Autobahn

Jenson Button: leave Vettel alone!

Bij zijn eenmalige terugkeer in Monaco ramde Jenson Button in een onbesuisde actie de Sauber van Wehrlein op zijn kant. Kennelijk levert het torpederen van concurrenten een gevoel van verbondenheid op: Jenson schaart zich achter Seb.

Jenson Button, die hadden we nog niet gehoord in Vettel vs Hamilton-ramgate. De oude McLaren-veteraan is van mening dat de FIA Vettel met rust moet laten en dat het tijd wordt om verder te gaan. Gisteren liet de FIA weten officieel dieper in Vettels Azerbeidzjaanse misdragingen te duiken. Er bestaat een mogelijkheid dat de Duitser alsnog geschorst wordt, een oordeel hierover wordt op maandag 3 juli verwacht. 

Button vindt dat de FIA geen oude koeien uit de sloot moet halen, aangezien Vettel al tijdens de race bestraft is. En - ook al zijn we het mordicus oneens met de fluwelen handschoentjes waarmee Vettel is aangepakt - we moeten Button hier volkomen gelijk in geven. Je krijgt als raceleiding één kans om een strafmaat te stellen, en die heeft de raceleiding verprutst met het uitgedeelde fopstrafje van 10 seconden. That's on them, hopelijk wordt er lering uit getrokken en de volgende keer wat langer nagedacht voor het uitdelen van de straf.

'Silly'

Button noemt de aanvaring 'silly', wat een aardig Monty Pyhton-esque understatement is. Maar als hij de clash zo ziet, dan is dat zo.

Met het huidige onderzoek tekent de FIA de facto een hoger beroep aan tegen zijn eigen uitspraak, wat slecht afstraalt op de organisatie. De raceleiding is niet verplicht binnen een bepaald kort tijdsbestek een oordeel te vellen. Als het voorval nog niet helemaal duidelijk was, dan hadden de stewards na de race in alle rust de beelden nog eens goed kunnen bekijken. Dat deden ze niet: ze kwamen binnen een half uur met een naar hun mening weloverwogen oordeel. Dan is het ook klaar: er is keihard gefaald, maar dat is Vettels probleem niet. De stewards hebben bij een race-incident de autoriteit en de verantwoordelijkheid, dat moet je dan niet achteraf voor een FIA-tribunaal recht willen zetten. Stuur je stewards langs SpecSavers of vervang ze, maar ga niet dubbel straffen.

Social
Social

Reacties

netniet 29-06-17 | 13:45 | 9

Nog steeds niet met je eens Feitsma. De straf tijdens de race gebeurt onder tijdsdruk en kon op dat moment zeker niet uitblijven. Het simpele feit dat de adjudant nu zelfs Button heeft ingeschakeld om iets dat zo krom blijkt als een ho*r pogen recht te strijken doet er niks aan af. Seb is een uitermate verwrongen mannetje dat eens iets flink ingepeperd dient te worden.

adjudant 29-06-17 | 14:06

ziet je niet lekker dat niet iedereen wil extra straffen, Sebastian Vettel heeft karakter wat jou helaas ontbreekt, blijf tetteren op Vettel en mijn geniet hier ontzetten van,
bij tempo 20 roekeloos rijden moet een straf van 5 jaar opleveren en 100 punten op je licentie pas dan is deze schande van Vettel uit de wereld en jaloerse mensen blij,

exqueeseme 29-06-17 | 15:28

Leer eens fatsoenlijk Nederlands als je dan toch perse de trol op een Nederlandse site wil uithangen.

