heet echter Ricciardo: zijn motor heeft een probleem. Terwijl de Australiër al vijf plaatsen gridstraf zou krijgen wegens een nieuwe versnellingsbak, is het nu al in de eerste sessie voorbij. De plaats waar zijn auto strandt zorgt voor een rode vlag.

Na het hervatten van de sessie droogt de baan op, waardoor er veel snelle tijden worden gezet. Met nog vier minuten op de klok in Q1 wordt er geen regen meer verwacht en zet Max de snelste tijd om 157 duizendsten voor Hamilton.

Alonso rijdt op het vallen van de vlag over start/finish met supersofts onder zijn wagen. De Spanjaard met Hondapower rijdt daardoor de snelle tijd van Verstappen van de eerste plaats.

Out: STR,MAG, WEH, ERI, RIC

Social

Q2: Hamilton is het snelst

De tweede sessie geeft een steeds verder opdrogende baan, waardoor er andere rijders dan normaal vooraan staan. Halverwege de sessie staat Hülkenberg voor de twee Mercedessen en staat Verstappen nog onder de uitvalgrens. Dat wordt echter snel veranderd, Bottas rijdt de snelste tijd. Verstappen staat voorlopig op een vijfde positie.

Tegen het einde van de sessie verbetert Verstappen zijn tijd naar de tweede plek, op drie tienden achter Hamilton. De Ferrari's komen daarna echter met zijn tweeën voorbij in snellere tijden. De baan blijft opdrogen, waardoor het tot op het laatste moment spannend blijft. Hülkenberg duikt bijvoorbeeld onder de tijd van Max. Helaas weet Alonso zijn stunt van de eerste sessie niet te herhalen. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne haalt echter de derde kwalificatieronde wel.

Out: PAL, KVY, ALO, SAI,MAS

Social

Q3: Top ten shoot out

In Monaco haalde Vandoorne de derde sessie al eens, maar toen reed hij zijn auto kapot, waardoor hij niet mee kon doen. Silverstone markeert daarom de eerste Q3 voor de Belg. Zoals gebruikelijk rijden de twee Mercedessen als eerste naar buiten en zetten meteen de snelste tijden. Vettel nestelt zich echter tussen Hamilton en Bottas in, terwijl Raikkonen erachter rijdt met Verstappen daarachter.

Na een eerste run rijdt het veld de pitstraat in om daar pas drie minuten voor het einde van Q3 weer uit te komen. Ze gaan allemaal voor één hele snelle ronde. Hamilton zet de snelste tijd, gevolgd door Raikkonen en Vettel, Bottas rijdt de vierde tijd, maar zal zijn plek aan Max Verstappen moeten opgeven door een gridstraf.

Social

Durf jij te zeggen wie zondag in Engeland de race wint? Bij Toto kun je daar een leuk bedrag mee verdienen. Klik hier om geld te winnen met je F1-voorspelling!

Reacties

rolandet 15-07-17 | 15:26

5e in kwalificatie, maar mag 4e starten. Nuance

Memek 15-07-17 | 15:55

VIERDE met hoofdletters om maar vooral de nationalistische arrogantie wat aan te dikken. En zoals boven aangegeven was het VIJFDE minus een grid straf. Red Bull was voor de qual. ervan overtuigd Ferrari te verslaan, maar niets is minder waar.
Ik zou het prettig vinden wanneer de verslaggeving omtrent onze nationale held Max met wat minder vooringenomen overdrevenheid wordt gepresenteerd. Max heeft dat soort onzin helemaal niet nodig, daar is hij een maatje te groot voor.

Bubske 15-07-17 | 16:09

Positie wordt hier altijd in CAPS vermeld. Of hij nu als TIENDE of TWEEDE vertrekt. Niet zo jankerig doen.

