Autobahn

Truckers zitten thuis dankzij tachomonopolist

De overheid en digitalisering, het is ellende waar geen eind aan komt. Truckers zijn de dupe van gepruts met de uitgifte van smartcards voor de tachografen die de rij- en rusttijden bijhouden. Zonder mogen ze niet rijden, maar de kaarten zijn te laat.

Het is tijd voor de facepalm du jour: de overheid heeft het leveren van de systemen voor de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs uitbesteed. Heel goed jongens, laat de markt het maar oplossen. Alleen begrijpen ambtenaren marktwerking niet: ze hebben het beheer uitbesteed aan één enkele partij, Kiwa. Een monopolist dus, en wat doen monopolisten? Die falen. Geen concurrentie staat gelijk aan, 'we doen maar wat en daarna sturen je gewoon een rekening'.

Truckers moeten bij Kiwa een profiel aanmaken en een smartcard die in de truck de registraties noteert aanvragen. Het versturen zou binnen een week moeten gebeuren, maar Kiwa doet er volgens De Telegraaf (die in zijn papieren versie verschillende truckers sprak) nu vijf weken over om ze te versturen. Het probleem voor de chauffeurs is dat ze niet mogen rijden zo lang ze die pas niet hebben. 

Het prutsende monopoliebedrijf geeft de schuld aan de truckers, ze gebruiken het portaal verkeerd. Wie echter even naar de site van het bedrijf kijkt ziet dat alleen de voorpagina al bestaat uit een enorme brij van links, maar nergens een knop 'start hier'. Het lijkt dus nogal een slap excuus van de marktverstoorder.

Hoe kan het versturen van een pasje nou vijf weken duren? Om het allemaal nog erger te maken heeft de falende marktpartij ook geen prikkel om zo goedkoop mogelijk te werken. Het bedrijf maakt tenminste 25% winst volgens de belangenorganisaties van het vrachtvervoer TLN, KNV en EVO. Uiteraard mag een bedrijf winst maken, maar dit is een publieke taak die is uitbesteed, waarom wordt dat dan niet tegen de kostprijs gedaan?

Reacties

ArieDeKaleKanarie 10-06-17 | 16:07

Als je wil weten hoe het versturen van een pasje 5 weken kan duren, moet je even het CBR bellen. Een overheidsdienst waar pasjes door worden uitgegeven waarmee je mag rijden, die er op het moment zelfs tot 8 weken over kan doen om uberhaupt te antwoorden. Zelfs een falende monopolist is nog beter dan de overheid.

Overigens zie ik midden op hun site een grote knop 'Aanvraagproces stap voor stap'.

Johnweer 10-06-17 | 16:12

Druk er eens op zou ik zeggen...

little C 10-06-17 | 18:32

@Johnweer
Gedaan. Is er een plaats om de meest onzinnige link te nomineren?

GerMonster 10-06-17 | 16:13

Nog een paar jaar en alle truckers zitten permanent thuis, de zelfrijdende vrachtauto is namelijk nog veel belangrijker dan de zelfrijdende auto. Denk je eens de voordelen in voor de werkgever en natuurlijk de andere weg gebruikers.

laatmaargaan 12-06-17 | 07:34

Denk eens aan de voordelen voor dieven.
Een auto ervoor, een ernaast, en netjes naar de parkeerplaats 'duwen', zonder last van een kwaaie chauffeur die de dieven ramt.

Een autonome vrachtwagen, is een lege vrachtwagen.

Coffee Party 10-06-17 | 17:01

Als je dit al falen noemt, verdiep je dan eens in de vaarbevoegheidsbewijzen die KIWA uitgeeft. Ze snappen hun eigen regels niet, dus verzinnen ze er ter plekke een paar bij. Daarnaast worden wetten zo krom mogelijk uitgelegd. (verschil tussen rijnpatent en groot vaarbewijs bijvoorbeeld.)
Mijn favoriet "op onze website staat wel dat u met dat diploma dit bewijs kunt aanvragen, maar dat kan niet". Of: "in de wet staat inderdaad dat uw vaartijd telt, maar wij zijn het daar niet mee eens dus u kunt geen vaarbevoegdheid aanvragen. "

Maar ondanks onze prachtige EU kun je niet uitwijken naar landen die het wel goed regelen. Hoewel dat wettelijk wel mag, alleen eist KIWA dan weer een extra cursus die in de praktijk niet wordt gegeven.

