Autobahn

Jenson Button: leave Vettel alone!

Bij zijn eenmalige terugkeer in Monaco ramde Jenson Button in een onbesuisde actie de Sauber van Wehrlein op zijn kant. Kennelijk levert het torpederen van concurrenten een gevoel van verbondenheid op: Jenson schaart zich achter Seb.

Jenson Button, die hadden we nog niet gehoord in Vettel vs Hamilton-ramgate. De oude McLaren-veteraan is van mening dat de FIA Vettel met rust moet laten en dat het tijd wordt om verder te gaan. Gisteren liet de FIA weten officieel dieper in Vettels Azerbeidzjaanse misdragingen te duiken. Er bestaat een mogelijkheid dat de Duitser alsnog geschorst wordt, een oordeel hierover wordt op maandag 3 juli verwacht. 

Button vindt dat de FIA geen oude koeien uit de sloot moet halen, aangezien Vettel al tijdens de race bestraft is. En - ook al zijn we het mordicus oneens met de fluwelen handschoentjes waarmee Vettel is aangepakt - we moeten Button hier volkomen gelijk in geven. Je krijgt als raceleiding één kans om een strafmaat te stellen, en die heeft de raceleiding verprutst met het uitgedeelde fopstrafje van 10 seconden. That's on them, hopelijk wordt er lering uit getrokken en de volgende keer wat langer nagedacht voor het uitdelen van de straf.

'Silly'

Button noemt de aanvaring 'silly', wat een aardig Monty Pyhton-esque understatement is. Maar als hij de clash zo ziet, dan is dat zo.

Met het huidige onderzoek tekent de FIA de facto een hoger beroep aan tegen zijn eigen uitspraak, wat slecht afstraalt op de organisatie. De raceleiding is niet verplicht binnen een bepaald kort tijdsbestek een oordeel te vellen. Als het voorval nog niet helemaal duidelijk was, dan hadden de stewards na de race in alle rust de beelden nog eens goed kunnen bekijken. Dat deden ze niet: ze kwamen binnen een half uur met een naar hun mening weloverwogen oordeel. Dan is het ook klaar: er is keihard gefaald, maar dat is Vettels probleem niet. De stewards hebben bij een race-incident de autoriteit en de verantwoordelijkheid, dat moet je dan niet achteraf voor een FIA-tribunaal recht willen zetten. Stuur je stewards langs SpecSavers of vervang ze, maar ga niet dubbel straffen.

Social
Social