Memek 15-07-17 | 16:15

Hoe zo jankerig, kijk ze hebben inmiddels het woord kwalificatie als gewijzigd in start, en nu is het woord vierde niet meer in CAPS.
Laten we hopen dat het Max morgen wat beter afgaat, hoewel het verschil in q. tijden, ca. 0,8 t.o. Vettel en 1, 0 Raikkonen nog steeds zorgwekkend is. Maar een briljante start en.... who knows.

netniet 15-07-17 | 16:22

Een briljante start en who knows ? Tsja aan het eerste gaat het wat de coureur betreft niet liggen. Misschien is Daniel wel beter af met zijn gearbox change, die heeft dan geen last van anti stall. Misschien dat een circuit zonder bochten een uitkomst is voor Max ?

XaleX_2 15-07-17 | 15:58

Gaan we nou echt pauper goksites promoten? Ik sla autobahn voortaan wel over dan.

Het Vragevuur 15-07-17 | 16:37

Alleen Nederlanders klagen bij gratis dingen nog steeds over de ads.

netniet 15-07-17 | 17:37

Je hebt gelijk vragevuur. Xalex +1.

FeddeSonnema 15-07-17 | 16:31

Gezien inhoud en nieuwswaarde lijkt de voltallige redactie hier aan de drank.. Ik nem een BB'tje en afscheid. Tot glamorama

Jackanders 15-07-17 | 19:23

Zonder regen en/of foutjes vooraan gaat er geen podium komen voor Verstappen.
Een regendans dan maar.

g[E]ulden 15-07-17 | 23:31

Goede reactie van Max na de show, dat ze nog altijd ver achter liggen op de 2 top teams (+1,5 seconden), ondanks dat RB het beter doet lijken dan dat het is. Jammer dat Ricco dit keer de pech heeft al in de training. Dat de betrouwbaarheid van RB doet alle problemen van ML verbleken met hun Honda leverancier.

Psycho Daddy 16-07-17 | 11:38

Tuurlijk. Ricciardo heeft inmiddels 5 podiumplaatsen te pakken, waarvan 1 overwinning. En dan zou Honda de zaken beter voor elkaar hebben? Nooit F1 gekeken dit seizoen blijkbaar.

g[E]ulden 16-07-17 | 13:57

Wedden dat vandaag weer een RB aan de kant komt te staan.

Wedstrijdkrokodil 16-07-17 | 00:47

Een team wat tot het uiterste gedreven zou moeten zijn om betrouwbaarheidsproblemen op te lossen levert weer een auto af die binnen de kortste keren stil is komen te staan. Liever Ric dan Max natuurlijk deze keer, maar het feit blijft dat er weer een RB13 op een cruciaal moment de geest geeft. Nu was het weer de turbo. Die hadden ze nog niet gehad. Elke keer is het wat anders. Dat is aan de ene kant goed natuurlijk, want herhaaldelijk dezelfde fouten maken is nog erger. Maar dat er geen einde aan de reeks problemen lijkt te komen is zorgwekkend. Op de een of andere manier lukt het niet om die auto's op enig moment in hoge mate bedrijfszeker te krijgen. Zover ik weet heeft RB nooit eerder betrouwbaarheidsproblemen op deze schaal gekend en de situatie op dit moment niet onder controle. Als Max de race uitrijdt kun je volgens mij van geluk spreken. Of het de volgende keer dan weer zo is is moeten we weer afwachten.

FrankVeer 16-07-17 | 10:26

Inderdaad, ik ben al blij als-ie dit keer de finish haalt. Wel hopen dat er tussen Ocon en Perez bij de start geen gekke dingen gebeuren en MV er in een bocht uittikken à la Kvyatt.

MoamaGP 16-07-17 | 12:20

Hopelijk podium vandaag! Villeneuve is nu zelfs positief over Max, zie NOS.
Moet niet veel gekker worden.

Reageer

Autobahn F1 Show: Sylvana & Giedo doen Silverstone!

Regen! Of niet. In ieder geval bespreken Sylvana, Giedo en René de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Glazen Bolide voorspelt meer dan ooit, de crashes zijn nog pijnlijker en de reaguurdersvragen worden nog beter voorgelezen. Kijk dan.

Lees verder