Autobahn

Rijtest: de Volkswagen Arteon

De auto die in 2015 op de beurs van Genève werd gepresenteerd als Sport Coupé Concept is inmiddels bijna ongewijzigd in productie gegaan, maar heet nu Volkswagen Arteon. Tijd voor een rijtest.

Sinds godenzoon Phaeton een stille dood stierf zat Volkswagen zonder topmodel. De Touareq was wel de grootstte VW op de markt, maar kun je een SUV als vlaggenschip beschouwen? Voor die titel heb je wat beters nodig. De Arteon bijvoorbeeld. De auto vervangt de CC, die aanvankelijk nog Passat CC heette. Dat betekent dat de auto die twee auto's tegelijk moet vervangen voor beide een iets andere invulling moet verzinnen. 

Hij is groter geworden dan de Passat, de auto meet in de lengte tien centimeter meer. De wielbasis van de Arteon is vijf centimeter langer dan die van de Passat. Verder is hij vier centimeter breder en drie centimeter lager. Uiteraard gebruikt VW voor de Arteon net als voor de Passat ook de MQB-basis.

Arteon 2.0 TSI + DSG + 4Motion

De eerste aanblik van de auto als hij op straat staat geeft toont een behoorlijk sportief uiterlijk. In tegenstelling tot de CC en bijvoorbeeld een Mercedes CLS heeft de Arteon een lijn die lijkt alsof de auto naar voren wil springen. Vanaf de motorkap loopt het design vrij snel omhoog, om daarna geleidelijk af te nemen. Het hoogste punt lijkt verder naar voren te liggen dan bij die andere auto's. Het is een bijzondere lijn, maar het ziet er goed uit. De scherp afgelijnde wielkasten helpen ook om de auto er goed uit te laten zien.

Het model dat we als eerste testen heeft de grootste motor in het vooronder liggen, de Arteon 2.0 TSI met 280 pk, gekoppeld aan een DSG-automaat en 4Motion vierwielaandrijving. De motor kennen we in lichtelijk ander uitvoeringen uit de Golf GTI en de Seat Leon Cupra 300. In de Arteon voelt hij als een fijne compagnon. De dubbele koppeling schakelt vrij laat door, wat de auto af en toe wat luidruchtig laat klinken. De topsnelheid is afgeregeld op een Teutoonse 250 kilometer per uur.

Alle auto's die bij de testrit beschikbaar zijn hebben de allergrootste wielen gemonteerd gekregen: 20 inch velgen met hele lage banden. Volkswagen bezweert dat ze het onderstel hebben afgesteld om met zulke oncomfortabele banden te rijden. In principe rijdt het ook prima met de banden, maar vlak na het uitgiftepunt van de auto's rijden we iets te snel over een venijnige verkeersdrempel die het gevoel geeft alsof we de auto in duizend stukken gereden hebben. Gelukkig is er niets aan de hand, maar veren deed het systeem daar in ieder geval niet.

Het drempelgeval had misschien voorkomen kunnen worden als de nieuwe generatie adaptieve cruisecontrol  (ACC) aan had gestaan. Het systeem reageert nu niet alleen op de auto's die voor je rijden, maar op basis van de gegevens uit het navigatiesysteem en de camera's die naar de weg kijken 'weet' de auto de maximumsnelheid. De cruisecontrol zorgt ervoor dat je automatisch de juiste snelheid gaat rijden. Mocht je dat te langzaam (of te snel) vinden, dan kun je de auto in stapjes van tien kilometer per uur andere opdrachten geven. Heel bijzonder is het dat de auto bij een afslag (waarvan het navigatiesysteem zegt dat je die wilt hebben) vanzelf afremt. Je kijkt verbaasd om je heen en ontdekt dat je een bocht moet maken, de knipperlichten en het stuur moet je zelf bedienen.

Ook de standaard geleverde LED-verlichting is nu dankzij Active Lighting System voorbereid op bochten. Als er een knik nadert gaat de verlichting aan die kant van te voren aan. Het systeem baseert zich eveneens op de info uit de navigatie. Mocht je halverwege het rijden zo relaxt raken (bijvoorbeeld door de massagestoelen) dat je in slaap valt, dan probeert de auto je te wekken, door aan het stuur te trekken, de gordels hard aan te spannen en door plotseling te remmen. Als de bestuurder echt nergens meer op reageert, zoekt de auto zelf een plek op de vluchtstrook om zichzelf te parkeren en hulpdiensten in te schakelen.

Later op de dag rijden we met het topmodel met dieselmotor. Deze 2.0 TDI produceert 240 pk. Ruim voldoende voor deze auto. Verder heeft hij dezelfde versnellingsbak en eveneens vierwielaandrijving. Opvallendste is de kleur, een soort vuilniszakgrijs dat de auto erg goed staat, zeker gecombineerd met velgen in eenzelfde soort grijs (dark graphite matt). De kleinere motoren had Volkswagen niet meegenomen voor deze kennismaking.

