Autobahn

Bosch deed het vuile werk voor VW en maakte sjoemelsoftware

De verdenking bestond al langer: Volkswagen heeft wat betreft sjoemelsoftware niet alleen gehandeld. Nu wijzen beschuldigende vingers naar Bosch.

Een samenwerkingsverband van een Amerikaanse en Duitse universiteit heeft de wijzende vinger van stal gehaald en komt de zware beschuldiging dat de software achter Dieselgate afkomstig is van het illustere elektronicaconcern Robert Bosch. Het zijn de techneuten achter uw was- en boormachine die ook verantwoordelijk waren voor de reden waarom iedereen voortijdig sterft aan de diesels uit de Volkswagen Group. 

En niet alleen die van Volkswagen, maar ook het gerommel bij Fiat moeten we duiden vanuit deze gedeelde bron: Bosch leverde de code ook aan FCA. "We find strong evidence that both defeat devices were created by Bosch and then enabled by Volkswagen and Fiat for their respective vehicles." Teringjantje.

De onderzoekers staven hun claims doordat ze op een VW-portal technische documenten vonden met daarop copyright-claims van Bosch. Het portal was bedoeld voor voor garages, monteurs en liefhebbers die de software van hun motor willen aanpassen, zoals tuners. Daaruit kan geconcludeerd worden dat Bosch de software oorspronkelijk geleverd heeft, al melden de onderzoekers wel dat de fabrikanten uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor wat ze in hun auto's stoppen.

Een direct lijntje tussen Bosch en de sjoemelsoftware kan daardoor niet direct worden aangetoond, maar als wij u waren, checkten wij die wasmachine nog even. 

Reacties

DutchNinja 09-06-17 | 21:40

Als de EU een goed bod doet ben ik bereid om het hele boekje open te doen voor ze, kunnen ze die onderzoekers naar huis sturen. Heel veel merken rijden met ECU's van het merk Bosch. Bosch bied de optie om een fabrieksdefault pakket in het ECU mee te leveren zodat de gebruiker (de autobouwers) deze alleen nog maar een beetje hoeft aan te passen voor hun eigen motor. Bijna alle fabrikanten kiezen voor deze optie en dus zit er in bijna elke auto dus gedeeltelijk Bosch software. Daarnaast rijdt letterlijk iedere fabrikant met sjoemelsoftware, ik kan zelfs de mappen aanwijzen als het moet.

Hoe ik dit alles weet? Ik ben zelf professioneel chiptuner geweest bij 1 van de grootste tuners van Nederland waar ik ook zelf de tuningspakketten maakte. ECU's hebben dus weinig geheimen meer voor mij.

ArieDeKaleKanarie 09-06-17 | 21:58

Elke consument wist al sinds de jaren 80 dat verbruiks- en uitstootcijfers bullshit waren. Daar hoefde je geen verstand voor te hebben van ECU's. Het was verder ook niet zo'n probleem, niemand voelde zich bekocht, iedereen wist het, het was zuiver voor de cijfertjes en de belastingdienst.

Wij cq. de EU zijn debiel dat we hier zoveel tijd aan besteden. Er is namelijk maar één reden voor; en dat is het feit dat de USA autoindistrie kapot is, op sterven na dood. Die sjoemelden zelf net zo hard mee, maar ja, dat is al kapot, dus ging men zoeken naar hoe de EU autoindustrie een schop te verkopen. En de EU is zo dom daar volop aan mee te werken.

Waarom de EU het geld niet gewoon rechstreeks aan General Motors of Detroit overmaakt, is mij een raadsel.

nelis5688 10-06-17 | 13:11

Hoe kan je aan de map zien dat het sjoemel is dan? Het idee achter de software is toch juist dat er een andere map gebruikt wordt op t moment van een emissie test? En tijdens normaal gebruik het mengsel rijker is. Als het zichtbaar is voor een tuner, dan verbaast t mij dat het niet eerder aan het licht is gekomen.

