Autobahn

Hong Kong schaft belastingvoordeel af: Tesla-verkoop van 3000 naar 0

Nul nieuwe auto's, dat is hoeveel de Tesla-dealers afgelopen maand in Hong Kong verkochten. Niet heel raar, als je bedenkt dat ze ongeveer in prijs verdubbelden.

'De elektrische auto bestaat alleen maar bij de gratie van subsidies en belastingvoordelen'. Dit mantra van nurkse oude verstokte petrolheads die zijn opgegroeid met rijke brandstofmengsels in verbrandingskamers kennen we allemaal, en als we eerlijk zijn zit er ook een sterke kern van waarheid in. Alleen op markten waar de hoge aanschafprijs op de een of andere manier wordt gecompenseerd, worden redelijke aantallen elektrische auto's weggezet.

Hong Kong was zo'n markt: hier waren volelektrische auto's tot eind maart 2017 vrijgesteld van belastingen, en deze zijn torenhoog in het voormalige Britse protectoraat. Aangezien de maatregel netjes werd aangekondigd had de markt volop de tijd zich hier op in te stellen: in maart werden nog even 3.000 Tesla's geregistreerd, en daarna geen enkele meer. Voor die laatste piek verkocht Tesla overigens gemiddeld zo'n 170 auto's per maand in Hong Kong.

Nederland

In Nederland is de trend met Tesla stabiel stijgend. Voor wie het zich kan permitteren is een Model S/X in de lease lekker voordelig, met 4% fiscale bijtelling. Vaker echter staat een Tesla op de balans van een bedrijf. In de eerste zes maanden van 2017 werden hier 1.283 Tesla's verkocht, tegenover 863 een jaar eerder.

Reacties

adjudant 11-07-17 | 12:58 | 2

duur bedrijfsauto met weinig capaciteiten,

KermitDeKrikker 11-07-17 | 19:33

Wat moet een bedrijfsauto kunnen dan, volgens jou? Het is geen busje, dat klopt. Verder kan hij gewoon mensen van A naar B brengen, ik weet niet wat jij per se nog meer verwacht?

Het is géén vertegenwoordigersauto. Daar is de actieradius te klein voor. Maar voor zo ongeveer AL het andere lease-gepeupel, zie ik niet in waarom een Tesla 'weinig capaciteiten' zou hebben.

adjudant 12-07-17 | 04:11

dagelijks gebruik ? lees regelmatig dat de Tesla de 100.000 km niet halen zonder meermaals alle onderdelen te moeten vervangen, lijkt ook dat de garantiekosten hoger liggen dan de vermeende winstmarge,

alufoliegroothandel 11-07-17 | 13:08 | 5

Dat meer dan twee derde van alle Teslas voor dat ze hun 100.000 km beurt hebben gehad hun aandrijflijn vervangen hebben. Heeft er natuurlijk niets mee te maken. Gisteren stond er weer een Nissan Leaf langs de weg met panne hier. Een nieuwe Model S zou mij hier in Noorwegen 100,000 euro kosten. In twee jaar schrijf ik daar 40.00 op af, circa een euro per gereden KM. OK gratis stroom, tol, geen wegenbelasting, gratis Ferry en parkeren. Ik schrijf nu gemiddeld 5000 af en heb dus 15000 euro over voor diesel, wegenbelasting en parkeergeld. Nu is mijn auto 4 jaar oud maar een Tesla kopen van 4 jaar oud is wel het domste wat je kan doen.

Bromsmurf 11-07-17 | 13:10

Meer dan 2/3 heeft hun aandrijflijn vervangen na 100k km? Bron?

alufoliegroothandel 11-07-17 | 13:34

Ik las het een paar dagen geleden. Het was een link die op Drudgereport.com stond. Het was meer dan twee derde heeft voor dat ze 60.000 miles gereden hebben hebben hun aandrijflijn vervangen. Het gaat vooral om de motoraansturing, de motoren en de versnelllingsbakken. Ja ik weet eenTesla heeft niet een echte versnellingsbak maar je begrijpt wat ik bedoel.

Psycho Daddy 11-07-17 | 15:07

@alufoliegroothandel 11-07-17 | 13:34

Erg serieuze website ja...

KermitDeKrikker 11-07-17 | 19:34

alufoliegroothandel: jij gelooft ook echt dat je je penis in 1 dag met een meter kunt verlengen, denk ik? Niet alles wat op internet staat is waar. Dit is dus gewoon niet waar en hele dikke bullshit.

adjudant 12-07-17 | 04:15

KermitDeKrikker

de verhalen van Tesla/Musk niet te veel promoten of heb je aandelen van deze prutser ?

nooitgrappig 11-07-17 | 13:23

Zolang de 318/V40/A4 ongeveer €30.000 goedkoper is, zie ik dat niet veranderen. Maar het is interessant of de Model 3 hier verandering in kan brengen komende jaren.

nemo_rules 11-07-17 | 14:03 | 3

Ik vind Tesla een prachtig concept. Rijdt machtig. Maar zelfs met alle belastingvoordelen kan ik niet voorbij de Amerikaanse (=slechte) afwerking kijken. Vorige week nog een model X mogen aanschouwen waar deuren niet aansluiten en de spoiler scheef zit.

Wellicht een gratis bus Pur bijleveren?

alufoliegroothandel 11-07-17 | 14:15

Wat had je gedacht van gratis lucifers en aanmaakblokjes.

Altijd de lul 11-07-17 | 17:16

Niet nodig, Lithium pakketje openen en een beetje water geven is voldoende.

