Autobahn

Een uitvaart voor uw auto, waarom ook niet?

Voor sommige mensen is een auto een instrument of noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Maar voor de liefhebber is hij emotie, een partner, een geliefde. Als die doodgaat vraagt dat om een waardige uitvaart. Een Uitrit.

Uitrit, een uitvaartservice voor je auto, is het afstudeerproject voor de Willem de Kooning Academie van Floris Kruijer. Of het nu ironisch of ernstig is bedoeld - we denken een beetje van beide - toch raakt het een snaar. Sommige mensen zijn echt bijzonder gehecht aan hun auto. De sterfscène doet pijn. 

Krijer speelt met dat idee met Uitrit, deels door er een oubollige pastiche van te maken. Van de website: "In overleg met de eigenaar van de auto wordt besloten of de auto direct naar een autokerkhof over wordt gebracht of dat er tijdelijk een rouwparkeerplek wordt verzorgd. Dit is afhankelijk van de staat van uw auto." 

Aan de andere kant doet hij ook best zinnige suggesties: "Na afloop (van de auto-uitvaart, AB) krijgt u een aandenken mee van uw auto in de vorm van een blokje: een CarCube (CC). De CC is een geperst onderdeel van uw auto, welke u mee naar huis kunt nemen zodat u voor altijd een waardevol aandenken heeft." Het gebruik van 'welke' in de laatste bijzin maakt het net echt.

U moet natuurlijk lachen om semi-diepe wijsheden als "Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden", maar talloze mensen zouden nauwelijks fronsen als dit op een annonce stond. Alleen wordt het nu in automotief verband gezegd. 

Kruijer heeft zich gespecialiseerd in advertising en wij zouden die gozer een tien geven. Al was het maar omdat-ie voorziet in een behoefte die volgens ons wel degelijk leeft bij de echte autoliefhebber.

Reacties

kapotte_stofzuiger 26-06-17 | 22:50

Een Japanse (of Franse) auto verdient ook een uitvaart. Duitse auto's verdienen een snelle crematie.

De gelaarsde kat 26-06-17 | 23:00

Goed idee, goed afstudeerproject. De jongens (en meisjes?) die dit bedacht en gemaakt hebben komen er wel. Bravo!

treser.info 27-06-17 | 07:04

ik snap niet waarom niet gewoon een wat groter gat wordt gegraven en de overledene in de auto wordt geplaats en de auto in het gat geplaatst, vervolgens dichtgooien Et Voila. Dat is wat ik zelf geplant heb. Full allu S8 met V10 blijf ik de rest van mijn leven houden en tegen die tijd dat het zover is heb ik alles voorbereidt op mijn eigen land. Is echt geen BS. Maar bovenstaande verhaal is wel sugestieve BS aangezien je auto tot een paketje wordt geperst en naast je in je graf wordt gelegd. Ben je dan mooi klaar mee als petrol head wordt je levenlang gekoesterde bolide tot moes geperst.

LonelyWanker 27-06-17 | 07:08

Gelukkig wordt de echte Brum daar niet geplet maar een andere auto dan de Bluebird.

Sunir 27-06-17 | 09:17

Ultime afscheid van een auto: Long may you run. Van Neil Young.

Reageer

VIDEO. De bizarre GP van Azerbaidzjan in 8 minuten

Met drie safety cars, een rode vlag, een stop & go penalty voor de leider in de wedstrijd en een winnaar die vanaf P10 startte was de GP van Azerbaidzjan zeker bijzonder. Minpuntje voor de Nederlanders is het uitvallen van Max Verstappen.

Lees verder