Autobahn

Één op acht automobilisten appt tijdens rijden

's lands bekendste statistici hebben iets berekend wat we allemaal al wisten: een flink deel van de autobestuurders appt tijdens het rijden, en wel 1:8. Nu er een cijfertje aan is gehangen kan de politiek in actie komen. Of zoiets.

Open deuren intrappen, dat doet het CBS wel vaker. Is verder niet hun schuld: zij zijn er om dingen te meten en te kwantificeren, niet om de afweging te maken hoe relevant hun bevindingen precies zijn. Vandaag komt het CBS met Het Antwoord Op De Vraag Die Op Ieders Lippen Brandt: 'hoe veel mensen maken zich precies schuldig aan het invoeren van berichten tijdens het rijden?' Het antwoord: 1 op de 8, oftewel 12,5% van alle automobilisten. Voor het gemak berekenen we dat maar even als 1 miljoen automobilisten (Nederland telt dik 8 miljoen personenauto's).

De resultaten komen voort uit een enquête die het CBS vorig jaar hield. Hieruit kwam eveneens voort dat jongeren (tot 35 jaar) met 23% meer appen dan het gemiddelde. Geen verrassingen daar.

Oplossingen

Enfin, nu we concrete cijfers hebben om mee te kunnen wapperen kan er concrete actie ondernomen worden. Realistisch betekent dit niet manifesten schrijven. dubbele boetes uitdelen of 100% controles, zoals dikbetaalde wereldvreemde SWOV- of VVN-dromers (gemiddelde leeftijd personeel: 89 jaar) graag zien, maar technologische oplossingen. Dit kan op verschillende manier. De meest botte hiervan is Nissans signal shield, in feite een mini-Faradaykooi naast de bestuurder. Deze blokkeert alle signalen van de telefoon. Dit is misschien geschikt voor oom Wim en tante Coby, maar voor bijvoorbeeld een medewerker buitendienst is het een no-go. 

Nissan signal shield

Iets verfijnder is het blokkeren van bepaalde apps, zoals de grote boosdoeners Whatsapp en Facebook. Telecombedrijven schijnen hier al aan te werken, en Samsung heeft al een app die onder het rijden automatisch reacties op binnenkomende berichten en oproepen stuurt. Denk hierbij aan een reactie als ‘Ik zit in het verkeer, dus ik kan je op dit moment niet antwoorden’.

Maar natuurlijk hebben app-aapjes dit soort oplossingen niet nodig. Zij kunnen autorijden immers moeiteloos en zonder concentratieverlies combineren met het staren naar een smartphonescherm en het invoeren van berichtjes, aangezien iedereen van zichzelf vindt dat hij veel beter rijdt en multitaskt dan al die andere domme muppets in het verkeer - ook al vindt 99% van de ondervraagden dat appen tijdens het rijden gevaar oplevert.

En u?

Aangezien we nieuwsgierig zijn of we op Autobahn een goede weerspiegeling van de samenleving te pakken hebben aan u de vraag: appt u wel eens tijdens het rijden? U bent hier op het internet, dus schroom niet om anoniem en vrijelijk te spreken. Tot app shaming bij vrienden en bekenden komt het niet.

Reacties

Sjaak_Balboni 19-05-17 | 08:00

De ware misdaad hier zijn die schoenen en sokken onder dat pak.

Satria 19-05-17 | 08:11

eerder dat pak boven die schoenen

Grmblbarf 19-05-17 | 08:21

Car-mode verplichten dan maar?
Gewoon geen notificaties ontvangen, zodra je via Bluetooth verbonden bent met een car kit. Geen pingetjes, geen oplichtend scherm, geen afleiding.
Bellen kun je dan gewoon nog doen, via de bediening van het infotainment systeem op het stuur.

SP-B 19-05-17 | 09:00

Wat is appen?

kapotte_stofzuiger 19-05-17 | 09:36

Gebruik van mobiele telefoon achter het stuur (Flitsmeister, Flitsservice, email, Geenstijl), jazeker!
Wat moet je anders op een bijna verlaten weg waar inhalen niet mag, maar de slaaprijder voor je op slechts 70% van de toegestane snelheid rijdt.

Plukvandepetteflat 19-05-17 | 09:49

Ondertitel topicfoto.
Manisch depressieve appt psychiater vanuit depressietank.

New Quacka 19-05-17 | 10:10

Wat stofzuiger zegt is een punt.
Er is een verschil tussen appen (of appjes lezen) :
* in een drukke woonwijk overdag (je zult maar een kind doodrijden)
* binnen de bebouwde kom (met grote kans op onverwachte zaken)
* op een drukke snelweg (waar dus altijd iets mis kan gaan)
* op een verlaten snelweg met goed overzicht (tja verveling slaat toe, met moderne auto's is er geen zak aan als je maar 100-120-130 km/u mag rijden - kom maar op met die autopilots)

Aan dat laatste maak ik me wel eens schuldig, zonder ook maar 1x het gevoel te hebben dat t achteraf stom was. Dit in tegenstelling tot: papiertje van een snoepje halen, flesje drinken open of dicht draaien, of gewoonweg iets pakken in de auto. Bij die handelingen heb ik soms 2 handen nodig, waardoor je je stuur half los hebt. En dat accepteren we al 100 jaar in de auto.
Of wat te denken aan het waarschuwen van die irritante kinderen in de auto?
Of wat te denken van na een lange werkdag doodmoe in de auto stappen terwijl je hoofd nog bij je werk is?
Appen is het probleem niet, het probleem is concentratie en het gebrek aan noodzakelijke concentratie bij het rijden.