DatInternetDingetje 10-06-17 | 13:47

Stierenpeop!
Dat leveranciers van ECU's frameworks (kunnen) leveren moge duidelijk zijn, dat er in zo'n framework zg triggers zijn ingebouwd om bij een vooraf bepaalde reeks evenementen een aktie te ondernemen is ook voordehandliggend, maar om te stellen dat Bosch het hele verhaal faciliteert is ongeveer hetzelfde als de schuld voor alle oorlogen bij Dhr. Kalashnikov in zijn mik te schuiven.

Ieder motor type heeft zijn eigen calibratie nodig, dat kan je niet oplossen met een of ander off the shelf product. Dat de ECU een soort opgevoerde PLC is moge duidelijk zijn en dat de basis van de handelingen bij alle motoren gelijk is moge duidelijk zijn, maar de feitelijke calibratie is iets wat de fabrikant doet.
Het kan dus goed zijn dat je zowel bij Fiat als bij Mercedes dezelfde ECU onder de motorkap vindt, maar vaak verschillen die ECU's toch op detail niveau en is de software uiteraard voor 100% van de auto / motor fabrikant.

Roadsurfer 10-06-17 | 17:02

Klopt DutchNinja ik heb vele tuners gesproken en 1 daarvan heeft een keer een opdracht voor het OM gedaan omdat die zijn expertise niet in huis hadden. Is een heel lang verhaal maar hij vertelde mij toen dat Bosch de kwade genius is achter de reeds lang in alle auto's aanwezige zwarte doos en sjoemelsoftware. Je hebt helemaal gelijk laat die andere onwetenden maar lullen.

DutchNinja 10-06-17 | 17:53

@Nelis, er staat geen uitleg bij de mappen maar je weet waar een map voor dient. Je ziet ook meerdere mappen voor hetzelfde proces. Een turbo-map (hoeveel druk de turbo mag opbouwen) kom je bijvoorbeeld gemiddeld wel zo'n 4x achter elkaar tegen. Met goed speur werk kan je dan achterhalen bij welke voorwaarde welke map wordt gebruikt. Dit process kom je dus bij eigenlijk alle mappen wel tegen. Een logisch vervolg is dus dat je kan achterhalen welke mappen er worden gebruikt tijdens een emissie test en welke op de openbare weg.

@DatInternetDingetje, denk eens goed na over hoe jouw auto werkt. Heeft jouw auto een fundamentele andere motor dan een ford, fiat, bmw, vag? Bijna alle motoren hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een turbo, werkt deze bij ieder merk fundamenteel anders? Heel simpel, nee dat doen ze niet. Het ECU van Bosch kan dus dezelfde map gebruiken in een ford, fiat, bmw, vag, enz. Natuurlijk moeten er wat waardes worden aangepast voor druk, toerental, om maar iets te noemen maar de map blijft uiteindelijk hetzelfde. Zoals ik hierboven al aangeef komen mappen meerdere malen voor, dus alhoewel BMW andere waardes in de turbo map zet is het voor BMW net zo makkelijk om een sjoemelmap te gebruiken als voor ford, fiat of vag. Vaak laten ze de triggers gewoon intact waardoor dus dezelfde locatie wordt gebruikt.

Guus Muisarm 09-06-17 | 22:02

Alle jezus. Wat een kut bericht. Dit was al meteen bekent. Bosch leverde software met aantekening dat het niet voor eindproduct gebruikt mocht worden.

Winston1 09-06-17 | 22:50

Bij VW staan nu eenmaal veel duitse politici op de loonlijst ( legaal ), die de EUSSR, de pers, en milieu organisaties het zwijgen op leggen. Bosch heeft die politici blijkbaar niet.

adjudant 10-06-17 | 04:02

noem maar een paar namen die op de loonlijst staan staan volgens jou verhaal,

xspalm 09-06-17 | 23:54

Duh, als je in je Audi (maar waarsch ook VW) een 'geheim' menu vrijstelt, kun je van allerlei softwaremodules de versie lezen, de fabrikant en soms de programmeur. Tot mijn stomme verbazing zag ik daar de naam Magneti Marelli tevoorschijn komen. Dezelfde Italiaanse club die in 1973 ontstekingen maakte voor de oude Fiat 128. In een Duitsche Automobiel. :-)

adjudant 10-06-17 | 04:15

Bosch leverde de code aan FCA zodat de Amerikanen ook iets kunnen vinden, Bosch levert legale software aan alle autobouwers ,autobouwers wereldwijd beginnen te sjoemelen met deze software, Amerikanen verliezen de strijd en roepen het protectionistische FCA om hulp, Ford,GM,Chrysler mogen door gaan met sjoemelen maar de Duitsers moeten miljarden afstaan ,

adjudant 10-06-17 | 04:28

W.J. Hilderink

Hoeveel levens heeft deze software al gered ?

