Autobahn

Wetenschap moet Formule 1 weer spannend maken

De veranderingen in de reglementen van de Formule 1 dit jaar hebben nog niet de gewenste effecten opgeleverd. De inhaalacties zijn vooralsnog op weinig handen te tellen en dat moet beter. Daarom heeft Ross Brawn zijn hoop gevestigd op de wetenschap.

Tussen de eerste en de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada hield Liberty Media een persconferentie. De nieuwe eigenaar van de Formule 1 greep de gelegenheid aan om een blik op de toekomst van de autosport te geven. Namens de eigenaar zat chef regels en technische zaken Ross Brawn achter de tafel.

De Brit, die als teambaas en als technisch directeur meerdere kampioenschappen pakte, heeft een werkgroep van wetenschappers en ingenieurs opgesteld om nieuwe regels en auto's te ontwikkelen. Het probleem is dat het met de huidige auto's veel te moeilijk is geworden om in te halen (tenzij je Max Verstappen heet): dit jaar is er nog maar een keer een inhaalacties geweest op de leider in de wedstrijd. Dat gebeurde in Spanje toen Lewis Hamilton met zijn nieuwere banden Sebastian Vettel kon passeren.

De onderzoekers moeten niet gewoon een auto ontwerpen die makkelijker kan inhalen, ze moeten meer onderzoeken. Eigenlijk moet het hele systeem van inhalen in kaart worden gebracht om zo de hele filosofie erachter te kunnen doorgronden. Motorsport noteerde de volgende uitspraken van Brawn: "I don't want to call it an overtaking working group, because that is not what we are looking to do.

Naast beter inhaalbaar moeten de auto's ook veilig en racebaar blijven, dus wordt het geen kwestie van de verstorende aerodynamische details van de auto afhalen: "The fact is it won't be as spectacular and they won't go as fast as they are if we get rid of the aerodynamics. There is no way of just putting on bigger tyres and hoping you will go as fast as they will"

Brawn vindt het verder jammer dat er zo'n groot gat aan het ontstaan is tussen de drie topteams (Ferrari, Mercedes en Red Bull) en de rest van het veld. Gelukkig strijden vooral Mercedes en Ferrari goed met elkaar, de rest rijdt echter vooral achter de winnaars aan.

Reacties

ArieDeKaleKanarie 10-06-17 | 15:06

De snelheden liggen gewoon te hoog. Ze zijn zo licht en gaan zo hard dat het bijna rijdende vliegtuigen zijn en de aerodynamica een veel te grote rol gaan spelen. Zelfs max heeft al gemopperd toen hij in de 'vuile lucht' van een ander terecht kwam EN daardoor niet kon passeren.

netniet 10-06-17 | 15:26

Raak punt. Het verdiend dit seizoen zelfs aanbeveling om meer afstand te houden tot je voorganger. Wellicht is het idee van een externe motorleveranciers helemaal niet zo gek. Vrij trainen en daarna de motoren allemaal een beetje terugdraaien in vermogen zodat alles nagenoeg bij elkaar ligt.

ArieDeKaleKanarie 10-06-17 | 15:51

Of juist zwaardere motoren, minder aerodynamica. Geen downforce door vleugels overal behalve in de onderbroek van de chauffeur, maar downforce door gewicht.

tetra 10-06-17 | 18:22

En dan ook alle chassis hetzelfde? @netniet Zeg maar A1 Grandprix nl.wikipedia.org/wiki/A1GP

netniet 10-06-17 | 18:42

Dat moet wonderwel mogelijk zijn. Eveneens een beetje indy 500 stijl. Dan gaat het meer om de coureur maar de vraag is of een dergelijke omvorming van het circus haalbaar is. Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in. Bernie heeft immers een slordige 4 miljard gekregen van de huidige club voor een draak van een circus.

TuurlijkNiet 10-06-17 | 23:56

Daarin tegen lijken de Ferrari's minder problemen te hebben met de vuile lucht. Mercedes heeft 3 jaar lang vooraan gereden, dus hebben waarschijnlijk te weinig onderzoek gedaan naar het gedrag van de auto als deze in vuile lucht rijd. Men ging er (ten onrechte) vanuit dat zij opnieuw de beste auto zouden hebben..

speedyy 10-06-17 | 21:24

ArieDeKaleKanarie 10-06-17 | 15:06 - te hoog??, het is Formule 1, wat a decenniawijd de reputatie heeft of hoort te hebben om records te breken door snelheid en wetenschap...... anders kan je het hele veld net zo goed in een Renault Clio zetten....... een snelheid in een topklasse KAN NIET te hoog zijn, als de auto's snel zijn, zijn de circuits gewoon te langzaam.

ArieDeKaleKanarie 10-06-17 | 22:40

Amerikaans gedacht. Het gaat in de F1 niet om topsnelheid pur sang. Het gaat óók om snelheid in bochten etc. Anders kunnen ze net zo goed op een lange runway gaan racen heen- en weer.

De innovatie zit 'm niet in topsnelheid. Anders zouden ze nu wel 500km/h rijden op hun top, want technisch is dat gewoon haalbaar. De innovatie zit 'm in het vermogen op de weg houden, bestuurbaar houden, bochten kunnen rijden, aerodynamica, veiligheid, remmen, hybride systemen, enzovoort, en voor geen van die allen is het vereist dat ze 350km/h max rijden. Dat kan met 300km/h max óók al prima.

Verder is het de combinatie van de hoge topsnelheid bij het lage gewicht wat de problemen veroorzaakt. Zoals gezegd zijn het nu meer laagvliegende vliegtuigen, dan hardrijdende auto's.

Reageer