En nu even on-topic. Los van het feit dat Vettel hartstikke fout zat en behoorlijk over de scheef is gegaan had de FIA moeten wachten met een straf. Nu hebben ze al een straf uitgedeeld en kunnen ze het niet maken er nog een straf bovenop te gooien. Een pittig gesprek daarentegen met een waarschuwing is het hoogst haalbare. Want dat zou wel op zijn plaats zijn.

netniet 29-06-17 | 15:51

Google translate, adjudant is Seb zelve, echt compleet van het padje. Hoop dat je hier nooit meer weggaat, je bent een simplistische bron van eeuwig vermaak. Xje.

een_mike 29-06-17 | 16:39

Beste Adjudant, je bent wel een beetje doorzichtig inmiddels, wou je serieus beweren, en echt antwoorden he? Dat als Verstappen had gedaan wat Vettel heeft gedaan, dat je dan ook had gezegd "wat een karakter heeft die jongen, en wat laat hij sportief zien wat Hamilton fout deed, zonder hem helemaal van de baan te rijden". Please. "onervaren, onverantwoord, levensgevaarlijk, een jochie, net z'n vader", dat zou je dan gezegd hebben, en terecht.

netniet 29-06-17 | 18:05

^ Precies wat hij zegt.

KermitDeKrikker 29-06-17 | 21:32

Vettel kan zich scharen in een lange rij van Duitsers welke goed waren in hun sport maar ook gewoon enorme egoistische sporthatende klootzakjes waren. Schumacher was daar ook één van, die ging ook over lijken om te winnen. Voetballiefhebbers zullen zich huftertjes als Rudi Völler wel herrinneren, was al precies zo'n klootzakje. Wél goed in de sport, maar totaal onsportief en bereid om alle regels te breken om maar eerste te zijn. Typisch Duits sportgedrag. Het woordt 'sportiviteit' of 'fair play' hebben Duitsers nog nooit van gehoord. Altijd al zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

adjudant 30-06-17 | 06:05

is dit niet de ontbrekende mentaliteit in NL? spugen maakt zeker veel vrienden? je verwisseld inzet met hufters, vergelijkt klootzakken met daadkracht, er zijn miljoen liefhebbers van Völler/Vettel/Schumacher en Duitse inzet, welke prestaties zijn in Nederland behaald met de eeuwige praatjes ?

adjudant 30-06-17 | 06:11

KermitDeKrikker

de laatste dagen zeker niet naar voetbal gekeken ? de Duits hatende Britten mochten weer met een trauma vertrekken, het oranje legioen ontbreekt wegens daadkracht of door de eeuwige overschatting van eigen kunnen.... vul zelfs maar in

exqueeseme 30-06-17 | 09:38

Laat je behandelen voor je Calimero complex!!!

sheldon cooper 29-06-17 | 13:48

Ik ben een fan van Hamilton en denk dat ze ook verder moeten gaan, het is klaar nu, op naar de volgende race, maar niet vergeten.

GoedenMorgenDezeMorg 29-06-17 | 14:06 | 2

eea is alleen maar verergert (in de publieke opinie?) omdat vettel voor hamilton eindigde, maar aan de headrest problemen kon vettel niets doen. Hamilton zou anders gewoon gewonnen hebben.

adjudant 29-06-17 | 14:10

het is maar de vraag of Hamilton zonder dit incident gewonnen had, de opinie in bepaalde Engelstalige/Nederlandse bladen/media heeft andere oorzaken dan dit tikje van Vettel,

KermitDeKrikker 29-06-17 | 21:27

Wie zegt dat die headrest niet door Vettel's tik is losgekomen?

Gerf 29-06-17 | 14:12 | 6

Het verschil met een race incident is dat dat meestal gebeurt in een split- van een split second. Dit was meer een onbehoorlijke road rage reactie van Vettel, die daarmee ook Hamilton zijn race compleet vergalde. De 10 seconden vond ik dan ook weinig, en een te lage straf. Maar gestraft is gestraft en daarmee zou het dan wel gedaan moeten zijn.

adjudant 29-06-17 | 14:31

Gerf

de 10seconden straf was al overbodig is mijn overtuiging, Vettel weet namelijk ook nog steeds niet waarom er een straf moest volgen, de uitleg van raceleiding is lachwekkend, roekeloos rijden met 20 kmh ?
gevaar opleveren voor Hamilton? was het wel opzettelijk van Vettel ?