Satria 19-05-17 | 11:36

Een flesje drinken openen etc. kan je doen met voornamenlijk je ogen op de weg. Bij appen kan dat niet. En kinderen kan je opvoeden, probeer het eens.

New Quacka 19-05-17 | 11:50

Blijkbaar niet, Satria. Ik heb geen kinderen. Zie toch genoeg gekke dingen gebeuren...
Heb je zulke slechte ogen dat je niet met halfoog een appje kan lezen?

youwish 19-05-17 | 10:19

Geen sociale media wel navigatie technisch gezien is dat ook een app.
M.a.w. definitie van appen ontbreekt.

New Quacka 19-05-17 | 10:29

Oplossing is best simpel:
Je bent schuldig als je voor een ongeluk op je telefoon bezig was. Dus weg no-claim, of zelfs geen uitkering van de verzekeraar. Met alle dashcams kunnen dit soort dingen steeds vaker aangetoond worden.

kapotte_stofzuiger 19-05-17 | 10:47

*gniffel* Met 1 druk op de knop weet men (politie, verzekeraars) waar en wanneer uw mobiele telefoon was en wat er werd ingetypt.

loze stijl 19-05-17 | 20:41

Dan maar een turks nummer. Oh nee, dat is uiteindelijk duurder dan de bekeuring die je ooit eens gaat oplopen en.... die niet bekend maken bij 'de instanties' die je zonder spuug in je reet nemen als je krassen maakt. ( zelfs als het niet je eigen schuld is)

Vogelbeest 19-05-17 | 11:22

Ik ben al verder dan de meesten. Ik hoef niet meer te tikken onderweg. Ik kan iets nieuws: Bellen. Handsfree. Via bluetooth. Niets tikken, gewoon praten. Krijg gewoonlijk ook gelijk antwoorden. Echt superefficiënt.
Ik hoop dat bellen snel voor iedereen beschikbaar wordt. Is een stuk veiliger dan appen of sms-en achter het stuur.

Johnweer 19-05-17 | 11:36

Er mag van mij best een boete van 1500,- op komen te staan.

Harry Turtle 19-05-17 | 11:42

1 op de 8? Hoop jokkebrokken in dit onderzoek.

speedyy 19-05-17 | 11:50

Harry Turtle 19-05-17 | 11:42

Vrachtwagenchauffeurs op de Autobahn 61 Venlo-Ludwigshafen zijn zo te zien niet ondervraagd.... ik tel 1 op 5 op zijn best.

Leipniz 19-05-17 | 13:13

Zat vorige week achter een linksplakker op de A76. In het voorbijgaan bleek waarom meneer niet zat op te letten: hij zat voorovergebogen naar z'n tablet te staren, dat op zijn stuur bevestigd was.
Mafketels.

pip 19-05-17 | 13:44

oplossing... die 1 op de 8 die zit te appen achter het stuur op staande voet een nekschot geven. zijn we meteen het overbevolkings probleem kwijt. plus het aantal ongelukken per jaar zal afnemen

meneerjan 19-05-17 | 16:45

Ik heb 't ergens anders ook al eens geschreven, maar hogere boetes hebben geen effect op het gedrag van mensen. Wat de moderne mens veel erger vind is z'n telefoon niet bij zich hebben, dus de beste manier om mensen te straffen met een telefoon in hun hand is het innemen en vernietigen van die telefoon.
Betrapt bij 't appen, faceboeken, sms-sen of anderszins klooien met je telefoon onder het rijden? Telefoon kwijt!
Heb je 'em nodig voor je werk? Jammer joh, had je maar niet moeten appen onder 't rijden
Je foto's en mails en andere 'belangrijke' zaken niet willen kwijtraken? Jammer joh, had je maar niet moeten appen onder 't rijden
Ander excuus? Jammer joh, had je maar niet moeten appen onder 't rijden.

Misschien dat dát dan afschrikwekkend genoeg is voor mensen om die stomme telefoon te laten liggen tijdens 't rijden.
Als je zó belangrijk bent dat je werkelijk geen seconde gemist kunt worden door de rest van de wereld neem je maar een auto met chauffeur of ga je met de bus.

En dan graag 't zelfde doen bij drank/drugsrijders en hun rijbewijs +auto,

welatenheterbijzitte 20-05-17 | 00:14

Ik ben zo iemand. Heerlijk efficiënt om in de auto te appen. Het gaat vooralsnog goed. Wat me hierboven wel verbaasd, is waar mensen de oplossingen in zien. Technische methoden die het de mensen onmogelijk maakt om het te doen. Of, wat ouderwetser, iets afpakken (geld of telefoon). Tja.

Reageer