KermitDeKrikker 11-07-17 | 19:35

Altijd de lul: dan gebeurt er dus helemaal niets. Wil je lithiom-ium accu's gek krijgen, dan moet je ze kortsluiten, en dan valt het nog mee de effecten (want datgene waar je het mee kortsluit smelt, en dan is de kortsluiting over). Al wat spectaculairder wordt het als je ze gaat overladen. Wil je echt feest, dan zul je er iets dwars doorheem moeten jagen, een lange metalen pen ofzo.

reaguurste 11-07-17 | 15:09 | 6

Wat een waardeloos artikel. Natuurlijk heeft iedereen die plannen had om een Tesla te kopen dat in maart al gedaan. Dat er op dit moment (tijdelijk) geen Tesla's meer verkocht worden is vrij logisch en daar kun je niet van afleiden dat elektrische auto's niet kunnen bestaan zonder subsidies en belastingvoordelen.

adjudant 11-07-17 | 15:31

laat even zien dat een elektrische auto wel zonder subsidie en belastingvoordelen kan bestaan, de vermeende verbetering voor het milieu ook graag even laten zien,

GerMonster 11-07-17 | 15:32

O ja natuurlijk want die 3000 stuks in 1 maand hebben niets te maken met het belastingvoordeel.....

TuurlijkNiet 11-07-17 | 16:04

In de VS is de (federale) belasting korting slechts 7500 dollar. Die korting blijft bestaan tot het moment een EV fabrikant over de 200.000 voertuigen per jaar komt. Aangezien je in Texas helemaal geen Tesla kunt kopen (directe auto verkoop van fabrikant aan consument is niet toegestaan, moet via dealer netwerk) is dat ook de maximale korting. In California krijg je van de staat eveneens 7500 dollar subsidie ongeacht model.

Maar in de VS heb je (op dit moment) met een EV nog wel veel andere voordeeltjes zoals vaak gratis parkeren, gratis laadpalen, als bestuurder zonder passagiers toch over de carpoolstrook (HOV lane) en ook bij sommige tollwegen krijg je korting op je abonnement. Maar ook die voordeeltjes zullen op termijn verdwijnen.

Als Tesla elk jaar 100.000 Modellen 3 op de weg weet te zetten, wordt dit al snel onbetaalbaar.
Hoewel ik een Musk fan ben, hoop ik wel dat Tesla binnenkort eens echte concurrentie krijgt, want Tesla begint nu wel een heel erg grote voorsprong op te bouwen.

Wat Feitsma niet verteld, is dat niet alleen de Tesla verkopen in HK in elkaar zijn gezakt, maar voor alle EV's. Tesla staat in China slechts op de achtste plaats wat betreft EV verkopen. Overigens kreeg je in Hong Kong trouwens bijna 70% subsidie op een EV. 30% kwam van de Chinese staat en 40% van de stad..

Overigens heeft Mexico Stad ook flinke subsidies voor EV's in de hoop de smog problemen te verkleinen..

Guurearder 11-07-17 | 16:05

Op zich is het wel logisch dat als er in de vorige maand 17x meer dan het gemiddelde verkocht zijn, er de maand daarop even wat minder (of 0...) verkocht worden.
De claim van dit artikel is pas gerechtvaardigd als er een half jaar lang 0 wagens verkocht worden, dat kan niet al na 1 maand geconcludeerd worden.

Maar dan nog is het niet heel sterk om je punt te bewijzen door één van de meest extreme landen op het gebied van belasting op auto's als voorbeeld te nemen.

KermitDeKrikker 11-07-17 | 19:39

@Adjudant: de verbetering voor het millieu is reeds ruimschoots aangetoond. Alleen hele grote domkoppen beginnen weer over vermeend te zeiken. De accu's in deze auto's zijn geen chemisch afval, bevatten geen zware metalen en kunnen gewoon gerecycled worden. Als je ze weg wil gooien, mogen ze gewoon bij het huisvuil. Dan het lulverhaal over opwekking van energie, transport ervan, enzovoort, één grote energiecentrale welke centraal gefilterd wordt en niet middenin een stad staat en niet op maaiveldniveau uitstoot, is altijd beter dan tig miljoen door particulieren onderhouden brandstofmotortjes welke óók in stadscentra komen en hun vervuiling op maaiveldhoogte uitkotsen. Dit is allemaal al ruimschoots doorgerekend en aangetoond, alleen idioten beginnen daar weer over te neuzelen.

Volume heet het geheim. De electrische auto is echt prima zonder subsidies en wat dies meer zij te slijten. De hogere aanschafprijs kan fors omlaag als de markt groter wordt (en dat doet hij), en is ook niet zo'n probleem als je brandstof in de rekensom mee gaat nemen.

NU op dit moment, is het erg nog niet. Daar heb je gelijk in. Maar als je denkt dat het er niet komt, ben je echt ontzagwekkend dom. Waarvan akte.

CamaroHans 12-07-17 | 12:20

Er zijn weinig tot geen aanwijzing te vinden dat de markt zonder subsidies bestaansrecht heeft. Er zijn wel veel aanwijzingen dat deze flink gaat krimpen zodra de subsidie vervalt...

g[E]ulden 11-07-17 | 17:40

Hier in Belgie zijn ze ook dat voordeel af aan het bouwen richting 2020, dus aandeeltjes Tesla hebben hun beste tijd gehad, als veel meer landen dit beleid doorvoeren.

Reageer