De_Rokjesman 29-06-17 | 14:53

@adjudant : je maakt mij niet wijs dat de actie niet opzettelijk was. Hij kijkt naar Hamilton, zwaait met z'n hand en maakt een stuurbeweging naar rechts. Als het niet opzettelijk was, waarom zegt hij het dan niet? Nu ontkent hij enkel dat het 'gevaarlijk' was.

Moedwillig tegen een andere wagen rijden is roekeloos, of het nou met 1 of 100 km/h is geweest. Gevaar of geen gevaar. Je hebt je te gedragen. En daar krijg je die 10 seconden straf voor.

Als hij hem nou had afgesneden dan was het nog een andere discussie, maar dit is gewoon een tik geven. En dan nog naar de ander wijzen, kom op je snapt toch ook wel dat dit niet hoort?

Gerf 29-06-17 | 15:39

Adjudant, het gaat niet om roekeloos rijden, het gaat om "causing a collision", maar wat mij betreft zelfs om onbehoorlijk gedrag wat negatief afstraalt op de sport. Verder heeft hij hiermee Hamilton nadeel bezorgd. Een straf is dus op zijn plaats.

KermitDeKrikker 29-06-17 | 21:33

Adjudant, domme zak hooi, een F1 auto van rond de 900kg vliegt niet zo maar even met 3 wielen de lucht in door 'een tikje'. Ik stel voor dat jij even op dat circuit gaat staan en dan zal ik even zo tegen jou aanrijden, ok? Kunnen we daarna beoordelen of het een hrmless tikje was of niet.

adjudant 30-06-17 | 05:57

mag je wel autorijden? heb al auto,s kantelen zien bij tempo 20kmh,

Janloel7282 30-06-17 | 09:52

Dan geef je toch zelf toe hoe gevaarlijk het is om zelfs met langzaam rijdende auto's tegen elkaar aan te rijden.

Bizar trouwens dat er nog mensen zijn die twijfelen of Vettel het bewust deed. Als dat een stuurfout was, is hij de slechtste f1 coureur ooit.

Bubske 29-06-17 | 14:21 | 2

Gelijke monniken, gelijke kappen. Je kan niet de ene coureur wel zwaar straffen en de andere (omdat het toevallig een WDC winnaar is) met een veel lichtere straf. Daarnaast is het al de tweede keer in korte tijd dat Vettel de sport in diskrediet brengt.

adjudant 29-06-17 | 14:32

diskrediet ? laat me niet lachen,

KermitDeKrikker 29-06-17 | 21:29

Ja, diskrediet. Als je als coureur moedwillig op andere rijders in gaat sturen binnen de F1, of dat nu met 100 200 300 of 50km/h is, dan ben je een gevaarlijke gek die z'n emoties niet onder controle heeft, en dient je licentie op z'n minst voor één wedstrijd geschorst te worden.

Memek 29-06-17 | 14:38

Ik vind het niet passen dat er een straf na de straf wordt uitgedeeld.
Vettel had dit never moeten doen, hij zou qua ervaring zijn emoties wat beter moeten hanteren.
Maar het gebeurt wel vaker dat een hogere instantie, bijv. een officier van justite, een automobilist die al bekeurd is alnog voor het hekje daagt en hem/haar veel zwaarder straft, dan de boete die oom agent uitschreef, blijkbaar heeft de FIA ook en keer naar Blik op de Weg gekeken.

LaPetite 29-06-17 | 14:46 | 2

De actie van Vettel is te vergelijken met natrappen bij voetbal. Daar staat maar één straf op. Een rode kaart en dus een zwarte vlag. Of het nu met 20km/u gebeurde of niet. Zachtjes natrappen is ook rood. Vettel toont opnieuw wat een zielig en verongelijkt figuur het is - en een vreselijk slecht voorbeeld voor jonge fans. Als er na beraad een zwaardere straf uitrolt is dat niet meer dan terecht.

adjudant 29-06-17 | 14:54

raak spugen naar je tegenstander moet dan zeker levenslange schorsing opleveren? je reet afvegen met shirt van tegenstander met een executie ?
Tribunaal gaat Vettel 3 wedstrijden uitsluiten, Hamilton is kampioen en de rest van het jaar kijken we naar Hollywood, leuke vooruitzichten voor velen hier,

exqueeseme 29-06-17 | 15:34

Als jij dan niet meer reageert dan moet het maar zo lopen.