En onze overheid blijft zich maar afvragen waarom de investeringen niet op gang komen...

gauloisesbleu 10-06-17 | 17:35

Het KIWA en CBR zijn de inderdaad monopolisten. Zelf heb ik in 2011 9 (negen!) weken moeten wachten op mijn chauffeurspas omdat er een -nooit uitgelegd- probleem was. Daardoor ben ik in crisistijd een goede baan misgelopen en heeft het nog 11 maanden geduurd voor ik ander werk had. Heeft me klauwenvol geld gekost. Had ik naar een andere organisatie kunnen gaan dan had ik tenminste nog iets aan de situatie kunnen veranderen. In rustige tijden voor het CBR laten ze mensen zakken voor hun examen zodat er werk gecreëerd wordt om de examinatoren aan de gang te houden. Tevens mag het CBR bij strafzaken in het verkeer adviseren bij de te uitvoeren straf en beoordelen of een bestuurder weer mag gaan rijden of niet. Daarvoor hebben ze hun eigen volkomen niet objectieve (verkeers)psychologen in dienst. Kortom, volledig willekeurig en een aan communistisch grenzend systeem.

Mr_Robijntje 10-06-17 | 18:00

In 2014 mocht ik 7 weken op Kiwa wachten voor de bevoegdheid B737, ook in de luchtvaart spelen al jaren problemen bij Kiwa. Niet onverwacht als monopolist wiens grootaandeelhouder de man van de minister verkeer waterstaat was.

NoE 10-06-17 | 19:36

TJa KIWA laat je hier 600 euro betalen voor je initiele PPL afgifte, terwijl het in een ander EU land (Griekenland), slecht een paart tientjes zijn.... 1 EU, ben benieuwd wanneer dat ook voor de burger van toepassing is...

rolandet 10-06-17 | 19:49

Een webportal is net als een mop. Als je "m uit moet leggen, issie kut

Super Grover 10-06-17 | 19:50

Een jaartje gewerkt bij die club KIWA. Nu begrijp ik de (echte) reden an de afgesloten vleugels in het kantoor, waar je alleen met een tag binnen kwam. Naast de "afgifte balie" zat ik samen met mijn collega's van de financiële administratie. Altijd gehoord dat het met tag's ging om te voorkomen dat men op de verkeerde afdeling kwam. Tot er een paar pissige chauffeurs stonden die verhaal kwamen halen. Nu ik dit zo lees, weet ik wel wat de echte reden was.
Die gasten doen echt ALLE vergunningen. Lucht, weg en water. Lang leven de concurrentie.
Moet je als normaal bedrijf eens flikken, heb je de ACM op je dak.

Max Headroom 10-06-17 | 20:07

In zo'n geval moet er (evt collectief) af te dwingen zijn dat de plicht om zo'n kaart te gebruiken 6 weken wordt opgeschort. Blijft dat zonder gevolg dan kan de overheid aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

kwakindezak. 10-06-17 | 20:32

Ze zeggen doodleuk 2x over dat ze je foto en formulier niet ontvangen hebben, vervolgens de derde keer maar aan getekend verstuurd en vervolgens weer 6 weken wachten op je pasje.

fabeltjesland 10-06-17 | 21:02

Ik heb de site bezocht, in het midden staat een link, digitale tachograafkaarten.
Bij het menu onder "producten" staan ook tachograaf linkjes. Wat is het probleem?

voldemort 10-06-17 | 21:54

Zo goed lijkt de digitale tachograaf ook niet te werken, vroeger reden vrachtwagens hooguit 85 maar het lijkt wel of ze steeds harder rijden 90 op de tomtom is geen uitzondering,

TuurlijkNiet 10-06-17 | 23:52

Een digitale tachograaf is geen speed limiter. De tachograaf registreert alleen de snelheid. Daarmee kan onder andere de politie zowel de snelheid van de vrachtwagen als de rusttijden van de chauffeur controleren..

voldemort 10-06-17 | 21:58

En dat de kiwa te duur is zal best, de ov chipkaart is ook 1500% duurder dan noodzakelijk.

Ay_Caramba 11-06-17 | 00:17

Het zou dan wel fijn zijn als de overheid in geval van uitbesteding dat doet aan meerdere partijen, goed voor de marktwerking.

loze stijl 11-06-17 | 12:53

Hmz.... ik kende KIWA alleen van de toiletpotten en kranen ( als keurmerk of als merknaam, dat weet ik niet meer)
Ik ben dan ook geen piloot of beroepschauffeur.
Even terug naar het artikel... Is dit de actuele situatie? Dat we maandag derhalve veel minder vrachtverkeer op de weg zullen zien? Enerzijds een voordeel want dan dus ook minder files maar anderzijds komt dit land krakend en piepend tot stilstand. Winkels worden niet bevoorraad, post wordt niet bezorgd ( oops, dat was op maandagen toch al wegbezuinigd) tankstations worden niet meer bezocht door brandstof leveranciers, het leger kan zich niet meer verplaatsen, bussen zullen niet meer rijden en ga zo maar door.
Reken er rustig op dat we dan een flink probleem hebben in dit kikkerlandje.
Ik gok dat de roverheid het niet zover zal laten komen. toch?

Reageer