Al met al maakt de Arteon (de naam betekent trouwens helemaal niets) een goede indruk. Hij ziet er erg goed uit in flitsende kleuren als Kurkuma Yellow of het duistere Urano Gray vuilniszakgrijs, maar zelfs in het leasebakkerige zilver is de auto sportief om te zien.

Reacties

Kaas de Vies 11-06-17 | 12:19 | 5

Ik vind m vanaf de zijkant mooi, maar de voorkant komt erg goedkoop over.

Dwergmaster 11-06-17 | 12:43

Wat is er goedkoop aan de voorkant? Past juist perfect in het totale plaatje.

Kaas de Vies 11-06-17 | 12:52

@dwergmaster
De hele auto is goedkoop?

Faecesbook 11-06-17 | 14:45

De grotendeels neppe grille van buitencategorie formaat oogt goedkoop, maar de muzakmeukvideo is nog stukken goedkoper.

hendrikjandetuinman 11-06-17 | 14:51

@faecesbook als jij even een abonnement op Autobahn neemt kunnen ze misschien duurdere video's maken.

Kaas de Vies 11-06-17 | 15:36

@hendrikjandetuinman
Ik neem 2 abonnementen + een mixed grill!

Sendis 11-06-17 | 13:50 | 2

VW heeft het patent op saaiheid.

adjudant 11-06-17 | 14:37

jij hebt patent op zaiken

mark660 12-06-17 | 06:45

Vanaf schuin achter is het net een KIA

Risingson 11-06-17 | 14:47

ik ga beginnen met sparen

Gazzerop 11-06-17 | 15:12

Vind het niet eens (afgezien van de naam) zo'n lelijk ding. Wat mij betreft is dat wat de Mercedes CLS wilde zijn, maar in z'n ijver om dat te bewerkstelligen aan de uiteinden gesmolten is.

Tasteless_Gentleman 11-06-17 | 15:39 | 1

Alles goed en wel voor een poging tot. Aan het dashboard kan je zien dat ze niet met premium mee kunnen komen.
Als je touchscreen bediening hebt, betekend dat je met je onhandig met je arm, kijkend naar het scherm je board-computer moet bedienen. Wat onveilig en onhandig is.
Alle "fatsoenlijke merken" laten je tegenwoordig blind met een knop voor je midden-armsteun je boordcomputer bedienen. Hiervoor is het kort even naar het scherm kijken voldoende, en hoeft je ogen niet bij je hand te hebben, die zit aan een knop die je blind kan bedienen in een natuurlijke positie.
Dit heeft onder andere: Mercedes, AUDI, BMW, Bentley, Volvo en andere premium merken.
Hier touchscreen met een berg knoppen te ver van je vandaan.
Dus faal!

Tapioca pudding 11-06-17 | 23:39

Pff premium, dat is ook maar een rekbaar begrip.
Enige systeem dat echt werkt voor een veilige blikrichting is head up display. Al die kutschermpjes waar dan ook in je dashboard en met welke menustructuur dan ook zijn afleidend.

BlaffendeTekkel 11-06-17 | 16:21 | 3

Mooie wagen, maar de prijs is er niet naar. Voor de prijzen wat ze ervoor vragen kan je net zo goed gaan voor een bmw, audi of mercedes.

hendrikjandetuinman 11-06-17 | 17:48

Pon weet de prijzen zelf nog niet eens, heb jij een glazen bol?

BlaffendeTekkel 11-06-17 | 17:54

Nee, een prijslijst van de vw website. Van een aantal modellen is de prijs al bekend.

JaquesDeMolay 11-06-17 | 19:39

En dan heb je nog steeds een duffe viercylinder met de inhoud van een pak melk...

dolffie 11-06-17 | 16:50

Veel passat gereden en sinds 2000 volvo v70 xc 70. Blijf toch maar volvo rijden v90 wsl

Koning Willy 11-06-17 | 19:51 | 1

Ik zou hem kopen als er in Nederland een fatsoenlijke importeur zou zijn. Pon, ptoe!

der Schmutz 12-06-17 | 10:30

Ooit van importeren gehoord? Net over grens, in een land genaamd Duitsland worden ook Volkswagens verkocht! Dan geldt gewoon Duitse VW garantie bij NL dealer, in plaats de door PON afgekochte 'garantie'.

Watching the Wheels 12-06-17 | 11:38

Eens even aan Henk Kamp (VVD) vragen hoe je zo'n auto goedkoop kunt importeren.

Reageer