Dima Beeline 29-06-17 | 14:53 | 5

FIA moet een daad stellen. Talloze mafkezen in karts en lagere formule klassen zien hun held dit soort dingen doen en er mee weg komen. Dan mag het dus.
Vettel is een totale mafkees als hij volgestampt met adrenaline zijn zin niet krijgt.

De_Rokjesman 29-06-17 | 14:55

Te vroeg gepiekt, en nu het niet aankunnen dat anderen hem af kunnen troeven. Nu maar hopen dat Max niet dezelfde kapsones krijgt.

adjudant 29-06-17 | 15:05

de oplossing: Vettel moet voor eeuwig uitgesloten worden, geen Duitse deelname aan wedstrijden, we verbieden kritiek op Max/Nederlanders

exqueeseme 29-06-17 | 15:36

Hou toch eens op met dat achterlijke gestook van je. Dit heeft niets met Duitsers, Nederlanders of Belgen te maken maar alles met het gestel van Vettel. En die is niet oké. Je bent zelf een gefrustreerde Belg met een Calimero complex.

Gerf 29-06-17 | 16:14

@Adjuydant:
Hulkenberg is een gentleman. Heeft niks met duitsers of nederlanders te maken.
Vettel heeft al meerdere malen laten merken dat hij een soort Trump van de F1 is. Beetje janken als het tegen zit.

Gerf 29-06-17 | 16:16

Overigens zie ik Max als een halve Belg, halve Nederlander. Misschien daarom wel met heel veel talent

Grijpgraag&deStier 29-06-17 | 15:10 | 1

Zand erover, het is al besloten tijdens de race. Hadden ze daar maar ter plekke een fikse straf uit moeten delen, het was overduidelijk welke actie Vettel uithaalde. Wedstrijdleiding moet zichzelf eens achter de oren krabben in plaats van achteraf alsnog opnieuw te onderzoeken.

De_Rokjesman 29-06-17 | 17:38

Van overhaast straffen uitdelen is nooit iemand beter geworden.

Holein1 29-06-17 | 18:37

Vettel had Hamilton klem moeten rijden, uit moeten stappen en daarna effe verhaal halen en een spiegel af moeten breken. Dan was het pas een echte vent geweest. Was ook mooi TV vermaak geweest.

KermitDeKrikker 29-06-17 | 21:27 | 1

Bij ELKE sport is het zo dat er tijdens de wedstrijd door de scheidsrechter bestraft kan worden, en dan, op basis van bv. videobeelden of nader onderzoek, ná de wedstrijd eventueel nog door de bond. Bij voetbal komt het wel eens voor dat iemand bv. geel krijgt, maar de KNvB na het zien van de beelden alsnog besluit iemand een wedstrijd te schorsen.
.
Dat is in ELKE sport heel normaal. Ik zou dus niet weten, waarom dat voor de F1 ineens anders zou moeten. De wedstrijdleiding (=scheidsrechter) kan tijdens de wedstrijd een straf geven. DAt heeft hij gedaan. Als dan de bond (FIA) ná de wedstrijd ziet dat de straf niet passend is, kunnen ze een passende extra straf opleggen.
.
Daar is niets raars, oneerlijks of abnormaals aan. Graag je feiten kennen en een beetje redelijkheid betrachten, Feitsma.

adjudant 30-06-17 | 04:43

niet in elke sport mag je achteraf nog meer straffen opleggen, niet dingen beweren die je niet waar kunt maken,
trouwens dit akkefietje is al lang geen nieuws meer in de Heimat,
er zijn finales te spelen .... geen achterhoedegevechten om de knikkers,

Reageer