Simon_GS 10-06-17 | 08:23

Ik leer hier vooral uit dat die software niks speciaals was maar om code te schrijven die als doel heeft in labsituaties andere emissiewaarden te genereren dan onder normale omstandigheden is wel iets anders. Daar is doelbewust code voor geschreven en of dat door Bosch is gedaan is uit dit bericht niet op te maken.

Tom Aatje 10-06-17 | 11:10

Dat soort code zit letterlijk in _iedere_ auto

pedro300 10-06-17 | 09:18

elke keer dat ik met franse psa diesel`s bij de apk kwam was het in een fluit en een cent klaar met de roetmeting ,want ze waren beter dan ze moesten.. maar er stonden altijd vw bmw mercedes die eerst flink rondgeragt werden om de uitstoot voor de keuring goed te krijgen ,dus allang bekend dat die duitser`s smeerdekens waren

adjudant 10-06-17 | 11:12

helaas heeft ook PSA sjoemelsoftware in gebruik, de Duitsers zijn net als alle andere nationaliteiten niet heilig te verklaren,

pedro300 11-06-17 | 09:47

onzin psa werd door duitse minister niet genoemd ,renault wel

pedro300 11-06-17 | 09:50

er is nml verschil tussen een niet goede ingespeelde software of een extra software die de test besodemieterd ,het ene is een bug zoals zoveel pc`s en apparaten hebben , het andere is sjoemel

Bytemaster 10-06-17 | 11:44

Huh??? Volgens mij werd Bosch al vanaf dag 1 van het sjoemelschandaal genoemd. Hilderink, heb je onder een steen geleefd?

SanderVreibik 10-06-17 | 13:19

Zelfs sjoemelen kan vw niet zelf.

Martinspire 10-06-17 | 14:02

Bosch doet gewoon wat de automerken wilden. Beetje jammer om dan hen de hele schuld proberen te geven, terwijl je gewoon weet dat je fout zit. Misschien had Bosch het wel moeten melden en weigeren, maar dan gooi je ook je eigen glazen in en dat is dan weer niet zo handig.

Allemaal 10-06-17 | 15:14

VW had als enige de moed om de uitstooteisen van allerhanden niet-verkozen organisaties te bestempelen als onhaalbaar. Toch is het als wet doorgedrukt. Want de beker van de klimaatverandering moet leeggedronken worden. Je kon er op wachten dat er gesjoemeld zou worden, want het onhaalbare kan niet op een eerlijke manier alsnog worden bereikt.

Plukvandepetteflat 10-06-17 | 15:29

Oud nieuws en weer een mislukte poging van VAG om de handen in onschuld te wassen.
Ruim een jaar geleden heeft Bosch al verklaard dat dit alleen voor test doeleinden gebruikt mocht worden. VAG zag hierin de mogelijkheid om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en enpassant de Nederlandse fiscus een poot uit te draaien.
Het is immers VAG dat het meest geprofiteerd heeft van de fiscale stimulatie van zuinige voertuigen.
We weten nu allemaal dat hoe zij dat voorelkaar kregen.

adjudant 11-06-17 | 05:22

Plukvandepetteflat

we weten inderdaad hoe eenzijdig jou verhaal is, geen enkele autobouwer heeft een schone dieselmotor weten we inmiddels, welke autobouwer heeft geen software in gebruik ?

pedro300 11-06-17 | 09:52

het brandstofgebruik van een auto is geen maatstaf voor wat er uit de uitlaat komt ,dat moet nml door katalysator en roetfilter schoongemaakt worden en aan de norm voldoen

Reageer